Oh, kakšen burger! Oh, kakšni okusi! Oh, kakšne teksture! Oh, kakšne barve! Jap, ta burger je prečudovit in z njim lahko navdušiš kogar koli. Nikar ne izpusti koraka v receptu, ko narediš hrustljavo kožico in svilnato omako, saj ta dva koraka burger naredita res prefinjenega. Bonus točke – ta burger je neprecenljivo zdrav!
Tale burger je nastal z namenom presenetiti in pocrkljati Domna na njegov rojstni dan in pravi, da mi je popolnoma uspelo. Vesela sem! Naj ne bova z Domnom edina, prepusti se veselju tudi ti in ga čim prej pripravi.
Ta burger je čudovito dišeč, poln zdravja in čudovitih okusov. Lososov file je narejen po receptu Jamieja Oliverja, a za piko na i in kot prilagoditev za uporabo v burgerju, sem recept dodelala in naredila svilnato omako (ki igra vlogo ketcupa v navadnem burgerju) ter hrustljavo skorjico, ki je zelo zdrava in tako hrustljava čudovito res okusna. Enostavno njam!
Za pripravo tega recepta uporabi svež file lososa. Jaz ponavadi kupim večji kos fileja, ga doma očistim (dobro ga splaknem pod mrzlo vodo, obrišem s papirnato brisačo, odstranim robove in s pinceto odstranim koščice), …
… narežem na porcije, dam v vrečko za zamrzovanje in zamrznem. Ko ga potrebujem, ga čez noč prenesem v hladilnik, kjer se odtaja. Uporabim ga v vseh receptih tako kot svežega, res se ne opazi razlike. Tako vnaprej pripravljeni fileji so res čudoviti, saj prihraniš na času in se lotiš čiščenja le na vsake toliko časa.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za losos:
- 2 približno 125 g težka fileja svežega lososa
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 1 svež rdeč feferon
- 1 žlica sojine omake
- 1 večji kos svežega ingverja
- 2 limeti (ali limoni)
- poper
- olivno olje
- sol
- mešanica začimb za ribe (neobvezno)
Ostale sestavine:
- 4 burger polpetke (recept tukajle!)
- 1 avokado
- sol
- poper
- limona
- 1 pest rukole
PRIPRAVA
Najprej pripravi omako, v kateri se bosta lososova fileja pekla. V mešalnik daj olupljen ingver, očiščen česen in čebulo, na manjše koščke narezan feferon, sok dveh limet in sojino omako.
Omako zmiksaj v tekočo zmes in poskusi, če so okusi v redu – če je razmerje med kislim in slanim v popolnem ravnovesju.
Fileja posoli in popopraj in po želji potresi še z mešanico za ribe. V pekač najprej vlij tekočo zmes, potem pa nanjo nežno položi lososova fileja, koža naj gleda gor. Fileja še popopraj in pokapaj z olivnim oljem.
Lososova fileja (za tokratno fotkanje sem uporabila tri manjše filejčke) peci v pečici, ogreti na 250°C približno 20 minut, da se losos skuha/speče. Medtem pripravi avokadovo kremo. Avokado zareži na pol, primi obe polovički in ju zavrti v nasprotno stran, da se razpolovita. Z žlico izdolbi vso avokadovo meso, ga prenesi v skodelico, posoli in popopraj in pokapaj z žlico limoninega soka. Z vilico avokadovo meso dobro pretlači in poskusi, ter dodaj, kar manjka – morda še malo popra ali soli in/ali limoninega soka.
Pečen losos previdno vzemi iz pečice. Z vilico ali prijemalkami odstrani kožo in jo na obeh straneh popeci na suhi ponvi. Lososovo meso prenesi na krožnik (in pokrij z alufolijo ali pokrovom, da ostane toplo), omako pa zlij v drugo ponvico in kuhljaj minuto ali dve, da odvečna voda izpari in da dobiš svilnato in gostejšo omako.
Burger bombetke prereži na polovico. Na spodnjo polovico namaži avokadovo kremo, to obloži z rukolo, potem pa nanjo nežno natrgaj lososovo meso. Na lososovo meso pokapaj svilnato omako, na vrh omake pa nalomi lososovo hrustljavo kožico. Vse še malo popopraj.
Burger pokrij z zgornjo polovico bombetke in postrezi. Ter enostavno uživaj!
Losos je daleč daleč od zdrave prehrane… razen če živiš na Norveškem in ga sam loviš. Sicer pa uživaš krmila in antibiotike v surovi obliki.
D-tek!