Tako lepo pisana jed kar kliče, da jo pripraviš, vonjaš, poješ in o njej še ves teden govoriš! Sladki češnjevi paradižniki skupaj z mehko bučko in olivnim oljem tvorijo odlično omako, mehki njoki pa vse te okuse vpijejo in mmm … božanska poletna jed je tu!
Ta jed je odlična poletna jed. Lahko jo sicer pripraviš tudi jeseni ali pomladi, a ker so bučke in češnjevi paradižniki najboljši prav poleti, je to resnično tista prava poletna jed.
Omaka, ki jo mehki njoki vpijejo, je božanska – sladek sok, ki jo spustijo zmehčani paradižniki in kakovostno olivno olje, pa še mehke tanke rezinice bučka … enostavno fenomenalno. Potrebuješ le še malo soli in popra in jed je pripravljena. Čeprav je ta jed že tako odlična, pa jo narediva perfektno. Posuj jo z drobtinovim posipom, ki božansko dišiiii in uživaj! Mmm …
Njoke lahko kupiš, lahko pa jih pripraviš tudi doma. Recept za pripravo domačih njokov si poglej v mojem receptu Kumare v omaki s krompirjevimi njoki.
Ta recept je bil pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt, ki me je nadvse navdušila z dišečimi, sočnimi in okusnimi paradižniki. Priporočam! Hvala za tole gajbico božanskih malih kroglic, Lušt ekipa. ♡
OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (59 s)
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 1 paket njokov (500 g)
- 1 zelena bučka
- 2 veliki žlici drobtin (ali 1 kos sesekljanega starega kruha)
- 2 stroka česna
- 1 šopek svežega peteršilja
- sol
- poper
- olivno olje
- 1 večja pest češnjevih paradižnikov
PRIPRAVA
Bučko naribaj na rezinice, češnjeve paradižnike pa nareži na polovičke.
Česen naribaj, peteršilj pa sesekljaj. V veliki ponvi segrej žlico olja, potem pa nanj stresi drobtine, nariban česen in peteršilj ter malo soli in popra …
… in prepraži, da drobtine postanejo zlate barve.
Drobtine iz ponve stresi v skodelico in prihrani za kasneje, ponev pa postavi nazaj na štedilnik.
V ponev zlij novo žlico olja in na segretem zmehčaj bučke. Bučke vmes malo posoli.
Popečene bučke prenesi na krožnik in prihrani za kasneje.
V ponev ponovno daj žlico olja, na segretega stresi paradižnike in jih segrevaj, da se zmehčajo in spustijo nekaj svojega sladkega soka.
Njoke skuhaj v vreli soljeni vodi. Kuhani so takoj, ko priplavajo na površje.
Ko se paradižniki zmehčajo, v ponev stresi bučke in na hitro premešaj, potem pa v ponev stresi še kuhane njoke. Naj z njoki v ponev kapnejo še tri žlice vode, v kateri so se kuhali. Zelenjavo z njoki premešaj, dodaj še žlico olja in poskusi – lahko še malo popopraš ali dosoliš, če je potrebno.
Na njoke razporedi drobtinov posip, jih serviraj in takoj postrezi.
Odlicno, hitro in okusno! Pohvale
Juhuu, me veseli, da ti je bilo všeč. 🙂 Pa hvala za komentar.