Losos v masleni omaki

8 comments

Losos v masleni omaki

Ta čudovita kremasta omaka – česen, vino, limonin sok in maslo so res neverjetna kombinacija – se božansko ujema z nežnim lososom! K tej jedi moraš nujno (!) postreči s kruhom, s katerim lahko pomažeš vso omako.

Jap, še en čudovit recept z lososom je tu! V zbirki imam med drugimi tudi že recept za burger z lososom in losos s parmezanovim pokrovom. In vsi trije so fini, težko se odločim, kateri je najboljši. 😀

Za ta recept uporabi svež file lososa, lahko pa file tudi odmrzneš. Jaz ponavadi kupim večji kos fileja, ga doma očistim (dobro ga splaknem pod mrzlo vodo, obrišem s papirnato brisačo, odstranim robove in s pinceto odstranim koščice), narežem na porcije, dam v vrečko za zamrzovanje in zamrznem. Ko ga potrebujem, ga čez noč prenesem v hladilnik, kjer se odtaja. Uporabim ga v vseh receptih tako kot svežega, res se ne opazi razlike. Tako vnaprej pripravljeni fileji so res čudoviti, saj prihraniš na času in se lotiš čiščenja le na vsake toliko časa.

Kot sem že napisala, moraš k tej jedi nujno postreči s kruhom, s katerim pomažeš vso omako. Jaz poleg pripravim še veliko skledo solate, največkrat nežne zelene. Dodam ji nekaj kapljic limoninega soka, malo repičnega olja, mičkeno soli in nekaj kapljic balzamika. Nežna omaka z ribo, nežna solata in svež kruh. Božansko! 🙂

SESTAVINE (za 2 osebi)

 • 2 fileja lososa
 • 2 žlici olivnega olja
 • sol
 • poper
 • 4 stroki česna
 • 3 žlice limoninega soka
 • 2 žlici belega vina
 • 30 g zmehčanega masla
 • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Losos v masleni omaki

PRIPRAVA

Lososova fileja posoli in popopraj.

V ponvici – naj bo dovolj velika za oba fileja – segrej olje. Olje naj nikar ne bo prevroče, saj se bosta v tem primeru fileja zažgala. Na le segreto olje torej položi fileja, koža naj gleda gor. Fileja peci približno 8 minut. Ob strani fileja lahko opazuješ kuhanje/pečenje fileja, saj se bo meso lososa počasi spreminjalo iz oranžne barve na bolj belo barvo. Ko se barva spremeni na malo več kot polovici fileja, fileja res previdno obrni. Fileja bosta imela prav simpatično skorjico.

Losos v masleni omaki

Ko fileja obrneš, ju na drugi strani na nežnem ognju peci še približno 4 minute. Potem ponvico odstavi z ognja, jo pokrij s pokrovko in pusti na miru 10 minut, da se na vročini do konca skuha čez in čez.

Medtem česen olupi in sesekljaj. Sesekljaj tudi peteršilj. Ko se lososova fileja odpočijeta, ju previdno vzemi iz ponvice in jima odstrani kožo.

Losos v masleni omaki

Ponvico vrni na ogenj. Na segreto stresi sesekljan česen in skoraj ves sesekljan peteršilj in premešaj ter kuhaj 30 sekund, …

Losos v masleni omaki

… potem pa dolij vino in limonin sok in kuhaj še 3 minute, da se česen zmehča, a nikakor ne obarva. Ko se česen zmehča, ponvico umakni z ognja. V omako dodaj maslo in premešaj, da se maslo stopi in da dobiš kremasto omako.

Fileja položi v kremasto omako in ju z njo oblij. Če se fileja zelo ohladita, ponvico za minuto postavi nazaj na ogenj (omake v tem koraku res ne smeš več veliko segrevati), sicer pa fileja okrasi s preostalim peteršiljem in takoj postrezi.

Losos v masleni omaki

Losos v masleni omaki

8 Comments

 1. Sladke Petke

  TOP recept, bom ziher pripravila. 🙂

 2. Marko Jurkas

  Ma se nismo jedli boljsega lososa. Hvala.

 3. Res odličen recept! Hvala 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.