V pečici pečena cela riba s paradižniki

0 comments

Riba, da dol padeš! Tako okusna, tako sočna, tako dišeča! Pripravljena je en-dva-tri in to brez špricanja olja in packanja. Najboljši del je omaka, ki je neverjetno okusna, zato potrebuješ veliko svojega najljubšega kruha, da jo pomažeš do zadnje kapljice. Poskusi za spremembo to ribo, navdušila te bo!

Ribe in morske sadeže obožujem. To dokazujejo tudi vsi moji recepti pod oznako ribe, kjer najdeš veliko receptov za pripravo rib, lososa in morskih sadežev. Ni kaj, če so pripravljene tako, kot je treba, so fantastične! Tak je tudi današnji recept

Za pripravo ribe v pečici s paradižniki potrebuješ:

 • ribe
 • paradižnike
 • limono
 • šalotko
 • česen
 • peteršilj
 • olje
 • in začimbe (sol, poper, origano!)

Ampak najprej nekaj besed o ribah. Najbrž mi ni treba posebej poudarjati, da morajo biti ribe sveže. Da so ribe sveže, morajo biti take:

 • ne smejo smrdeti, morajo imeti le rahel vonj po morju
 • oči morajo biti bistre
 • meso mora biti čvrsto

Svežih rib nikoli ne kupuj v trgovinah, kjer okoli pulta z ribami ni veliko ljudi in prometa, saj je velika verjetnost, da ne prodajo veliko in imajo posledično na voljo “starejše” ribe. Prav tako ni nikoli odveč, če o svežini ribe vprašaš prodajalko/ca. Najverjetneje ti bodo svetovali, katere so najbolj sveže. Idealno je tudi, če ti jih očistijo kar tam!

Naj ti povem še nekaj o zmrznjenih ribah. Ok, velika večina jih ne odobrava. Jaz pa jih. Če kupiš svežo ribo in nekaj pride vmes in je tisti dan ali najkasneje naslednji ne moreš pripraviti, jih zamrzni! Nič ne bo narobe. Bolje to, kot pa da pripravljaš nekaj dni stare ribe. To samo kliče po težavah! Ribo torej vzemi iz ovoja, jo po potrebi splakni pod tekočo vodo, obriši s papirnato kuhinjsko brisačo in položi v vrečko za vlaganje. Ribo nato zamrzni. Odtajaš pa jo takole: vzemi jo iz hladilnika in kar v vrečki za vlaganje položi v mrzlo vodo, naj voda pokrije celotno ribo. Riba se bo v kakšni uri – seveda je odvisno od velikosti ribe – lepo naravno odmrznila.

Pred pripravo pa naredi naslednje (če je sveža ali zamrznjena):

 • ribo splakni pod tekočo hladno vodo
 • ribo dobro obriši s papirnato kuhinjsko brisačo
 • ribo pokapaj s svežim limoninim sokom – navzven in navznoter
 • ribo potresi s soljo in poprom ter po želji še s česnom v prahu – spet navzven in navznoter

Tako pripravljeno ribo lahko brez problema tudi takoj spečeš – bo prav fenomenalnega okusa. Lahko pa vložiš še malo več truda in dobiš še večjo poslastico. Za še boljše rezultate pripravi marinado, v kateri ribo za nekaj minut mariniraj, nato pa jo z njo tudi speci. Potrebuješ paradižnike in še nekaj malenkosti, ne pozabi pa niti na svež peteršilj in origano.

Za pripravo današnjega recepta lahko uporabiš brancina, skušo ali orado. Ali katero izmed podobnih rib. Jaz obožujem skuše, tokrat pa jih niso imeli, pa sem uporabila brancina. Tudi čudovita riba.

Kaj lahko postrežeš z ribo:

 • ta riba bi bila odlična na kuskusu
 • poleg lahko postrežeš le svoj najbljubši kruh (tako naredim jaz!)
 • poleg odlično tekne solata (ta, ta ali ta)

In seveda: pazljivo pri jedi. Koščice niso za jest, koliko jih je, pa je odvisno od ribe.

SESTAVINE (za 2 osebi)

PRIPRAVA

Ribo znotraj in zunaj dobro splakni pod tekočo hladno vodo. Obriši jo s papirnato kuhinjsko brisačo. V ribi na obeh straneh naredi približno tri reze, da bo toplota lažje prišla do mesa ribe. Nato pa ribo znotraj in zunaj pokapaj s svežim limoninim sokom ter posoli, popopraj in potresi s česnom v prahu.

V mešalniku zmiksaj paradižnik, peteršilj, česen, origano in šalotko. Ne pozabi malenkost posoliti, lahko pa tudi malo popopraš. Če paradižnik ni sočen, dodaj še malo vode, da dobiš tekočo zmes s koščki – nikar ne zmiksaj v smuti!

Ribo – zaradi lažjega čiščenja, ni pa nujno – položi na folijo ali papir za peko in prelij s paradižnikovo mešanico. To namaži tudi v notranjost ribe. Ribo tudi obrni, da bo marinada razporejena povsod po ribi. Tako pripravljeno ribo pusti počivati vsaj 15 minut. Če jo nameravaš marinirati dlje časa, jo postavi v hladilnik. Mariniraš jo lahko tudi do 12 ur in jo tako pripraviš tudi vnaprej.

Okoli ribe razporedi razpolovljene češnjeve paradižnike, nato pa jo še malo popopraj, pokapaj z oljem in …

… peci približno 20 minut v pečici, ogreti na 230°C. Riba bo navznoter mehka in sočna, koža pa se bo lepo popekla. Pečeno lahko potreseš še z nekaj sesekljanega svežega peteršilja.

Ribo postrezi z veliko najljubšega kruha in z njim popivnaj vso to čudovito omako. Lahko pa jo serviraš tudi na kuskusu ali s tebi ljubo prilogo. Poleg seveda odlično tekne tudi solata. Dober tek!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.