Toskanska solata s hrustljavimi krutoni, rukolo in češnjevci

, 18. Jul 2016 | No Comments

Toskanska solata s hrustljavimi krutoni, rukolo in češnjevci

Solata! ♡ Tostanska solata oziroma panzanella, kot jo imenujejo, je ena najbolj enostavnih, svežih in barvitih solat. Originalno je sestavljena le iz paradižnika in kruha, lahko pa tudi s čebulo in baziliko, pokapana pa z olivnim oljem in vinskim kisom. Jaz pa sem dodala še rukolo in bučna semena. Ker lahko. Ja, res je fenomenalna!

Obožujem solate. Tako zelo, da sem en blog zapis namenila le solatam. Sicer je zapis star že skoraj eno leto, a zapisano še vedno velja. Le več receptov solat se je vmes nabralo. Vse recepte za solate si poglej pod oznako solate.

Ker sta glavni sestavini te poletne solate paradižnik in kruh, je fino, če sta ti sestavini resnično kakovostni. Pravzaprav je ključno le, da imaš kakovosten paradižnik. Kruh namreč popečeš na ponvi ali v pečici, tako da lahko uporabiš tudi kruh, ki je star že nekaj dni in ga moraš porabiti. Paradižnik, o ja, ta pa mora biti dober. Svež, sladek, okusen in sočen. Uporabiš lahko češnjevce, grozdni paradižnik ali kateri koli paradižnik pač imaš. Če nimaš domačega, predlagam, da skočiš v trgovino in si privoščiš Luštovega. Ker je ravno prav sočen, okusen, sladek in svež! Poskusi ga le nekaj prihraniti za solato. Meni skoraj ne uspe, saj so mi češnjevi paradižniki kot bombončki. Njam, njam in že jih več ni!

To solato lahko pripraviš kot lahko poletno kosilce, lahko pa služi kot super priloga, tudi za na piknike. Priporočam, da solato pokapaš z olivnim oljem in kisom pred postrežbo, sicer se bodo kruhovi krutoni napili preliva in ne bodo več hrustljavi.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lušt Slovenija. Luštna ekipa mi je zadnjič pripeljala tole. ♡ Hvala!

Lušt paradižniki

Poleg tega recepta sem iz luštnih paradižnikov pripravila še gambere s svežo paradižnikovo omako. Nekaj paradižnikov z zgornje fotke sem pripravila v solati, veliko pa sem jih pojedla kar samih. Mmm …

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1/3 čabate
  • 1 skodelica (pisanih) češnjevcev
  • 2 črna paradižnika
  • 1/4 rdeče čebule
  • 2 žlici bučnih semen
  • 2 večji pesti rukole
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • vinski kis
  • balzamični kis (neobvezno)

Toskanska solata s hrustljavimi krutoni, rukolo in češnjevci

Toskanska solata s hrustljavimi krutoni, rukolo in češnjevci

PRIPRAVA

Čabato natrgaj na koščke, jih prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko, jih pokapaj z olivnim oljem, posoli in popopraj in premešaj …

Toskanska solata s hrustljavimi krutoni, rukolo in češnjevci

… ter peci 5-10 minut v pečici, ogreti na 220°C. Vmes jih enkrat previdno premešaj. Kruh lahko seveda popečeš tudi na ponvi.

Medtem, ko se kruh peče, paradižnik nareži na kocke, čebulo na tanke kolute, rukolo pa operi in osuši.

Toskanska solata s hrustljavimi krutoni, rukolo in češnjevci

Pečene kruhove krutone vzemi iz pečice in počakaj, da se malenkost ohladijo. H krutonom dodaj paradižnik, čebulo, rukolo in bučna semena, …

Toskanska solata s hrustljavimi krutoni, rukolo in češnjevci

… vse pokapaj z olivim oljem in kisom in premešaj. Solato poskusi in dodelaj ter po želji še malo posoli in popopraj.

Toskanska solata s hrustljavimi krutoni, rukolo in češnjevci

Solato lahko pripraviš tudi vnaprej, a jo z oljem in kisom začini šele pred postrežbo, da se kruh preliva ne bo preveč napil. Solato lahko pred postrežbo dodatno obogatiš še z nekaj kapljicami balzamičnega kisa ali omake.

Toskanska solata s hrustljavimi krutoni, rukolo in češnjevci

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply