Piščanec v paradižnikovi omaki s špinačo

0 comments

Piščanec v kremni paradižnikovi omaki ti bo od sedaj naprej najljubši recept s piščancem. Obljubim! Piščanec in paradižnik skupaj odlično sodita, k temu pa pripomore tudi maslo, česen in špinača. Ko je v sezoni uporabi sveži paradižnik, zunaj sezone pa kar pelate iz konzerve.

Skrivnost odličnega piščanca v tem receptu je pravilno zaporedje priprave. Najprej piščančja prsa za 15 minut položi v toplo soljeno vodo. Potem ju operi pod tekočo mrzlo vodo in popivnaj s kuhinjsko brisačo. Potem moraš piščanca dobro posoliti in popoprati, potem pa speci/skuhati. Najprej piščanca na srednjem ognju popeci, potem pa nujno zmanjšaj ogenj in ponev pokrij. Tako poskrbiš, da se piščanec ne izsuši in da se skuha čez in čez. Surov piščanec je namreč strupen! Ko se piščanec speče čez in čez, ga še nekaj časa peci nepokritega, da dobi barvo, potem pa ga iz ponve odstrani in prihrani za kasneje. Potem pripravi paradižnikovo omako in piščanca dodaj šele na koncu. V takem zaporedju dobiš sočnega piščanca in kremno omako.

Piščanca s paradižnikovo omako lahko serviraš s kosom (polnozrnatega!) kruha, če želiš, pa v omako umešaj kuhane testenine ali pa poleg postrezi s rižem, kuskusom ali kvinojo. Iz izkušenj ti povem, da je dovolj le kos dobrega kruha, s katerim pomažeš vso omako. Piščanec v omaki, kos kruha in skleda solate – popoln obrok!

Ta recept rada pripravim v času, ko je paradižnik v sezoni in resnično obožujem sladek okus Luštovih paradižnikov. Vendar pa to jed lahko pripraviš tudi izven sezone. Takrat uporabi pelate v konzervi – nikar nikakor nikoli pa ne uporabi predpripravljene paradižnikove omake, saj vsebuje čisto preveč dodatnih bedarij ter sladkorja in soli! Omako pripravi raje doma, s svežimi sestavinami, saj imaš le tako nadzor nad tem, kaj ješ.

Recept je pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 par piščančjih prsi
  • sol
  • poper
  • olje
  • približno 5 paradižnikov (izven sezone 1 konzerva pelatov)
  • 2 stroka česna
  • 1 košček masla
  • 1 pest sveže špinače
  • 1 vejica bazilike

PRIPRAVA

Da bodo piščančja prsa mehka in ne izsušena, kar se s prsmi velikokrat zgodi, jih najprej vsaj 15 minut namakaj v topli soljeni vodi. Potem prsa splakni pod tekočo hladno vodo in obriši s papirnato brisačo. Na obeh straneh ju posoli in popopraj.

V ponvi segrej nekaj olja, potem pa piščanca počasi popeci na obeh straneh. Ko dobi barvo ponev pokrij in zmanjšaj ogenj, da se prsa skuhajo/spečejo čez in čez. Ko so prsa pečena, ponev odkrij in ju še nekaj minut peci, da dobijo lepo barvo. Potem prsa prenesi na krožnik in prihrani za kasneje.

V isto ponev stresi narezan paradižnik in ga kuhlaj toliko časa, da se zmehča. Dodaj sesekljan česen in maslo in …

… kuhaj še naprej, da dobiš kremasto omako. Omako poskusi in dosoli in dopopraj. V omako umešaj špinačo in baziliko ter premešaj, da špinača uveni.  V omako položi piščančja prsa in kuhaj še nekaj minut, da se piščanec pogreje in naveže okusov, vmes lahko prsa še enkrat obrneš.

Piščanca serviraj na krožnik in postrezi s kruhom, testeninami ali drugo prilogo po izbiri.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.