Ratatouille: Pečena zelenjava v paradižnikovi omaki

0 comments

Danes kuhamo francosko! Ratatuille je odlična zelenjavna jed, prihaja pa iz Nice. Najboljša je konec poletja, ko imamo na voljo ogromno zelenjave, predvsem jajčevcev, bučk, paradižnikov, paprike in čebule. Načinov serviranja te jedi je ogromno, izberi pa tistega, ki ti v danem trenutku najbolj ustreza, odličen je prav na rižu.

Ratatouille lahlo pripraviš na več načinov. Če imaš čas, zelenjavo na paradižnikovo omako razporedi v krogu, če imaš podolgovat pekač, pa zelenjavo razporedi v vrste. V primeru, da časa nimaš na pretek – in tako jaz serviram jed, ko je ne fotkam za blog – zelenjavo popeci, potem pa umešaj v paradižnikovo omako. Manj se igraš z aranžiranjem, prej je jed gotova in ne bo ti je treba pogrevati.

Vseeno pa kdaj pa kdaj s postrežbo želiš tudi navdušiti. Takrat pečene kolute bučk in jajčevca izmenično razporedi v krogu in sicer tako, kot je na fotki. Rožice iz bučke narediš tako, da z lupilcem zelenjave najprej narediš tanko rezinico, potem pa jo zaviješ v rožico.

Vrsti red priprave ratatouilla je:

 1. najprej popečeš zelenjavo (lahko tudi na žaru, če ga imaš v bližini), jo daš na stran in prihraniš za kasneje,
 2. nato narediš paradižnikovo omako,
 3. na koncu popečeno zelenjavo in paradižnikovo omako združiš.

Če zelenjavo dlje časa razporejaš na paradižnikovo omako, moraš jed zopet pogreti – kajti zagotovo se je vmes že malo ohladila. V tem primeru ponev pokrij in na nizkem olju segrevaj še pet minut – ponev moraš pokriti zato, da tekočina ne izpareva in da se jed ne suši. Lahko pa jed nepokrito pogreješ tudi v pečici – približno pet minut na 160°C V primeru, da pečeno zelenjavo umešaš v paradižnikovo omako, jo kuhlaj le nekaj minut, da se zelenjava segreje.

Pa še nekaj – v primeru da svežega paradižnika nimaš, uporabi le pelate, lahko pa uporabiš seveda tudi le svežega. Balzamični kis ni nujen, vendar pa okus vsekakor izboljša.

Kako pa ratatuille postrežeš? Lahko ga postrežeš:

 • s kruhom,
 • na rižu,
 • na pire krompirju,
 • kot prilogo različnemu pečenemu mesu.

Priprava je zabavna. Morda tudi zato, ker pozno poleti ne veš več kam z zelenjavo in se ti zdi fino, da je veliko porabiš le za eno jed. Ali pa sem taka le jaz.

Potrebuješ pa sestavine na spodnji fotografiji.

Najprej popečeš bučke in jajčevec. Nato pa pripraviš paradižnikovo omako polno čebule, paprike in paradižnikov.

Na omako razporediš (ali enostavno kar vanjo vmešaš) pečeno zelenjavo in jed še malo pogreješ, da se okusi razporedijo. Z aranžiranjem se lahko tudi malo poigraš in pri postrežbi res navdušiš.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ratatouille: Pečena zelenjava v paradižnikovi omaki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 60 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Danes kuhamo francosko! Ratatuille je odlična zelenjavna jed, prihaja pa iz Nice. Najboljša je konec poletja, ko imamo na voljo ogromno zelenjave, predvsem jajčevcev, bučk, paradižnikov, paprike in čebule. Načinov serviranja te jedi je ogromno, izberi pa tistega, ki ti v danem trenutku najbolj ustreza, odličen je prav na rižu.


Ingredients

Scale

2 majhna jajčevca
2 zeleni bučki
1 (rumena) paprika
½ čebule
3 stroki česna
4 sveži paradižniki
½ pelatov v konzervi
1 žlička balzamičnega kisa (neobvezno)
2 vejici svežega ali ½ žličke suhega timijana
sveža bazilika
sol
poper
olivno olje


Instructions

 1. Pripravi sestavine: Bučko in jajčevca nareži na ½ cm široke kolobarje. Čebulo nareži na rezinice, papriko in paradižnik pa na kocke. Česen sesekljaj.
 2. Popeci zelenjavo: V ponvi na olju na obeh straneh v večih rundah (zelenjava naj bo med peko v enem sloju) popeci kolute zelenjave, ne pozabi jih soliti. Pečene daj na stran.
 3. Pripravi omako: Na olju v ponvi popraži čebulo in papriko. Ko se zmehčata, dodaj timijan, potem pa še česen in praži, da zadiši. Dodaj sveži paradižnik in pelate ter kuhaj še približno 10 minut. Dodaj še balzamični kis ter posoli in popopraj.
 4. Omaka + popečena zelenjava: Omako daj z ognja, potem pa nanjo razporedi zelenjavo. Da se zelenjava pogreje in okusi razporedijo, ponev vrni na štedilnik in kuhaj še 5 minut.
 5. Postrezi: Zelenjavo odkrij, okrasi s svežo baziliko in postrezi s kruhom, na rižu ali na pire krompirju ali pa s pečenim mesom.

Notes

Kolute bučk in jajčevcev (ter po želji še paprike) lahko popečeš tudi na grilu, gril ponvi ali pa v pečici.

V primeru da svežega paradižnika nimaš, uporabi le pelate, lahko pa uporabiš seveda tudi le svežega.

Balzamični kis ni nujen, vendar pa okus vsekakor obogati.

Ratatouille lahko pripraviš tudi vnaprej in nato pred postrežbo le počasi pogreješ. Zelenjavo v paradižnikovi omaki lahko tudi zamrzneš.

 • Prep Time: 30 minut
 • Cook Time: 30 minut

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.