Sataraš: zelenjava z jajčki

0 comments

Zelenjava z jajčki je opisno ime za sataraš, ki so ga pripravljale že naše babice. Ga poznaš? Ta jed je najboljša poleti, ko so paradižniki najbolj sladki. Namesto rumene in rdeče paprike in mlade čebule lahko uporabiš tudi le eno ali drugo papriko ter navadno čebulo. Poleg si privošči solato ali pa še kak kos kruha in kosilo/večerja bo čudovita!

Sataraš je moja mami pripravljala že od mojega otroštva. Spomnim se, da sem v najmlajših letih ven pobrala le jajčka (ja, kar sram me je!), kasneje pa sem začela jesti tudi zelenjavo. Mehko papriko, svilnat paradižnik in dišeča jajčka. Kako človek te jedi ne bi imel rad!

To jed smo imeli pri nas doma večinoma za večerjo. S skledo solate in kosom črnega kruha je bila to ena najboljših večerij sploh. Če pa je sataraš kdaj pripravila tudi za kosilo, smo včasih poleg dobili še polovico hrenovke. Danes pa sataraš večino jeva z Domnom kar zvečer, brez kruha in s solato – zeleno, kumarično ali pa kar s kislimi kumaricami. Večkrat je na sporedu avgusta, velikokrat pa kar čez vse poletje, ko paradižnik postane malo bolj mehak.

Za pripravo sataraša potrebuješ te osnovne sestavine:

 • papriko: Uporabiš lahko katerokoli, rumeno, zeleno, rdečo, rumeno ali oranžno. Jaz uporabim tisto, ki jo imam pri roki.
 • paradižnik: Uporabi tistega, ki se že malo preveč mehča. Čisto vseeno je, kateri je. V skrajnem primeru uporabi tudi češnjeve paradižnike.
 • čebulo: Uporabi mlado čebulo, rjavo ali belo ali rdečo čebulo, lahko pa tudi por ali šalotko.
 • jajca: Moja merica je dve jajci na osebo.
 • začimbe in dišavnice: Sol in poper sta obvezna, lahko pa dodaš še ščepec majarona, na koncu pa jed osveži s svežim peteršiljem.

Sataraš je res ena taka porabi-kar-imaš-v-hladilniku jed in prav zato je tako popularna. Pa še priprava je enostavna.

Zmehčaš čebulo. Zmehčaš papriko. Zmehčaš paradižnik.

Vliješ jajca.

Posoliš in popopraš. Nežno premešaš in še malo kuhaš, da jajca zakrknejo in ta-da. Super večerja/kosilo je pripravljeno!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sataraš: zelenjava z jajčki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 20 minut
 • Yield: 2 osebi 1x

Description

Odlična zelenjavna jed, ki so jo pripravljale že naše babice. Najboljša je takrat, ko je paradižnik v sezoni, odlična pa je za porabo že malo mehkih paprik in paradižnika. Poleg lepo sodi solata in/ali kos kruha.


Ingredients

Scale

(olivno) olje
1 mlada čebulica (ali 1/2 katere koli čebule)
1 skodelica paprike (rumena, rdeča, oranžna …)
4 sveži paradižniki
4 jajca
2 vejici svežega peteršilja ali majarona
sol
poper


Instructions

 1. Pripravi vso zelenjavo: Čebulo in papriko nareži na rezine. Na rezine nareži tudi paradižnik.
 2. Zelenjavo zmehčaj: Na olju zmehčaj čebulo in papriko, trajalo bo približno 5 minut. Nato dodaj še paradižnik, da se tudi ta zmehča in da izhlapi večina vode, ki jo spusti paradižnik.
 3. Dodaj jajca: K zmehčani zelenjavi zlij razžvrkljana jajca ter vse posoli in popopraj. Minuto ali dve počakaj, nato pa jajca vmešaj v zelenjavo.
 4. Serviraj in postrezi: Sataraš serviraj na krožnike, potresi s svežim peteršiljem, po želji še malo popopraj in takoj postrezi.

Notes

Uporabiš lahko papriko katere koli barve: rumeno, rdečo, oranžno, zeleno ali mešanico vseh naštetih.

Zelenjavo lahko kuhaš dlje, da postane popolnoma mehka in kašasta, lahko pa jo le malo zmehčaš, da obdrži še nekaj teksture – naredi tako, kot ti je ljubše.

Za še bolji okus k jajcem dodaj ščepec suhega majarona.

Jed osveži s svežim peteršiljem ali origanom, lahko pa tudi z baziliko (poskusi in uporabljaj, kar ti je najbolj všeč).

K tej jedi odlično sodi skleda solate, lahko pa jo postrežeš še s polovico hrenovke in/ali kosom kruha.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2015, v juliju 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Zelenjava z jajčki

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.