Ratatuille

0 comments

Danes kuhamo francosko! Ratatuille je odlična zelenjavna jed, prihaja pa iz Nice. Najboljša je konec poletja, ko imamo na voljo ogromno zelenjave, predvsem jajčevcev, bučk, paradižnikov, paprike in čebule. Načinov serviranja te jedi je ogromno, izberi pa tistega, ki ti v danem trenutku najbolj ustreza.

Ratatuille lahlo serviraš na več načinov. Če imaš čas, zelenjavo na paradižnikovo omako razporedi v krogu, če imaš podolgovat pekač, pa zelenjavo razporedi v vrste. V primeru, da časa nimaš na pretek – in tako jaz serviram jed, ko je ne fotkam za blog – zelenjavo popeci, potem pa umešaj v paradižnikovo omako.

Vseeno pa kdaj pa kdaj s postrežbo želiš navdušiti. V tem primeru lahko pečene kolute bučk in jajčevca izmenično razporediš v krogu in sicer tako, kot je na fotki. Rožice iz bučke narediš tako, da z lupilcem zelenjave najprej narediš tanko rezinico, potem pa jo zaviješ v rožico.

Vrsti red torej sledi takole:

 1. najprej popečeš zelenjavo (lahko tudi na žaru, če ga imaš v bližini), jo daš na stran in prihraniš za kasneje,
 2. narediš paradižnikovo omako,
 3. združiš paradižnikovo omako in zelenjavo.

Ko zelenjavo razporediš na paradižnikovo omako, moraš zelenjavo zopet pogreti – kajti zagotovo se je vmes že malo ohladila. V tem primeru ponev pokrij in na nizkem olju segrevaj še pet minut – ponev moraš pokriti zato, da tekočina ne izpareva in da se jed ne suši. Lahko pa jed nepokrito pogreješ tudi v pečici – približno pet minut na 160°c. V primeru, da pečeno zelenjavo umešaš v paradižnikovo omako, jo kuhlaj le nekaj minut, da se zelenjava segreje.

Pa še nekaj – v primeru da svežega paradižnika nimaš, uporabi le pelate, lahko pa uporabiš seveda tudi le svežega. Balzamični kis ni nujen, vendar pa okus vsekakor izboljša.

Kako pa ratatuille postrežeš? Lahko ga postrežeš s kruhom, na rižu ali pa pire krompirju. Odličen je tudi kot priloga različnemu pečenemu mesu.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 osebi)

 • 2 majhna jajčevca
 • 2 zeleni bučki
 • 1 rumena paprika
 • ½ čebule
 • 3 stroki česna
 • 4 sveži paradižniki
 • ½ pelatov v konzervi
 • 1 žlička balzamičnega kisa (neobvezno)
 • 2 vejici svežega ali ½ žličke suhega timijana
 • sveža bazilika
 • sol
 • poper
 • olivno olje

PRIPRAVA

Bučko in jajčevca nareži na ½ cm široke kolobarje.

Čebulo nareži na rezinice, papriko in paradižnik pa na kocke. Česen sesekljaj. V ponvi na olju na obeh straneh v večih rundah (zelenjava naj bo med peko v enem sloju) popeci kolute zelenjave, ne pozabi jih soliti. Pečeno zelenjavo daj na stran, …

… potem pa na olju popraži čebulo in papriko. Ko se zmehčata, dodaj timijan, potem pa še česen in praži, da česen zadiši. Dodaj sveži paradižnik in pelate ter kuhaj približno 10 minut. Dodaj še balzamični kis ter posoli in popopraj. Omako daj z ognja, …

… potem pa nanjo razporedi zelenjavo.

Potem pa pokrito ponev vrni na štedilnik in kuhaj še 5 minut. Zelenjavo odkrij, okrasi s svežo baziliko in postrezi.

Ratatuille lahko postrežeš s kruhom, pire krompirjem ali pa k pečenemu mesu. Jaz sem si za to fotkanje izbrala riž. Takole izgleda.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.