Ola olaaa! Ta pisana, nasitna in slastna jed je klasična mehiška specialiteta, ki sem jo jaz še malenkost obogatila ter ji dodala več zelenjave. Tradicionalno je to jed za zajtrk, pravijo, da pomaga pri prebolevanju mačka. Poleg nujno postrezi z najljubšim kruhom, s katerim lahko pomažeš jajčka in vso omako do zadnje kapljice.
Rada spreminjam klasične jedi, tudi če originalom čisto nič ne manjka. Rada jim namreč dodam več zelenjave, da tako dobim polnejšo in bolj hranilno jed. Ta jed je pravzaprav zelo prilagodljiva, dodaš ji lahko še več proteinov: kakšno mesnino (klobasico, hrenovko, ostanke pečenke …) in/ali sir (kozjega, mocarelo ali kateri koli drug sir, ki se topi).
V primeru, da nimaš omenjene zelenjave, uporabi tisto, ki jo imaš na voljo. Lahko uporabiš bučke, paprike, gobe … seveda pa lahko pripraviš odlično jed tudi le s čebulo in paradižnikom. Izven sezone paradižnikov uporabi pelate – za 2 osebi uporabi približno 1 pločevinko pelatov.
Jajca skuhaj po svojem okusu – lahko so bolj tekoča ali pa čisto kuhana – v vsakem primeru so odlična. Meni je najboljši tekoč rumenjak in kuhan beljak.
Kumin ni obvezna sestavina, je pa naravnost fantastična, zato si ga hitro priskrbi, ker bo tvoj kulinarični svet obrnil na glavo – fantastičen je. In nikar ga ne zamenjuj s kumino. Kumin NI kumina!
K tej jedi odlično sodi svež kruh, s katerim moraš pomazati vso omako do zadnje kapljice. Odlično k jedi sodi tudi velika skleda zelene solate.
Ta jed je seveda najboljša sveža, zato jo postrezi in v njej uživaj takoj, ko jo pripraviš.
Še nasvet: paradižnikovo-zelenjavna omaka je fantastična že sama po sebi. Pripravi jo in vanjo umešaj kuhane testenine, njoke ali pa jo postrezi s polento ali rižem. Po želji lahko vanjo potopiš tudi popečen file piščanca. Oh, te začimbe in sveže dišavnice in sladek paradižnik te bodo navdušili. Ja, ta jed je prava Mehika na krožniku!
Preden pogledava, kaj potrebuješ in kako jed pripraviš, pa še nekaj odličnih paradižnikovih jedi, ki jih to poletje moraš nujno poskusiti:
- Pice z jajčevci in božansko paradižnikovo omako, mocarelo ter svežo baziliko
- Pita s tremi siri in češnjevimi paradižniki
- V pečici pečena cela riba s paradižniki
- Piščanec v paradižnikovi omaki s špinačo
- Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo
- Sataraš: zelenjava z jajčki
- Rezanci iz enega lonca z bučko, češnjevci in meto
Še več jedi, v katerih bodo paradižniki zasijali v vsej luči, najdi pod oznako paradižnik.
Za pripravo potrebuješ te sestavine.
Hvala ekipi Lušt za gajbico svežih, dišečih in nadvse krasnih paradižnikov!
Priprava je zelo enostavna. Najprej pripraviš božansko omako z veeeeliko zelenjave.
V svilnato omako nato narediš štiri luknjice in vanje previdno ubiješ jajca. Jajca posoliš in popopraš, nato pa ponev pokriješ ter kuhaš toliko časa, da se jajca skuhajo tako, kot so ti všeč – z manj ali bolj tekočimi rumenjaki.
Nato jed okrasiš in takoj postrežeš. Nikar ne pozabi na kos kruha s katerim pomaži vso omako do zadnje kapljice. Njam!
