Fantastična bučkina kremna juha

, 19. Jul 2019 | 2 Comments

Za pripravo najbolj kremaste bučkine juhe na svetu ne potrebuješ ne krompirja, ne smetane za kuhanje. Kajti če pri kuhanju zelenjave priliješ toliko tekočine, da vso zelenjavo le pokriješ in nato vse še dobro spasiraš, dobiš svilnato kremno juho čudovitega okusa brez kakršnih koli dodatkov. Nato jo le še okrasi s popečenimi bučkami in drobnjakom ter uživaj!

Ta juha je ena mojih najljubših. <3 Predvsem poleti, ko je bučk ogromno. Pripravi se zelo enostavno in zelo hitro, pa še tako okusna je. Za pripravo lahko uporabiš tudi tiste buč(k)e, ki niso bile pobrane dovolj hitro in so prevelike za druge recepte. Veliki bučki pred uporabo le odstrani večje koščice, da ti ostane le bučkino meso in njena lupina. Tudi te nikar ne olupi, saj je v njej veliko vitaminov, pa še tako lepo barvo dajo tej juhi.

Bučke so ene mojih najljubših zelenjav, zato imam v #SitFitSi zbirki že res veliko receptov. Nekaj idej za porabo bučk si poglej v nadaljevanju:

Tukajle najdeš še več odličnih receptov za pripravo bučk. Te so resnično zelo vsestranske in čudovito obogatijo katero koli jed!

Pa poglejva, kako pripraviš to čudovito – čisto nenamenoma popolnoma vegansko – juho, ki je ne le zdrava, ampak tudi neverjetno lepa.

Potrebuješ bučke, por, česen, zelenjavno jušno osnovo – ali pa vodo in zelenjavno jušno kocko – ter olje, sol in poper. Za okras pa morda še drobnjak.

Na olju zmehčaš por (alternative najdeš pod opombami pri receptu na dnu strani) in ga odišaviš s česnom. Dodaš bučke, le toliko tekočine, da so bučke pokrite in bučke skuhaš.

Nato jih spasiraš v blenderju ali pa s paličnim mešalnikom, juho poskusiš in popopraš in po potrebi dosoliš.

Po želji bučko še popečeš na ponvi in z njo okrasiš juho.

Dodaš še malo drobnjaka in ta res čudovita juha je gotovo. Super je, če vanjo pomakaš tudi kruh.

Print

Bučkina kremna juha


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: 2 osebi 1x

Description

Kremasta bučkina juha, polna dobrega, je narejena le z zelenjavo, brez smetane in dodatnih gostil. Pripravljena je tudi brez krompirja. Za lep izgled poskrbijo popečene bučke. Ja, res je lepa in tako dobra!


Scale

Ingredients

2 žlici (olivnega) olja
1 por
2 stroka česna
2 zeleni bučki
0,8 l zelenjavne jušne osnove
kajenski poper (neobvezno)
sol
poper
2 vejici drobnjaka (neobvezno)


Instructions

  1. Pripravi zelenjavo: Bučko dobro operi in nareži na kocke. Če je buča velika in ima veliko semen, ta odstrani. Bučke pa nikakor ne lupi!
  2. Juho skuhaj: Na segretem olju prepraži por, da se zmehča, a ne obarva. Dodaj sesekljan česen inpraži še minuto, potem pa v kozico stresi na kocke narezano bučko ter jih prelij z jušno osnovo. Tekočine naj bo toliko, da le prekrije bučke in ne več. Po želji potresi s kajenskim poprom, premešaj in kuhaj toliko časa, da se bučke zmehčajo.
  3. Juho spasiraj: Ko se bučke zmehčajo, juho spasiraj, nato pa prelij nazaj v kozico. Juho po okusu popopraj in dosoli, če je potrebno.
  4. Juho okrasi in serviraj: Po želji na ponvi popeci bučke (mali jih še posoli in popopraj) in z njimi okrasi servirano juho. Okrasi jo tudi z malo svežega drobnjaka.

Notes

To juho pripravi z vsemi tistimi preveč velikimi bučkami, ki so se ti na vrtu skrile pod listi.

Da bo juha lepo kremasta pri kuhi dodaj le toliko vode ali zelenjavne jušne osnove, da pokrije bučke in nič več.

Za okras bučko nareži na kolobarje, jih prelij z malo olja ter posoli in popopraj ter popeci na suhi ponvi. Ker so bučke že pokapane z oljem, tega ni treba dajati v ponev, kar pomeni tudi manj kajenja pri peki.

Juho lahko pripraviš tudi vnaprej in pred postrežbo le še enkrat počasi segreješ – ker je kremasta bo pri vretju brbotala, zato je nikar ne pozabi pokriti.

Namesto pora lahko uporabiš tudi mlado čebulo, šalotko ali navadno rjavo čebulo.

Namesto surovega česna lahko dodaš tudi malo česna v prahu.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2015, v juliju 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Bučkina kremna juha

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Drago
    September 9, 2017

    Vsaka čast za ta recept!!! Okusno, zdravo, brez nepotrebnih dodatkov. Samo zelenjava iz vrta…njami! Hvala.

    Reply
    • Barbara
      September 9, 2017

      Z veseljem! 🙂 Me veseli, da ti je všeč.

      Reply

Leave a Reply