Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

, 21. Oct 2015 | No Comments

Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

Te zanima, kako se pripravi najboljši vegi burger na svetu? Tu je vse zapisano! Koruzno-čičerikini polpeti so rahli in okusni (lahko jih postrežeš tudi z zelenjavnim rižem ali krompirjevo solato), okisana čebula je rahlo hrustljava (uporabi jo v kakršnih koli sendvičih), sladek paradižnik pa je odlična in bolj zdrava različica kečapa. Enostavno njam!

Recept za burger bombetke najdeš tukajle.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za polpetke:

  • 1 mala konzerva koruze
  • 1 mala konzerva čičerike
  • 2 vejici koriandra ali peteršilja
  • 1 ščepec kumina
  • 1/2 žličke kajenskega popra
  • 1 žlička rdeče mlete paprike
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlička limonine lupinice
  • 1 žlica moke
  • 2 žlici drobtin
  • 1 žlica sončničnega ali repičnega olja

Sestavine za okisano čebulo:

  • 0,5 dcl jabolčnega kisa
  • 1/2 rdeče čebule
  • 1/2 žlice sladkorja
  • 1/4 žličke soli

Ostale sestavine:

  • 1 pest češnjevih paradižnikov
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • 4 listi zelene solate
  • 4 redkvice
  • 12 rezinic sveže kumare
  • 1 manjša pest rukole
  • 1 žlica sončičnega ali repičnega olja
  • 4 manjše burger bombetke ali 2 večji (recept najdeš tukajle)

Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

Burger z lososom

PRIPRAVA

Pripravi okisano čebulo. V manjši stekleni posodici s pokrovom dobro zmešaj kis, sladkor in sol. Čebulo nareži na tanke in ozke rezinice in jih prenesi v posodico, to pa dobro zapri. Malo jo pretresi in pusti, da počiva. Če ti kaj čebule ostane, jo dobro zaprto hrani v hladilniku, zdrži približno dva tedna.

Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

Sedaj pripravi polpetke. V mešalnik ali posodico stresi splaknjeno koruzo in čičeriko. Dodaj naribano limonino lupinico, sveži koriander, vse začimbe in moko ter sol.

Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

Zmiksaj v mešalniku ali pa uporabi kar palični mešalnik.

Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

Maso z žlico razdeli na štiri dele. Zmoči si roke in oblikuj najprej kroglice, potem pa jih s prsti poteptaj in naredi polpetke, te pa povaljaj v drobinah. Polpetke položi na krožnik, krožnik pa za približno 30 minut postavi v hladilnik.

Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

Pripravi še paradižnikovo “omako”. Češnjeve paradižnike nareži na četrtine in stresi v manjši pekač. Malenkost posoli in popopraj in pokapaj z olivnim oljem. Pekač postavi v pečico, ogreto na 190°C, da se paradižniki segrejejo in zmehčajo. Medtem pripravi vso zelenjavo za sestavo burgerja.

Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

Segrej večjo ponev in nanjo vlij 2 žlici sončničnega ali repičnega olje. Na segretem na hitro popeci koruzno-čičerikine polpetke. Ker sta koruza in čičerika že kuhani, polpetk ni treba dolgo peči, le približno tri minute na stran in le da se naredi skorjica. Če imaš dovolj veliko ponev, lahko poleg polpetk na hitro popečeš še prerezane bombetke.

Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

Ko imaš vse pripravljeno za sestavo burgerja, ga sestavi. Na spodnji del bombetke položi zeleno solato in rukolo, nanjo pa rezinice kumare in redkvice. Nanje položi polpetke, na polpetke pa razporedi sladke in mehke paradižnike ter nekaj rezinic okisane čebule.

Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

Na vrh postavi še zgornji del bombetke in burger postrezi.

Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

Print Friendly, PDF & Email
Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+

Leave a Reply