Mehiška jajca

, 30. Sep 2015 | No Comments

Mehiška jajca

Ola ola! Tale jed je mehiška specialiteta, jaz sem jo le malenkost obogatila in ji dodala več zelenjave. Tradicionalno je to jed za zajtrk, pravijo, da pomaga pri prebolevanju mačka. Poleg nujno postrezi z najljubšim kruhom, s katerim lahko pomažeš jajčka in vso omako.

Rada spreminjam tradicionalne jedi, tudi če originalom nič ne manjka. Rada jim namreč dodam več zelenjave, da tako dobim polnejšo in bolj hranilno jed. Tale jed je pravzaprav zelo prilagodljiva, dodaš ji lahko tudi še klobasico (jap, Domen je bil tega dodatka ZELO vesel :D) in/ali sir (kozjega, mocarelo ali kateri koli drug sir, ki se topi).

Jajca lahko skuhaš kolikor želiš – lahko so zelo tekoča, mehko kuhana ali pa trdo kuhana, kakor želiš.

Tale jed je skupaj s solato in kruhom pravi obrok, začimbe in sveže dišavnice te bodo navdušile. Omako naredi tako pekočo, kot ti ustreza, odločitev je čisto v tvojih rokah. In brbončicah. Ja, tale jed je prava Mehika na krožniku!

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 (rdeča) čebula
  • 2 stroka česna
  • 1/2 žličke mletega kumina
  • 1/2 žličke mletega čilija
  • 1 (rdeč) feferon (neobvezno)
  • 1 majhen jajčevec
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • peteršilj
  • 1 pest špinače ali blitve
  • 4 jajca
  • 4 večji paradižniki
  • 2 dcl paradižnikove kaše

Mehiška jajca

PRIPRAVA

Čebulo in česen sesekljaj. Jajčevec nareži na rezinice, paradižnik na kocke, feferon na kolute, špinačo pa na tanke rezance.

V večji ponvi segrej dve žlici olja in na segretem popraži čebulo. Ko se zmehča, dodaj jajčevec in mešaj ter praži, da se jajčecev zmehča. Potem dodaj česen, feferon, kumin in čili in praži še minuto, da česen zadiši.

Mehiška jajca

Potem v ponev stresi svež paradižnik in premešaj ter kuhljaj, da se voda ukuha. Potem v ponev zlij še paradižnikovo kašo in posoli in popopraj. Ko se svež paradižnik zmehča in ukuha v omako, dodaj špinačo in popopraj, premešaj in poskusi, če je omaka dovolj slana.

Mehiška jajca

Potem v omako naredi štiri manjše luknjice in v vsako nežno in previdno ubij jajce. Vsak rumenjak malenkost posoli in popopraj in ponev pokrij.

Mehiška jajca

Kuhaj toliko časa, da se jajca skuhajo – ponev večkrat odkrij in preveri (odvisno je tudi od velikosti jajc). Jed je gotova, ko so jajčka pečena – rumenjak naj bo še tekoč, beljak pa naj ne bo več tekoč.

Gotovo jed potresi s peteršiljem, jajca in omako serviraj na krožnik, potresi še z malo peteršilja in postrezi s kruhom.

Mehiška jajca

Mehiška jajca

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply