Pečene bučke in jajčevci v solati s feto

0 comments

Ta božanska solata je polna čudovitih pečenih koščkov jajčevca, bučke in paprike, prelita s kremnim česnovim prelivom in potresena s koščki fete. Wow! Je popolna pozno poletna solata, ko že ne vemo več, kam s vso to zelenjavo. Je fantastična priloga na piknikih in se lepo ujema s pečenim mesom, ribo ali pa drugo zelenjavo. Je prava bomba okusov!

To solato sem prvič poskusila letos na pikniku pri Ute na Dunaju in takoj sem se popolnoma zaljubila vanjo. Hvala, Ute! ♡ Kako se le ne bi zaljubila v to prečudovito solato?! V njej so koščki odlične zelenjave, ki se je med peko preobrazila od dolgočasne zelenjave do popolne pečene uživancije. Če še ne veš – zelenjava VEDNO zasije s peko, saj dobi neverjetno bogat okus. V enostaven preliv sem vmešala še s peko zmehčan česen in okusi so bili božanski. Za tisto piko na i in za malo kremnega učinka, pa sem v solato dodala še nekaj koščkov fete. Noro dobro!

V tej solati torej najdeš:

 • PEČENO ZELENJAVO – Na koščke sem narezana jajčevec, bučko in papriko, vse z maminega vrta. Ker je bila bučka večja, sem ji odstranila sredico in jo narezana na koščke. Vse sem prelila z oljem, dodala sem malo sesekljanega rožmarina ter poper in sol in pekla približno 30 minut, da se je zelenjava zmehčala in že malo obarvala, kajti ravno v tej barvi se skriva ogromno okusov.
 • ČESNOV PRELIV – Poleg zelenjave sem spekla še česen. Tri stroke sem olupila, dodala malo olja, soli in popra ter zavila v culico. V času, ko se je zelenjava spekla, se je popolnoma zmehčal tudi česen. S takšnim postopkom česen izgubi ves tisti oster surov okus in postane sladkasta česnova poslastica. V prelivu je potem le še olje, vinski kis ter sol in poper. Res enostavno, pa tako zelo dobro. V skrajnem primeru, če se ti s česnom takole ne da ukvarjati, lahko v preliv dodaš malo česna v prahu. Seveda ne bo enako božansko, bo pa vseeno ok.
 • FETO – Feta je odlična spremljava vsem ostalim okusom. Ne le, da doda slano noto, poskrbi še za kremni efekt, saj se feta prav lepo razporedi po vsej tisti zelenjavi, ko jo vmešaš v solato. Če fete nimaš, lahko dodaš tudi mehak kozji sir.

Priprava te solate je zelo enostavna. Zelenjavo narežeš, nežno začiniš, nato pa pustiš, da pečica opravi svoje. Na koncu na hitro pripraviš še preliv, ga preliješ čez zelenjavo, nežno premešaš, dodaš še malo fete in to je vsa umetnost. Tako zelo enostavno, pa tako zelo dobro. Ta solata je torej še en dokaz, da je enostavno velikokrat res najboljše.

To solato lahko pripraviš tudi vnaprej, v hladilniku lahko nate počaka kak dan, potem se bo pa zaradi preliva preveč zmehčala.

Preden pogledava, kako se recept pripravi, pa še nekaj odličnih idej za porabo vse te poletne zelenjave:

Za pripravo te solate potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR – v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, na dnu strani pa so zapisane natančne količine in koraki priprave.

Najprej nareži jajčevec, bučko in papriko, vso zelenjavo prelij z nekaj olja, potresi s soljo, poprom in sesekljanim rožmarinom, razporedi po pekaču ter speci.

Če ti je odlična hrana pomemen del življenja, skupaj z zelenjavo speci še nekaj strokov česna, nato pa lepo zmehčanega zmečkaj in vmešaj v preliv.

Pečeno zelenjavo prenesi v skledo, pokapaj s prelivom in nežno premešaj.

Solato okrasi s feto in postrezi. BOŽANSKO!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pečene bučke in jajčevci v solati s feto


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 40
 • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Ta božanska solata je polna čudovitih pečenih koščkov jajčevca, bučke in paprike, prelita s kremnim česnovim prelivom in potresena s koščki fete. Wow! Je popolna pozno poletna solata, ko že ne vemo več, kam s vso to zelenjavo. Je fantastična priloga na piknikih in se lepo ujema s pečenim mesom, ribo ali pa drugo zelenjavo. Je prava bomba okusov!


Ingredients

Scale

Sestavine za zelenjavo:

 • 1 večja zelena bučka
 • 1 večji jajčevec
 • 1 (rumena) paprika
 • 2 žlici olja
 • 1 vejica svežega rožmarina (ali 1/2 žličke sušenega)
 • 1/2 žličke soli
 • 1/4 žličke popra
 • 1 košček fete

Sestavine za preliv:

 • 3 stroki česna (pečenega z zelenjavo, glej recept)
 • 4 žlice olja
 • 2 žlici (vinskega) kisa
 • 1 žlica vode
 • 1/2 žličke soli + 1 ščepec
 • 1/4 žličke popra + 1 konica noža

Instructions

 1. Pečica: Pečico segrej na 195°C.
 2. Česen: Česnove stroke olupi, položi na kos folije, nato pa pokapaj z nekaj olja in potresi s ščepcem soli in konico noža popra. Folijo zloži v culico, da je česen neprodušno zaprt, da se bo med peko lepo zmehčal in ne izsušil.
 3. Zelenjava: Bučko, jajčevec in papriko očisti in nareži na kockice. Vso zelenjavo pokapaj z oljem, potresi s soljo in poprom ter sesekljanim rožmarinom, nežno premešaj in v enem sloju razporedi na pekač, za lažje čiščenje obložen s papirjem za peko.
 4. Peka: K zelenjavi položi culico s česnom ter pekač postavi v prej ogreto pečico za približno 30 minut. Zelenjavo vmes enkrat premešaj. Po dvajsetih minutah že lahko začneš gledati, če je zelenjava zmehčana in ima že nekaj barve, ker je od pečice odvisno, koliko časa se bo zelenjava pekla. Pečeno zelenjavo vzemi iz pečice in pusti, da se ohladi – lahko tudi kar na pekaču.
 5. Preliv: Ko je zelenjava pečena, iz culice previdno vzemi česen in ga zmečkaj z vilico. Moral bi biti popolnoma mehak. Česnovo kremo s preostalimi sestavinami za preliv združi v kremast preliv.
 6. Solata: Zelenjavo stresi v skledo, jo prelij s prelivom in nežno premešaj. Potresi jo s feto in postrezi.
 • Prep Time: 10
 • Cook Time: 30

 

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.