Pečenice sicer ponavadi jemo z gorčico in kosom kruha, a v sebi skrivajo še nekaj več. Pripravi jih na tale način in se prepričaj, da so pečenice odlične tudi v papričini omaki. K tej jedi sodi polnozrnat kruh in velika skleda solate.
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 1/2 (rdeče) čebule
- 1/2 rdeče paprike
- 1/2 rumene paprike
- 1/2 jajčevca
- 1 par pečenic
- 1 žlička moke
- 4 stroki česna
- 1 (rdeč) feferon
- 4 vejice svežega timijana
- 1 žlička mlete paprike
- sol
- poper
- olivno olje
- 1/2 žličke suhega origana
- 0,5 dcl rdečega vina
- 2 dcl zelenjavne jušne osnove
- 2 dcl paradižnikove kaše
- 1 pest sveže špinače
- 2 vejici peteršilja
PRIPRAVA
V kozici segrej žlico olivnega olja in na segretem na obeh straneh popeci pečenico. Ko je lepe rjave barve, jo preloži na krožnik in prihrani za kasneje.
Na istem olju prepraži sesekjano čebulo. Praži toliko časa, da se zmehča, a ne obarva. Dodaj na ožje trakove narezane paprike in jajčevec. Ko se paprika malenkost zmehča, dodaj sesekljan česen, feferon in timijan ter premešaj. V kozico dodaj še origano in mleto papriko in praži še 20 sekund.
V kozico vlij vino, premešaj in počakaj toliko časa, da alkohol izpari in se vino malenkost pokuha. Potem dodaj žlico moke, premešaj in vlij še paradižnikovo kašo ter zelenjavno osnovo. Dobro premešaj in kuhaj toliko časa, da tekočina zavre. V vrelo tekočino dodaj pečenico, premešaj in kuhaj še približno 30 minut, da se zelenjava dobro skuha – več časa kuhaš, boljše bo.
Po 30-ih minutah kuhanja omako popopraj ter poskusi in dosoli, če je potrebno. V omako umešaj še na rezance narezano špinačo, dobro premešaj, odstavi z ognja in pokrij za 2 minuti, da špinača uvene.
Pečenico vzemi iz omake in jo nareži na kolute. Omako serviraj, nanjo položi pečenice in okrasi s peteršiljem ter postrezi.