Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremna krompirjeva juha s koruzo in bučko


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Pozno poleti je popoln čas za pripravo odličnih zelenjavnih juh z zelenjavo, ki je pridno rastla čez vse poletje. Na voljo so sveži poletni pridelki, že občasne nižje temperature pa poskrbijo, da nam juha tekne, da nas pogreje ter nasiti. Ta juha je naravno kremna, brez vsakršnih dodatkov, brez moke ali smetane, zaradi čudovitih začimb (in zelenjave, seveda) pa še taaaaako diši!


Ingredients

Scale

1 majhen košček masla in/ali žlica olivnega olja
1/2 čebule
2 korenji
1 steblo zelene
2 stroka česna
4 krompirji
1 zelena bučka
2 storža kuhane koruze ali približno 400 g koruze iz konzerve
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 žlička Kotányi bazilike
1 žlička Kotányi sladke mlete paprike
sol, poper
čilijevi kosmiči (neobvezno)
1 Kotányi lovorjev list
olivno olje
1 liter zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
sveža bazilika


Instructions

  1. Pripravi vso zelenjavo: Krompir olupi in nareži na kockice. Zeleno nareži na kocke, korenje pa na kolobarčke, čebulo in česen sesekljaj, bučko pa nareži na kocke. Koruzo obreži ali pa jo splakni pod tekočo hladno vodo in dobro odcedi, če uporabiš koruzo iz konzerve.
  2. Pripravi juho: V večji kozici na žlički olja stopi maslo, potem pa dodaj čebulo, zeleno in korenje in kuhaj, da se zelenjava malo zmehča. Dodaj česen in praži, da česen zadiši, potem pa dodaj še paradižnikov koncentrat, mleto papriko, suho baziliko, čilijeve kosmiče (če jih uporabiš) in dobro premešaj. Dodaj še krompir, bučko in koruzo ter premešaj. Dodaj še lovorjev list ter zalij z jušno osnovo. Kuhaj približno 15 minut, da se zelenjava skuha.
  3. Juho zgosti: Ko se zelenjava skuha, je približno eno zajemalko prenesi v mikser – ne pozabi odstraniti lovorjevega lista, da ga po pomoti ne zmiksaš, dodaj nekaj žlic olja ter šopek sveže bazilike in zmiksaj. To zmes vlij nazaj v juho, poskusi in dosoli ter popopraj po okusu ter še enkrat zavri.
  4. Postrezi: Juho serviraj, okrasi z baziliko, po želji še s čilijem ter še malo popopraj ter postrezi.

Notes

Zelenjavo na začetku prepraži na prečiščenem maslu ghee, lahko pa seveda maslo nadomestiš tudi z oljem.

Lovorjevega lista pred miksanjem nikar ne pozabi odstraniti, da ga slučajno ne zmiksaš.

Juha se čudovito pogreje. Prav zato je lahko vnaprej pripraviš več, razdeliš na porcije in ohladiš, potem pa le pogreješ in neznansko uživaš.

Namesto sveže bazilike lahko uporabiš tudi peteršilj.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut