Tako lepo pisana jed kar kliče, da jo pripraviš, vonjaš, poješ in o njej še ves teden govoriš. Sladki češnjevi paradižniki skupaj s popečenimi zmehčanimi rezinami bučke tvorijo odlično omako, ki nato lepo objame njoke. Za piko na i poskrbi dišeč drobtinast posip, obogaten s svežim peteršiljem in česnom. Božansko!
Ta jed je odlična poletna jed, lahko pa jo pripraviš tudi pomladi, ko se dobijo prvi sladki paradižnički in zgodaj jeseni, ko na vrtu še najdemo zadnje pridelke.
Omaka, ki jo njoki vpijejo, je božanska – sladek sok, ki jo spustijo zmehčani paradižnik, pa mehke tanke rezinice bučke in nekaj škrobaste vode, v kateri se skuhajo njoki … oooh, enostavno fenomenalno. Potrebuješ le še malo soli in popra in jed je pripravljena. Čeprav je ta jed že tako odlična, pa jo perfektno naredi prav drobtinov posip, ki božansko dišiiii.
Njoke lahko kupiš, lahko pa jih pripraviš tudi doma. Recept za pripravo domačih njokov si poglej v mojem receptu Kumare v omaki s krompirjevimi njoki.
Preden si pogledava, kako se tale pisana poslastica pripravi, pa najdi spodaj še nekaj idej za pripravo jedi s češnjevimi paradižniki:
- Pita s tremi siri in češnjevimi paradižniki
- Rezanci iz enega lonca z bučko, češnjevci in meto
- Poletna solata z rukolo, piščancem, češnjevci in sadjem
- Toskanska solata s hrustljavimi krutoni, rukolo in češnjevci
- Ribji file z dišavnicami in češnjevci
Še več receptov s paradižniki najdi pod oznako Paradižnik.
Priprava te jedi je nadvse hitra in enostavna. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. V nadaljevanju najdi slikovni prikaz priprave, na dnu strani pa natančne količine in korake priprave.
Najprej pripravi dišavni posip.
Nato popeci bučke in zmehčaj paradižnike.
Nato skuhaj še njoke in dokončaj omako.
Jed na koncu obogati še z drobtinovim posipom.
Jed takoj postrezi in uživaj. Tako zelo dobro!
Njoki z bučko in češnjevimi paradižniki
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Tako lepo pisana jed kar kliče, da jo pripraviš, vonjaš, poješ in o njej še ves teden govoriš. Sladki češnjevi paradižniki skupaj s popečenimi zmehčanimi rezinami bučke tvorijo odlično omako, ki nato res lepo objame njoke. Za piko na i poskrbi dišeč drobtinast posip, obogaten s svežim peteršiljem in česnom. Božansko!
Ingredients
1 večja pest češnjevih paradižnikov
1 zelena bučka
2 veliki žlici drobtin (ali 1 kos sesekljanega starega kruha)
2 stroka česna
1 šopek svežega peteršilja
sol in poper
2 žlici (olivnega) olja (razdeljeno na pol)
1 paket njokov (približno 500 g)
Instructions
- Priprava: Bučko naribaj na rezinice, češnjeve paradižnike pa nareži na polovičke. Česen naribaj, peteršilj pa sesekljaj.
- Drobtinov posip: V ponvi segrej žlico olja, potem pa nanj stresi drobtine in peteršilj ter posoli in popopraj. Premešaj, prepraži, da se drobtine obarvajo zlato, nato pa dodaj nariban česen in premešaj. Takoj, ko česen zadiši, drobtinov posip prenesi v skodelico in prihrani za kasneje.
- Paradižniki in bučke: Kar v isto ponev (ni je treba umivati) zlij novo žlico olja in na segretem zmehčaj bučke. Vmes bučke malo posoli in po želji popopraj. Ko se zmehčajo, jih prenesi na krožnik in prihrani za kasneje. V isto ponev nato stresi še češnjeve paradižnike in pusti, da se zmehčajo – dodatnega olja ne potrebuješ, saj bo toplota ponve paradižnike zmehčala sama od sebe.
- Njoki: Ko se paradižniki zmehčajo in spustijo nekaj sladkega soka (glej fotko zgoraj), njoke stresi v vrelo soljeno vodo. Kuhani so takoj, ko priplavajo na površje. Tekočino, v kateri so se njoki kuhali, nujno prihrani.
- Jed združi: Ko v lonec streseš njoke, k zmehčanim paradižnikom daj bučke in nežno premešaj. Pripravi vse za postrežbo (pripravo solato, če jo želiš postreči poleg, pokliči vse, ki bodo uživali v tej jedi, pripravi krožnike). Kuhane njoke prenesi k paradižnikom in k bučkami ter dodaj nekaj žlic vode, v kateri so se kuhali njoki – potrebuješ toliko tekočine, je jed sočna, ko vse skupaj nežno premešaš. Po potrebi dodaj še kakšno žlico vode, v kateri so se kuhali njoki.
- Postrežba: Na pripravljeno jed stresi večino drobtinovega posipa, nato pa razdeli na porcije. Vsak posameznik si lahko doda preostali drobtinov posip po želji. Po želji jed postrezi s skledo solate.
Notes
Jed lahko pripraviš tudi s katerimi drugimi svežimi paradižniki ali s pelati.
Omako lahko postrežeš tudi s tortelini ali ravioli.
V jed lahko dodaš tudi gambere ali tunino.
Ta recept je bil leta 2016 pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen julija 2016, v maju 2022 pa sem fotografije osvežila in izboljšala recept.
Stara fotka recepta:
Odlicno, hitro in okusno! Pohvale
Juhuu, me veseli, da ti je bilo všeč. 🙂 Pa hvala za komentar.
Odličen recept! Noro dobro! 😉
Bolano dobro.????????????