Pozno poleti je popoln čas za pripravo odličnih zelenjavnih juh z zelenjavo, ki je pridno rastla čez vse poletje. Na voljo so sveži poletni pridelki, že občasne nižje temperature pa poskrbijo, da nam juha tekne, ker nas pogreje ter nasiti. Ta juha je naravno kremna, brez vsakršnih dodatkov, brez moke ali smetane, zaradi čudovitih začimb (in zelenjave, seveda) pa še taaaaako diši!
To juho obožujem zaradi treh stvari: je slastna, je kremna in je lepa. Med kuhanjem v kuhinji tako zelo lepo diši. In diši že prav na začetku priprave, tako da komaj čakaš, da se skuha. Nekaj je v kuhanju zelenjave – še posebej koruze – na maslu. Božanski vonji! Jaz sem juho pripravila na prečiščenem maslu ghee, lahko uporabiš tudi olje.
K čudovitemu vonju pripomorejo tudi začimbe. Kombinacija bazilike, paprike in paradižnikovega koncentrata je prava bomba. Seveda juho lepo dopolni tudi lovorjev list – a pozor: nikar ga ne pozabi odstraniti pred miksanjem, da ga slučajno ne zmiksaš. Če ti je pekoča hrana všeč, juho kar pogumno obogati s čilijem, sicer ga izpusti.
Še zadnja dobra novica – juha se čudovito pogreje. Prav zato je lahko vnaprej pripraviš več, razdeliš na porcije in ohladiš, potem pa le pogreješ in neznansko uživaš.
Preden si pogledava, kako to božansko juho pripraviš, pa si poglej še nekaj idej za odlične jedi s koruzo:
- Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo
- Enostaven pisan riž s korenjem, grahom in koruzo
- Enostavni koruzni polpeti z dišavnicami
- Poletna solata s koruzo, mocarelicami in bazilikinim prelivom
- Burger s koruzno-čičerikinim polpetom
Priprava juhe ne bi mogla biti bolj enostavna. Najprej pripraviš zelenjavo.
Nato skuhaš juho.
Nato pa je del spasiraš ter z dobljeno zmesjo juho naravno zgostiš. Genialno!
Juho serviraš s svežo baziliko, po želji še s čilijem ter jo še malo popopraš ter postrežeš. Taaaako dobro!
Kremna krompirjeva juha s koruzo in bučko
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Pozno poleti je popoln čas za pripravo odličnih zelenjavnih juh z zelenjavo, ki je pridno rastla čez vse poletje. Na voljo so sveži poletni pridelki, že občasne nižje temperature pa poskrbijo, da nam juha tekne, da nas pogreje ter nasiti. Ta juha je naravno kremna, brez vsakršnih dodatkov, brez moke ali smetane, zaradi čudovitih začimb (in zelenjave, seveda) pa še taaaaako diši!
Ingredients
- 1 majhen košček masla in/ali žlica olivnega olja
- 1/2 čebule
- 2 korenja
- 1 steblo zelene
- 2 stroka česna
- 4 krompirji
- 1 zelena bučka
- 2 storža kuhane koruze ali približno 400 g koruze iz konzerve
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 žlička Kotányi bazilike
- 1 žlička Kotányi sladke mlete paprike
- sol, poper
- čilijevi kosmiči (neobvezno)
- 1 Kotányi lovorjev list
- olivno olje
- 1 liter zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
- sveža bazilika
Instructions
- Pripravi vso zelenjavo: Krompir olupi in nareži na kockice. Zeleno nareži na kocke, korenje pa na kolobarčke, čebulo in česen sesekljaj, bučko pa nareži na kocke. Koruzo obreži ali pa jo splakni pod tekočo hladno vodo in dobro odcedi, če uporabiš koruzo iz konzerve.
- Pripravi juho: V večji kozici na žlički olja stopi maslo, potem pa dodaj še čebulo, zeleno, korenje in bučko ter kuhaj, da se zelenjava malo zmehča in popeče – približno 10 minut. Dodaj še koruzo in praži še kakšno minuto. Nato dodaj česen, paradižnikov koncentrat, mleto papriko, suho baziliko, čilijeve kosmiče (če jih uporabiš) in praži, da česen in začimbe omamno zadišijo. Dodaj še krompir in dobro premešaj in kuhaj še minuto, da se tudi krompir naveže vseh začimb. Nato dodaj še lovorjev list ter zalij z jušno osnovo in kuhaj približno 15 minut, da se zelenjava skuha.
- Juho zgosti: Ko se zelenjava skuha, je približno eno zajemalko prenesi v mikser – ne pozabi odstraniti lovorjevega lista, da ga po pomoti ne zmiksaš, dodaj nekaj žlic olja ter šopek sveže bazilike in zmiksaj. To zmes vlij nazaj v juho, poskusi in dosoli ter popopraj po okusu ter še enkrat zavri.
- Postrezi: Juho serviraj, okrasi z baziliko, po želji še s čilijem ter še malo popopraj ter postrezi.
Notes
Zelenjavo na začetku prepraži na prečiščenem maslu ghee, lahko pa seveda maslo nadomestiš tudi z oljem.
Lovorjevega lista pred miksanjem nikar ne pozabi odstraniti, da ga slučajno ne zmiksaš.
Juha se čudovito pogreje. Prav zato je lahko vnaprej pripraviš več, razdeliš na porcije in ohladiš, potem pa le pogreješ in neznansko uživaš. Zamrzovanja pa ne priporočam.
Namesto sveže bazilike lahko uporabiš tudi peteršilj.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2017, v septembru 2022 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: