Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pečene bučke in jajčevci v solati s feto


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 40
  • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Ta božanska solata je polna čudovitih pečenih koščkov jajčevca, bučke in paprike, prelita s kremnim česnovim prelivom in potresena s koščki fete. Wow! Je popolna pozno poletna solata, ko že ne vemo več, kam s vso to zelenjavo. Je fantastična priloga na piknikih in se lepo ujema s pečenim mesom, ribo ali pa drugo zelenjavo. Je prava bomba okusov!


Ingredients

Scale

Sestavine za zelenjavo:

  • 1 večja zelena bučka
  • 1 večji jajčevec
  • 1 (rumena) paprika
  • 2 žlici olja
  • 1 vejica svežega rožmarina (ali 1/2 žličke sušenega)
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 1 košček fete

Sestavine za preliv:

  • 3 stroki česna (pečenega z zelenjavo, glej recept)
  • 4 žlice olja
  • 2 žlici (vinskega) kisa
  • 1 žlica vode
  • 1/2 žličke soli + 1 ščepec
  • 1/4 žličke popra + 1 konica noža

Instructions

  1. Pečica: Pečico segrej na 195°C.
  2. Česen: Česnove stroke olupi, položi na kos folije, nato pa pokapaj z nekaj olja in potresi s ščepcem soli in konico noža popra. Folijo zloži v culico, da je česen neprodušno zaprt, da se bo med peko lepo zmehčal in ne izsušil.
  3. Zelenjava: Bučko, jajčevec in papriko očisti in nareži na kockice. Vso zelenjavo pokapaj z oljem, potresi s soljo in poprom ter sesekljanim rožmarinom, nežno premešaj in v enem sloju razporedi na pekač, za lažje čiščenje obložen s papirjem za peko.
  4. Peka: K zelenjavi položi culico s česnom ter pekač postavi v prej ogreto pečico za približno 30 minut. Zelenjavo vmes enkrat premešaj. Po dvajsetih minutah že lahko začneš gledati, če je zelenjava zmehčana in ima že nekaj barve, ker je od pečice odvisno, koliko časa se bo zelenjava pekla. Pečeno zelenjavo vzemi iz pečice in pusti, da se ohladi – lahko tudi kar na pekaču.
  5. Preliv: Ko je zelenjava pečena, iz culice previdno vzemi česen in ga zmečkaj z vilico. Moral bi biti popolnoma mehak. Česnovo kremo s preostalimi sestavinami za preliv združi v kremast preliv.
  6. Solata: Zelenjavo stresi v skledo, jo prelij s prelivom in nežno premešaj. Potresi jo s feto in postrezi.
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 30