Losos v čudoviti masleni omaki

13 comments

Ta čudovita svilnata omaka s česnom, vinom, limoninim sokom in maslom se božansko ujema z nežnim lososom. Priprava je enostavna in hitra, okusi pa so neverjetni. Lososa v masleni omaki postrezi s pirejem, testeninami ali pa tudi le s kruhom, s katerim nujno pomaži vso omako, ker je tako dobra, da ne sme ostati niti kapljica.

O ja, velikokrat je tisto najbolj enostavno tudi najbolj dobro. Ker je losos nežna riba, je najbolje, da so tudi okusi, ki jo obdajajo nežni. Kombinacija česna, vina, masla in nekaj limoninega soka za osvežitev, je resnično čudovita in drznim si reči, da bo tako pripravljen losos najboljši losos tvojega življenja.

Za pripravo tega recepta uporabi svež losos, lahko pa tudi tistega, ki je bil zamrznjen. Jaz ponavadi kupim večji file lososa, ga doma očistim (dobro ga splaknem pod mrzlo vodo, obrišem s papirnato brisačo in mu s pinceto odstranim koščice), narežem na porcije, dam v vrečko za zamrzovanje in zamrznem. Ko ga potrebujem, ga čez noč prenesem v hladilnik, kjer se odtaja. Uporabim ga v vseh receptih tako kot svežega, res se ne opazi razlike. Tako vnaprej pripravljeni fileji so res čudoviti, saj prihraniš na času in se lotiš čiščenja le na vsake toliko časa. Pa še cenejše je, če kupiš večji file po akcijski ceni.

Preden si pogledava, kako to božansko jed pripraviš, pa še nekaj odličnih jedi z lososom:

Še več ribjih jedi pa si poglej pod oznako ribje jedi.

Priprava tega recepta je enostavna in hitra.

Lososova fileja najprej posoli in popopraj, nato pa ju najprej popeci na strani brez skorje, nato pa še na drugi strani. Fileja naj počivata pod pokrovom, nato pa ju položi v čudovito dišečo masleno omako in uživaj v pogledu in vonju.

Nato pa še v okusu. Mmm, božansko!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Losos v čudoviti masleni omaki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

 • Author: Barbara
 • Total Time: 20 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta čudovita svilnata omaka s česnom, vinom, limoninim sokom in maslom se božansko ujema z nežnim lososom. Priprava je enostavna in hitra, okusi pa so neverjetni. Lososa v masleni omaki postrezi s pirejem, testeninami ali pa tudi le s kruhom, s katerim nujno pomaži vso omako, ker je tako dobra, da ne sme ostati niti kapljica.


Ingredients

Scale

2 fileja lososa
2 žlici olivnega olja
sol
poper
4 stroki česna
3 žlice limoninega soka
2 žlici belega vina
30 g zmehčanega masla
2 žlici sesekljanega peteršilja


Instructions

 1. Priprava: Lososova fileja posoli in popopraj.
 2. Peka filejev: V ponvici, ki naj bo dovolj velika za oba fileja, počasi segrej olje. Na segretega, a ne prevročega, položi fileja, koža naj gleda gor. Fileja peci približno 8 minut. Kuhanje fileja lahko opazuješ ob strani, saj se barva ob kuhi počasi spreminja iz rozne v belo barvo. Ko se barva spremeni na malo več kot polovici fileja, fileja previdno obrni. Fileja bi morala imeli prav simpatično skorjico. Ko fileja obrneš, ju na drugi strani peci še približno 4 minute. Nato ponvico odstavi z ognja, jo pokrij s pokrovko in pusti počivati 10 minut, da s v vročini, ujeti v ponvi, fileja skuhata čez in čez. Ko se lososova fileja odpočijeta, ju previdno vzemi iz ponvice in jima odstrani kožo.
 3. Omaka: Medtem olupi in sesekljaj česen. Sesekljaj tudi peteršilj. Ponvico, v kateri sta se pekla fileja, vrni na štedilnik in jo segrej. Če primanjkuje olja, ga še nekaj dodaj, nato pa na segretega stresi sesekljan česen in skoraj ves sesekljan peteršilj ter premešaj ter kuhaj 30 sekund. Nato dolij vino in limonin sok ter kuhaj še 3 minute, da se česen zmehča, a pazi, da se ne obarva. Ko se česen zmehča, ponvico umakni z ognja ter v omako daj še maslo in premešaj, da se maslo stopi in da se naredi kremasta omaka.
 4. Jed dokončaj: Fileja položi v kremasto omako in ju z njo oblij. Če se fileja zelo ohladita, ponvico za minuto postavi nazaj na ogenj, a ne za predolgo, saj v tem koraku omake ne smeš več preveč kuhati. Fileja nato okrasi še s preostalim peteršiljem in takoj postrezi.
 5. Kožica: Če želiš (in seveda želiš), kožice ne zavrzi, ampak jo nadrobi čez fileja ali pa kar tako pozobaj.

Notes

Za pripravo uporabi svež ali odmrznjen file lososa.

Jed postrezi takoj. Odsvetujem tudi pogrevanje omake.

Količino česna prilagodi okusu, lahko uporabiš tudi le suh česen.

Uporabiš lahko limonin ali limetin sok.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 15 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

13 Comments

 1. Sladke Petke

  TOP recept, bom ziher pripravila. 🙂

 2. Marko Jurkas

  Ma se nismo jedli boljsega lososa. Hvala.

 3. Res odličen recept! Hvala 🙂

 4. Naredil vceraj. Zelo dobro! Hvala

 5. Pozdravljen-a

  katero belo vino se je uporabilo ,za popolno omako.

  • Pozdravljeni! Katero koli belo vino, ki bi ga tudi pili poleg. Predlagam kakšno suho belo vino, morda kar Sivi Pinot of Vina Koper. Pa dober tek!

 6. Hvala za recept, izpade odlično!


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.