Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Njoki z bučko in češnjevimi paradižniki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Tako lepo pisana jed kar kliče, da jo pripraviš, vonjaš, poješ in o njej še ves teden govoriš. Sladki češnjevi paradižniki skupaj s popečenimi zmehčanimi rezinami bučke tvorijo odlično omako, ki nato res lepo objame njoke. Za piko na i poskrbi dišeč drobtinast posip, obogaten s svežim peteršiljem in česnom. Božansko!


Ingredients

Scale

1 večja pest češnjevih paradižnikov
1 zelena bučka
2 veliki žlici drobtin (ali 1 kos sesekljanega starega kruha)
2 stroka česna
1 šopek svežega peteršilja
sol in poper
2 žlici (olivnega) olja (razdeljeno na pol)
1 paket njokov (približno 500 g)


Instructions

 1. Priprava: Bučko naribaj na rezinice, češnjeve paradižnike pa nareži na polovičke. Česen naribaj, peteršilj pa sesekljaj.
 2. Drobtinov posip: V ponvi segrej žlico olja, potem pa nanj stresi drobtine in peteršilj ter posoli in popopraj. Premešaj, prepraži, da se drobtine obarvajo zlato, nato pa dodaj nariban česen in premešaj. Takoj, ko česen zadiši, drobtinov posip prenesi v skodelico in prihrani za kasneje.
 3. Paradižniki in bučke: Kar v isto ponev (ni je treba umivati) zlij novo žlico olja in na segretem zmehčaj bučke. Vmes bučke malo posoli in po želji popopraj. Ko se zmehčajo, jih prenesi na krožnik in prihrani za kasneje. V isto ponev nato stresi še češnjeve paradižnike in pusti, da se zmehčajo – dodatnega olja ne potrebuješ, saj bo toplota ponve paradižnike zmehčala sama od sebe.
 4. Njoki: Ko se paradižniki zmehčajo in spustijo nekaj sladkega soka (glej fotko zgoraj), njoke stresi v vrelo soljeno vodo. Kuhani so takoj, ko priplavajo na površje. Tekočino, v kateri so se njoki kuhali, nujno prihrani.
 5. Jed združi: Ko v lonec streseš njoke, k zmehčanim paradižnikom daj bučke in nežno premešaj. Pripravi vse za postrežbo (pripravo solato, če jo želiš postreči poleg, pokliči vse, ki bodo uživali v tej jedi, pripravi krožnike). Kuhane njoke prenesi k paradižnikom in k bučkami ter dodaj nekaj žlic vode, v kateri so se kuhali njoki – potrebuješ toliko tekočine, je jed sočna, ko vse skupaj nežno premešaš. Po potrebi dodaj še kakšno žlico vode, v kateri so se kuhali njoki.
 6. Postrežba: Na pripravljeno jed stresi večino drobtinovega posipa, nato pa razdeli na porcije. Vsak posameznik si lahko doda preostali drobtinov posip po želji. Po želji jed postrezi s skledo solate.

Notes

Jed lahko pripraviš tudi s katerimi drugimi svežimi paradižniki ali s pelati.

Omako lahko postrežeš tudi s tortelini ali ravioli.

V jed lahko dodaš tudi gambere ali tunino.

Ta recept je bil leta 2016 pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt.

 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 20