To pito si privošči poleti, ko so češnjevi paradižniki najboljši. Uporabi dišavnice po svoji izbiri, baziliko, origano ali peteršilj. Pito postrezi toplo ali sobne temperature, poleg pa prija velika skleda solate. Če želiš, lahko na vrh pite razporediš še rezine pršuta.
Priprava te pite ne bi mogla biti bolj enostavna. Potrebuješ le listnato testo, nekaj češnjevih paradižnikov in tri različne sire, pa je. No, pa še sveže dišavnice, gorčico, sol in poper ter olivno olje, seveda. Če uporabiš že razvaljano testo, imaš pito za v pečico pripravljeno v slabih desetih minutah.
Za pripravo te pite uporabi najboljše češnjeve paradižnike. Sladki, okusni in tako sočni so najboljši!
Preden pogledava, kako lahko pripraviš to pito, pa si poglej še nekaj odličnih receptov za uporabo češnjevcev:
- Rezanci iz enega lonca z bučko, češnjevci in meto
- Pisana kuskus solata s češnjevci, šparglji in gorčičnim prelivom
- Poletna solata z rukolo, piščancem, češnjevci in sadjem
- Njoki z bučko in češnjevimi paradižniki
- Toskanska solata s hrustljavimi krutoni, rukolo in češnjevci
Pa pojdiva nazaj k piti. Najprej pripravi paradižnike, kajti dlje, kot jih pustiš v marinadi, boljši bodo. Česnjeve paradižnike nareži na polovičke, jim dodaj sesekljano baziliko, malo soli in popra ter olivno olje. Premešaj in pusti, da se malo marinirajo.
Medtem naribaj sire. Ja, naribaj. Nikar ne kupuj že naribanih, so dosti slabše kvalitete.
Nato testo odrolaj, ga namaži z gorčico …
… in obloži s siri. Uporabi mocarelo, edam in malo parmezana.
Na vrh sirov razporedi paradižnike. Vse obrni navzgor, da se njihovi sokovi ob peki ne bodo preveč vpili v testo in testo naredili pocastega. Pito še malo popopraj in peci v pečici približno 15 minut.
Pito postrezi toplo ali sobne temperature. Lahko jo naslednji dan (ali kasneje) tudi pogreješ.

Pita s tremi siri in češnjevimi paradižniki
- Total Time: 30 minut
Description
To pito si privošči poleti, ko so češnjevi paradižniki najboljši. Uporabi še tri različne sire za čudovit kontrast okusov in ne pozabi na svežo baziliko. Njam!
Ingredients
1 kos listnatega testa
1 skodelica češnjevih paradižnikov
1 šopek sveže bazilike ali peteršilja ali origana
2 žlici gorčice
50 g parmezana
70 g sira (npr. grojer, edamec, jošt …)
70 g mocarele
sol
poper
olivno olje
Instructions
- Pripravi paradižnike: Paradižnike nareži na polovice, jih prenesi v skodelico ter začini s sveže sesekljano baziliko, poprom, soljo in olivnim oljem ter premešaj.
- Ribaj, ribaj!: Vse tri vrste sira naribaj.
- Namaži in obloži!: Listnato testo prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko. Testo na tanko premaži z gorčico. Po testu enakomerno razporedi vse tri vrste sire. Nato dodaj marinirane češnjeve paradižnike. Da testo ne bo preveč mokro, češnjeve paradižnike obrni tako, da je prerezana stran obrnjena navzgor.
- Pito speci: Vse skupaj pokapaj z olivnim oljem in popopraj ter peci v pečici, ogreti na 200°C, 15 do 20 minut, da se sir stopi in lepo zlato zapeče.
Notes
Uporabiš lahko katero koli mešanico sirov, če pa jih žal nimaš, lahko uporabiš le mocarelo.
Namesto bazilike lahko uporabiš tudi origano ali peteršilj.
Za pripravo potrebuješ en list listnatega testa – tega lahko pripraviš doma, kupiš že razvaljanega ali pa uporabiš zamrznjenega – tega odmrzni čez noč na sobni temperaturi, nato pa razvaljaj.
Lahko uporabiš češnjeve paradižnike različnih barv: rumene, svetlo in temno rdeče.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2015, v juniju 2019 pa sem fotografije osvežila po zaslugi ekipe Lušt.
Stara fotka recepta: