Špageti v bučkini omaki z zlatimi drobtinami

2 comments

To je čudovit recept za najbolj enostavno poletno omako. Potrebuješ bučke, čebulo in česen, parmezan ter za svežino še limonino lupinico in dišečo svežo baziliko. Za piko na i poskrbijo drobtine, prepražene v čudovito zlato barvo in obogatene s česnom. V omako vmešaj špagete, makarone ali njoke. Enostavno je včasih (največkrat) res najboljše!

Če imaš srečo in imaš vrt, posadi bučke. Te skoraj vedno (res so trdožive) obrodijo v ogromnih količinah. V njih pa potem uživaj vse poletje. Toliko se lahko naredi z njimi! Ena izmed možnosti za pripravo je ta čudovita omaka. Lahko jo pripraviš tudi s tistimi večjimi bučkami, le odstrani jim sredico. Ta omaka je enostavna za pripravo in je na koncu presenetljivo dobra, pa še dobra je zate. Velja pa omeniti, da dlje časa ko kuhaš to omako, boljša je! Ko se bučke kuhajo dlje časa, se začnejo karamelizirati in v tem je ves okus.

Seveda pa bučkam k odličnemu okusu te jedi pomaga še nekaj osnovnih sestavin:

  • Navadno čebulo lahko nadomestiš tudi s porom ali šalotko.
  • Česen je vedno dobra aromatična sestavine.
  • K kremnosti omake in beljakovinski delež poskrbita parmezan in žlica skute (ali kremnega sira ali mascarponeja).
  • Za osvežitev imava pa na koncu še malo limonine lupinice in veliko sveže bazilike.
  • Da pa jedi dodamo še nekaj lepe barve in malo drugačne teksture, pa so tu s česnom odišavljene drobtine.

TAKO DOBRO!

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako to čudovito jed pripraviš, pa še nekaj odličnih receptov z bučkami:

Še več receptov z bučkami najdi pod oznako Bučke.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej popraži drobtine. Nato naribaj/nareži bučke in pripravi omako – najprej zmehčaj čebulo, nato pa zmehčaj bučke. Na koncu dodaj še parmezan, skuto in za svežino še limonino lupinico.

  

Na koncu v omako vmešaj še špagete ter dodaj še svežo baziliko ter malo olivnega olja.

Ko serviraš, vse posipaj še z zlatimi drobtinami. OMB!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Špageti v bučkini omaki z zlatimi drobtinami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

To je čudovit recept za najbolj enostavno poletno omako. Potrebuješ bučke, čebulo in česen, parmezan ter za svežino še limonino lupinico in dišečo svežo baziliko. Za piko na i poskrbijo drobtine, prepražene v čudovito zlato barvo in obogatene s česnom. V omako vmešaj špagete, makarone ali njoke. Enostavno je včasih (največkrat) res najboljše!


Ingredients

Scale
  • 2 žlici drobtin
  • približno 2 žlici (olivnega) olja
  • 3 stroki česna
  • 1 košček masla (neobvezno)
  • 1 čebula (ali por ali mlada čebula ali šalotka)
  • 24 bučke (odvisno od velikosti)
  • približno 0,5 dl vode na začetku, nato voda od kuhanja špagetov
  • sol
  • poper
  • 1 limona
  • 1 žlica skute (ali kremnega sira ali mascarpone sira)
  • pest parmezana
  • 1 šopek sveže bazilike
  • 160 g špagetov

Instructions

  1. Drobtine: Drobtine stresi v ponev, prelij z 1 žličko olja in praži. Ko že začnejo dobivati nekaj barve, dodaj še strt ali nariban strok česna, premešaj in prepraži do zlate barve. Preloži v skodelico in prihrani za konec.
  2. Priprava: Bučko naribaj in/ali nareži na rezinice. Jaz večjo, ki ji odstranim sredico, naribam, manjšo pa narežem na rezinice. Čebulo sesekljaj, parmezan pa naribaj.
  3. Omaka: Čebulo zmehčaj na žlici olja. Dodaj bučke in začni kuhati/pražiti. Še posoli in popopraj. Ko se bučke začnejo mehčati, bodo spuščale vodo. Ti kar potrpežljivo kuhaj in občasno premešaj. Če postane res suho, dodaj malo vode. Kuhaj vsaj 15 minut, lahko pa tudi več kot pol ure. Dlje bučke dušiš, več okusa bo imela omaka. Nato skuha špagete.
  4. Špageti: Špagete stresi v vrelo soljeno vodo in jih skuhaj po navodilih na embalaži. Tudi ko se špageti skuhajo, vode ne odlij, ampak je NUJNO vsaj 2 dl prihrani, ostale špagete odcedi.
  5. Dokončaj omako: Bučke bi morale sedaj biti že zelo kremaste. Dolij nekaj vode od špagetov in premešaj. Dodaj nato še skuto, parmezan in pol žličke naribane limonine lupinice in premešaj. Dobiti moraš kremne bučke z nekaj tekočine. Poskusi in dosoli ali popopraj po potrebi.
  6. Dokončaj: V omako vmešaj skuhane špagete in po potrebi dodaj še nekaj vode, v kateri so se kuhali špageti. Dodaj svežo baziliko in pokapaj z nekaj olivnega olja.
  7. Postrezi: Špagete z omako serviraj, okrasi še z nekaj parmezana, svežo baziliko in potresi z drobtinami. Po želji pokapaj še z nekaj olja in takoj postrezi. ODLIČNO!

Notes

Dlje bučke kuhaš, boljša bo omaka!

Uporabiš lahko katere koli testenine. Super so špageti ali pa fusili, v katere se bo ujeta ta čudovita omaka.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 25 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2018, v juliju 2024 pa sem izboljšala recept in osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. Lahko samo poveste, na kaksnjem ognju se to kuha?






Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.