Kremna koruzna juha s krompirjem in bučko

0 comments

Pozno poleti je popoln čas za pripravo odličnih zelenjavnih juh. Na voljo so še vsi sveži poletni pridelki, nižje temperature pa poskrbijo, da nam juha tekne in da nas pogreje, ko se vrnemo s sončnega, a že hladnega sprehoda. Da ne pozabim – ta juha je kremna, a brez vsakršnih dodatkov, brez moke ali smetane. Pa še taaaaako diši!

To juho obožujem zaradi treh stvari: je slastna, je svilnata in je lepa. Da sploh ne omenjam, da med kuhanjem kuhinja tako zelo lepo diši! Že na začetku priprave tako lepo diši, da komaj čakaš, da se skuha. Nekaj je v kuhanju zelenjave – še posebej koruze – na maslu. Božanski vonj! Jaz sem juho pripravila na prečiščenem maslu ghee, lahko pa seveda maslo nadomestiš tudi z oljem.

K čudovitemu vonju pa pripomorejo tudi začimbe. Kombinacija bazilike, paprike in paradižnikovega koncentrata je prava bomba. Seveda juho lepo dopolni tudi lovorjev list – a pozor: nikar ga ne pozabi odstranit pred miksanjem, da ga slučajno ne zmiksaš. Verjemi mi, da zmiksan lovorjev list NI ok. Ponavljam, NI ok. Če ti je pekoča hrana všeč, juho kar pogumno obogati s čilijem, sicer ga izpusti.

Še zadnja dobra novica – juha se čudovito pogreje. Prav zato je lahko vnaprej pripraviš več, razdeliš na porcije in ohladiš, potem pa le pogreješ in neznansko uživaš.

SESTAVINE (za 4 osebe)

PRIPRAVA

Najprej pripravi vso zelenjavo. Krompir in korenje olupi in nareži na kockice. Zeleno nareži na kolobarčke, čebulo in česen sesekljaj, bučko pa nareži na kocke. Koruzo splakni pod tekočo hladno vodo in dobro odcedi.

V večji kozici stopi maslo, potem pa dodaj čebulo, zeleno in korenje in kuhaj, da se zelenjava malo zmehča. Dodaj česen in praži, da česen zadiši, potem pa dodaj še krompir, bučko in koruzo ter premešaj. Dodaj še vse začimbe, paradižnikov koncentrat in lovorjev list …

… ter zalij z jušno osnovo. Kuhaj približno 15 minut, da se zelenjava skuha.

Ko se zelenjava skuha, je približno eno zajemalko prenesi v mikser – ne pozabi odstraniti lovorjevega lista, da ga po pomoti ne zmiksaš, dodaj nekaj žlic olja ter zmiksaj.

To zmes vlij nazaj v juho, poskusi in dosoli ter popopraj po okusu ter še enkrat zavri.

Juho serviraj, okrasi s peteršiljem, po želji še s čilijem ter še malo popopraj ter postrezi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.