Fantastična bučkina kremna juha

11 comments

Za pripravo najbolj kremaste bučkine juhe na svetu ne potrebuješ ne krompirja, ne smetane za kuhanje. Kajti če pri kuhanju zelenjave priliješ toliko tekočine, da vso zelenjavo le pokriješ in nato vse še dobro spasiraš, dobiš svilnato kremno juho čudovitega okusa brez kakršnih koli dodatkov. Nato jo le še okrasi s popečenimi bučkami in baziliko ter uživaj!

Ta juha je ena mojih najljubših. <3 Predvsem poleti, ko je bučk ogromno. Pripravi se zelo enostavno in zelo hitro, pa še tako okusna je. Za pripravo lahko uporabiš tudi tiste bučke, ki niso bile pobrane dovolj hitro in so prevelike za druge recepte. Veliki bučki pred uporabo le odstrani večje koščice, da ti ostane le bučkino meso in njena lupina. Tudi te nikar ne olupi, saj je v njej veliko vitaminov, pa še tako lepo barvo dajo tej juhi.

Bučke so ene mojih najljubših zelenjav, zato imam v #SitFitSi zbirki že res veliko receptov. Nekaj idej za porabo bučk si poglej v nadaljevanju:

Tukajle najdeš še več odličnih receptov za pripravo bučk. Te so resnično zelo vsestranske in čudovito obogatijo katero koli jed!

Pa poglejva, kako pripraviš to čudovito – čisto nenamenoma popolnoma vegansko – juho, ki je ne le zdrava, ampak tudi neverjetno lepa. Za pripravo potrebuješ bučke, čebulo, česen, zelenjavno jušno osnovo – ali pa vodo in zelenjavno jušno kocko – ter olje, sol in poper. Za dodatni okus pa priporočam še svežo baziliko ali peteršilj, lahko tudi meto.

Na olje streseš nakockane bučke, jih posoliš in popopraš ter popečeš, da se zmehčajo. Nekaj popečenih bučk lahko pripraniš za okras. Dodaš čebulo (ali por, šalotko, mlado čebulico), jo odišaviš s česnom in še malo zmehčaš. Dodaš baziliko in toliko jušne osnove, da so bučke pokrite in vse kuhaš še nekaj minut.

Nato juho spasiraš v blenderju ali pa s paličnim mešalnikom, juho poskusiš in popopraš in po potrebi dosoliš. Če je morda pregosta, dodaj še malo vode in še enkrat zavri in ne pozabi poskusiti, če je dovolj začinjena.

Juho še okrasiš in postrežeš. Čuuuudovita je in povsem naravna!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bučkina kremna juha


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: 2 osebi 1x

Description

Za pripravo najbolj kremaste bučkine juhe na svetu ne potrebuješ ne krompirja, ne smetane za kuhanje. Kajti če pri kuhanju zelenjave priliješ toliko tekočine, da vso zelenjavo le pokriješ in nato vse še dobro spasiraš, dobiš svilnato kremno juho čudovitega okusa brez kakršnih koli dodatkov. Nato jo le še okrasi s popečenimi bučkami in baziliko ter uživaj!


Ingredients

Scale
 • 2 žlici (olivnega) olja
 • 2 zeleni bučki
 • 1 šalotka (ali čebula, mlada čebulica ali por)
 • 2 stroka česna
 • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
 • sol, poper po okusu
 • 1 pest sveže bazilike ali mete ali peteršilja (neobvezno)

Instructions

 1. Pripravi zelenjavo: Bučko dobro operi in nareži na kocke. Če je buča velika in ima veliko semen, te odstrani. Bučke pa nikakor ne lupi!
 2. Juho skuhaj: Na segretem olju prepraži bučke, ki jih malo posoliš in popopraš. Ko se zmehčajo (nekaj popečenih kock lahko shraniš za okras), dodaj sesekljano šalotko in česen in praži še nekaj minut. Dodaj baziliko in prelij z jušno osnovo – tekočine naj bo toliko, da le prekrije bučke in ne več. Premešaj in kuhaj še nekaj minut, da se okusi prepojijo.
 3. Juho spasiraj: Nato juho spasiraj, nato pa prelij nazaj v kozico. Juho po okusu popopraj in dosoli, če je potrebno. Če je morda pregosta, dodaj še malo vode in še enkrat zavri in ne pozabi poskusiti, če je dovolj začinjena.
 4. Juho okrasi in serviraj: Juho serviraj in po želji okrasi z bučkami, malo grškega jogurta ali kisle smetane in svežo baziliko. Za okras še malo popopraj in postrezi.

Notes

To juho pripravi z vsemi tistimi preveč velikimi bučkami, ki so se ti na vrtu skrile pod listi.

Da bo juha lepo kremasta, pri kuhi dodaj le toliko vode ali zelenjavne jušne osnove, da pokrije bučke in nič več.

Juho lahko pripraviš tudi vnaprej in pred postrežbo le še enkrat počasi segreješ – ker je kremasta bo pri vretju brbotala, zato je nikar ne pozabi pokriti.

Namesto šalotke lahko uporabiš tudi mlado čebulo, por ali navadno rjavo čebulo.

Namesto surovega česna lahko dodaš tudi malo česna v prahu.

 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2015, v juniju 2022 pa sem fotografije osvežila in izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

Bučkina kremna juha

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

11 Comments

 1. Vsaka čast za ta recept!!! Okusno, zdravo, brez nepotrebnih dodatkov. Samo zelenjava iz vrta…njami! Hvala.

 2. Odlična juha, iz vrta na mizo, super

 3. Sama ne maram kremnih juh brez smetanc, ampak tale juha je RES svilnata, polnega okusa in ne potrebuje nobene smetane. I’m blown away!???


 4. Če se v juhe dodaja jušna kocka, po tem to ni naravna juha brez dodatkov!
  Ta ista juha se lahko skuha brez kock-ojačevalcev okusa in je še boljša, saj nima priokusa kemije.
  Samo v vednost.

  • Zato pa tudi piše zelenjavne jušne osnove ali vode in jušne kocke. Vsak lahko izbere kar ima na voljo in mu je všeč. ?

 5. samo dodaten komentar Katarini. Jaz jo delam brez kocke ali jušne osnove. Samo z vodo in je vseeno čudovitega in dovolj močnega okusa. Por je skoraj boljša varianta kot čebula, ker ne povozi bučke, prav tko ne pretiravati s česnom.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.