PrintJajca v paradižnikovo-zelenjavni omaki
- Total Time: 20 minut
- Yield: 2 osebi 1x
Description
Ola olaaa! Ta pisana, nasitna in slastna jed je klasična mehiška specialiteta, ki sem jo jaz še malenkost obogatila ter ji dodala več zelenjave. Tradicionalno je to jed za zajtrk, pravijo, da pomaga pri prebolevanju mačka. Poleg nujno postrezi z najljubšim kruhom, s katerim lahko pomažeš jajčka in vso omako do zadnje kapljice.
Ingredients
1 (rdeča) čebula
2 stroka česna
1/2 žličke mletega kumina
1/2 žličke mletega čilija
1 (rdeč) feferon (neobvezno)
1 majhen jajčevec
olivno olje
sol
poper
peteršilj
1 pest špinače ali blitve
4 jajca
4 večji paradižniki
2 dcl paradižnikove kaše
Instructions
- Pripravi zelenjavo: Čebulo in česen sesekljaj, jajčevec nareži na rezinice ali kocke, svež paradižnik na kocke, feferon na kolute, špinačo pa po želji na tanke rezance.
- Skuhaj zelenjavno omako: V večji ponvi segrej dve žlici olja in na segretem zmehčaj čebulo. Nato dodaj jajčevec in ga popeci, da se zmehča. Dodaj česen, feferon, kumin in čili in praži še minuto, da česen zadiši. Nato v ponev stresi svež paradižnik in premešaj ter kuhljaj, da paradižnik razpusti. Nato dodaj še paradižnikovo kašo ter kuhaj nekaj minut, da se naredi svilnata omaka. Vanjo umešaj še špinačo, popopraj in premešaj ter poskusi, če je omaka dovolj slana, sicer še malo posoli.
- Skuhaj še jajca: V svilnato zelenjavno omako z žlico naredi štiri manjše luknjice in v vsako nežno in previdno ubij jajce. Vsak rumenjak malenkost posoli in popopraj in ponev pokrij. Kuhaj toliko časa, da se jajca skuhajo – ponev večkrat odkrij in preveri (čas kuhanja je odvisen od velikosti jajc). Jed je gotova, ko so jajčka pečena – rumenjak naj bo še tekoč, beljak pa naj zakrkne.
- Postrezi: Gotovo jed okrasi in osveži s peteršiljem in postrezi s kruhom, s katerim omako in jajca pomaži do zadnje kapljice.
Notes
V primeru, da nimaš omenjene zelenjave, uporabi tisto, ki jo imaš na voljo. Lahko uporabiš bučke, paprike, gobe … seveda pa lahko pripraviš odlično jed tudi le s čebulo in paradižnikom.
Izven sezone paradižnikov uporabi pelate – za 2 osebi uporabi približno 400 g pelatov.
Jajca skuhaj po svojem okusu – lahko so bolj tekoča ali pa čisto kuhana – v vsakem primeru so odlična. Meni je najboljši tekoč rumenjak in kuhan beljak.
Kumin ni obvezna sestavina, je pa naravnost fantastična, zato si ga hitro priskrbi, ker bo tvoj kulinarični svet obrnil na glavo – fantastičen je. In nikar ga ne zamenjuj s kumino. Kumin NI kumina!
K tej jedi odlično sodi svež kruh, s katerim moraš pomazati vso omako do zadnje kapljice. Odlično sodi tudi velika skleda zelene solate.
Po želji lahko v omako umešaš tudi kakšno mesnino – dodaj slanino, hrenovko, klobaso … oziroma ostanke od pečenke.
Če želiš, lahko jajčna pred postrežbo potreseš se z nekaj sira – uporabi katerega koli, parmezan, pekorino, feto ali mocarelo.
Ta jed je seveda najboljša sveža, zato jo postrezi in v njej uživaj takoj, ko jo pripraviš.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 10 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2015, v juniju 2020 pa sem po zaslugi ekipe Lušt fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: