Losos v škrniclju z bučkami

0 comments

V škrniclju pripravljen glavni obrok, ki vsebuje čudovitega lososa, nežne, a zelo okusne bučke in koromač, je odličen poletni obrok, ki ga moraš pripraviti, če ti je všeč dobra hrana in če želiš navdušiti sebe in vse, ki jim ga nameravaš postreči. Pa še pospravljanje je resnično minimalno!

Tehnika vtikanja čudovitih sestavin v škrnicelj – ki ga enostavno pripraviš le s kosom papirja za peko ali folijo za živila – je odlična poletna strategija za minimalno delo in čas preživet v kuhinji. Ker se sestavine med seboj ves čas peke dotikajo, se res lepo povežejo in okusi so enostavno fenomenalni. Ker je v času pozne pomladi, poletja in zgodnje jeseni na voljo veliko odličnih in svežih povrtnin, bi bil res zločin, če jih ne bi uporabili. Tokrat glavno vlogo igrajo bučke in koromač.

Lososa obožujem, pa ne le zato, ker je ena tistih morskih sestavin, ki vsebuje mininalno kosti, ampak tudi zato, ker je odličnega okusa in se mi vedno, ko ga jem zdi, da se res razvajam. Je tudi nadvse zdrav, zato ga je pametno vključiti v redno prehrano.

Tole čudovito jed imaš na mizi v dvajsetih minutah, od katerih le pet potrebuješ za pripravo, ostalo delo pa opravi pečica. Jed je najboljša sveže pripravljena.

V tej jedi se najde:

  • LOSOS – Losos je dober, zdrav in tako zelo razkošen. Uporabi svežega iz trgovine ali ribarnice, lahko pa zamrznjenega v hladilniku čez noč odmrzneš in uporabiš tako, kot svežega. Seveda odmrznjenega porabi isti dan. Namesto lososa lahko uporabiš tudi katero koli drugo filirano ribo, gambere ali pa tanjše narezanega piščanca.
  • ZELENJAVA – Poleti je ena najbolj dostopnih in odličnih pridelkov prav zelena bučka. Lahko uporabiš tudi paprike, tanjše narezano korenje, češnjeve paradižnike, čebulo … Za dodatno popestritev sem v ta recept dodala še koromač, ki ga obožujem. A pozor, ima močnejši okus in če ga še ne poznaš, ga v prvem poskusu uporabi manj. Za malo barve in sladkobe sem dodala še rdečo čebulo, uporabiš pa lahko tudi šalotko (kar jaz ponavadi največkrat naredim), por, navadno čebulo.
  • AROMATIKE – Kaj bi bila hrana brez dišavnic in ostalih aromatičnih sestavin?! Ena dolgočasna kepa sestavin! Zato sem uporabila še česen, peteršilj ter seveda sol in poper.
  • MASLO – Ker maslo. ♡ Maslo, losos in peteršilj ter česen in bučke so najboljša družba. In pika. Seeeeveda lahko namesto masla uporabiš tudi le nekaj kapljic (olivnega) olja.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako se jed pripravi, še nekaj odličnih idej za recepte, v katerih uporabiš lososa:

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, na dnu strani pa najdi natančne količine in natančne korake priprave.

Najprej pripravi zelenjavo, nato pa še lososa.

Nato s papirjem za peko izrezi srček. ♡ Enostavno, le robove odreži, da dobiš ovalno obliko. Na eno stran srčka položi najprej zelenjavo, nato lososa, na koncu pa dodaj še malo masla (ali olja) ter robove zarobi, da dobiš nepropustni škrnicelj, v katerem se bo v vročini zelenjava lepo soparila.

 

Škrnicelj položi na pekač in peci v pečici 15 minut.

Škrnicelj postrezi, da si vsak odvije svojega, a pazi na vroči zrak, ki se bo sprostil ven, ko papir pretrgaš. Za dodatni okus lahko postrežeš še nekaj rezinic limone. Kajti, ko limonin sok pokapaš po vroči vsebini v škrniclju, te najprej prevzame čudovit vonj, nato pa čudovit okus. TAKO dobro! Samo poglej si no to. Wow!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Losos v škrniclju z bučkami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

V škrniclju pripravljen glavni obrok, ki vsebuje čudovitega lososa, nežne, a zelo okusne bučke in koromač, je odličen poletni obrok, ki ga moraš pripraviti, če ti je všeč dobra hrana in če želiš navdušiti sebe in vse, ki jim ga nameravaš postreči. Pa še pospravljanje je resnično minimalno!


Ingredients

Scale
  • 2 fileja lososa
  • 3 ščepci soli
  • nekaj obratov popra
  • 1/2 koromača
  • 1 zelena bučka
  • 1/4 rdeče čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
  • 1 žlica (olivnega) olja
  • 1 kos masla

Instructions

  1. Pečica: Pečico segrej na 200°C.
  2. Zelenjava: Koromač nareži na koščke, zeleno bučko na kolobarje, čebulo pa na rezinice. Česen naribaj, peteršilj pa sesekljaj. V skledi združi koromač, bučko, čebulo, nariban česen, skoraj ves peteršilj ter dodaj ščepec soli in obrat popra ter olje in premešaj – lahko tudi kar s čistimi rokami.
  3. Losos: Vsak file lososa posoli s po ščepcem soli, malo popopraj in po želji okrasi z zelenjem koromača in preostalim peteršiljem.
  4. Papir za peko: Večji kos papirja za peko obreži v obliko srčka. Najenostavneje to narediš tako, da pravokotnik prepogneš nato pa obrežeš robove, da dobiš prepognjen srček.
  5. Sestavljanje škrniclja: Na polovico srčka najprej položi polovico zelenjave, nato pa nanjo položi file lososa. Nanj položi majhne koščke masla (ki se bo med peko stopil v ribo in dal čuuuudovit okus), nato pa srček prepogni in zavihaj robove, da dobiš nepropusten škrnicelj, v katerem se bosta zelenjava in losos med peko lepo soparila.
  6. Peka: Škrniclja previdno položi na pekač, nato pa postavi v ogreto pečico in peci 15 minut.
  7. Postrežba: Škrniclja položi na krožnik ter papir pazljivo pretrgaj – pazi na paro, ki uide, ko papir pretrgaš. Postrezi z rezino limone, kruhom in veliko skledo solate. Popolna uživancija!
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 15 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.