Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem

, 2. Feb 2016 | 4 Comments

Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem

Obožujem lososa! Pripravljam ga že leta in vedno, ko odkrijem kak nov recept, sem tako srečna, kot otroček, ki dobi novo igračo. Današnji recept je prečudovit, pripravi se super hitro in brez packanja in je za shranit in uporabim čim večkrat.

Enkrat bom res obiskala družino Zobec, ki nam najbližje goji losose in o kateri je pisal že Napo. Do takrat pa bom lososa kupovala v E’Leclercu. Tam vedno dobim najboljšega in najbolj svežega. In vedno kupim večji kos, ga očistim in razdelim na porcije ter zamrznem in brez packanja uporabim, dokler ne zmanjka. Potem grem pa enostavno po novega. Več o čiščenju in shranjevanju sem napisala že pri receptu Burger z lososom, ki je pa mimogrede tudi recept, ki ga moraš čim prej pripravit. To je, dragi moji, najboljši ribji burger na svetu!

Pa pojdiva nazaj k današnjemu receptu. Je super enostaven, se naredi skoraj brez packanja in od začetka priprave do uživanja mine le slabih 20 minut. Če pa to ni najboljša novica.

Za inspiracijo sem uporabila tale recept, opustila pa sem majonezo. Ker res? Majoneza IN losos. Nikoli! Parmezanov pokrov losos zaščiti in poskrbi, da se losos v pečici ne izsuši, poleg tega pa ga še posoli (dodatnega soljenja nežen lososov file ne potrebuje) in odišavi. Poleg pripravi pečen brokoli, ki se v pečici peče enako dolgo časa kot losos in to brez vsakršnega predhodnega kuhanja. V pečici pečen brokoli je popolnoma drugačen od kuhanega. Je bolj polnega okusa. Pomembno je le, da ga pred peko malo odišaviš (česen, poper) in namastiš (tistih nekaj žlic olja bo brokoli ob stiku s pečico zmehčal). In naj te ne bo strah, da brokolijeve cvetke malo počrnijo, te majhne črne sledi so nujne. Ker je tam ves okus!

Poleg te jedi si privošči kos svežega (polnozrnatega) kruha – več ga res ne potrebuješ, saj imaš nekaj kruha že itak na fileju – in skledo solate. Popoln in hiter obrok! <3

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za lososa:

  • 2 fileja svežega lososa
  • 25 g parmezana
  • 25 g kruhovih drobtin
  • 1 vejica svežega peteršilja
  • 4 žlice olivnega olja

Sestavine za pečen brokoli:

  • 250 g brokolija
  • 1/2 žličke mletega česna ali 2 stroka svežega naribanega česna
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1/2 žličke popra

Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem

Curry z lososom in špinačo

PRIPRAVA

Filejema ostrani kožo. Parmezan naribaj, …

Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem

… peteršilj sesekljaj in oboje stresi v posodico. Dodaj še drobtine in vse premešaj.

Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem

Brokoli nareži na majhne cvetke. Cvetke prenesi v posodo, dodaj česen, sol in poper in vse prelij z oljem. S čistimi rokami vse dobro premešaj.

Pekač obloži s papirjem za peko. Na sredino pekača pokapaj čisto malo olja. Nanj položi fileja in na vsakega zlij po pol žličke olja in ga razmaži po fileju. Za še polnejši okus lahko losos namažeš tudi z gorčico! Na vrh razporedi parmezanovo mešanico. Na vrh vsakega fileja s parmezanovim pokrovom pokapaj preostalo olje.

Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem

Okoli fileja razporedi brokolijeve cvetke. Pekač daj za 15 minut v pečico, ogreto na 200°C. Ko sta fileja pečena, pekač previdno vzemi iz pečice. Fileja postrezi skupaj s pečenim brokolijem.

Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  1. dare
    February 7, 2016

    zelo fajn, edino pri parmezanu/drobtinah si se morala nekaj zmotit – prava kolicina je bila zame bolj 20g + 20g, vec fizicno ne gre gor 😉

    Reply
    • Barbara
      February 7, 2016

      Me veseli, da ti je bilo všeč. 🙂 Morda imaš kar prav s količinami, bom zmanjšala na 25g. 🙂 Je pa tudi odvisno od velikosti filejev.

      Reply
  2. Igor
    March 13, 2016

    Odličen recept 🙂 Ravno pojedeno 🙂

    Reply
    • Barbara
      March 13, 2016

      O super! 🙂

      Reply

Leave a Reply