Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

, 3. May 2016 | No Comments

Pire in kremno špinačo pozna vsak, ki je hodil v slovenske vrtce in šole. Preveč ljudi pa žal nanju nima dobrega spomina. A to se bo, če mi dovoliš, s tem receptom zagotovo spremenilo. Pripravi ju in se prepričaj, da sta lahko odlična. Sploh pire, ki je pripravljen s cvetačo. Oh, sedaj te pa zagotovo zanima okus, kajne? 😉

Kremna špinača je čudovita, kremasta in dišeča omaka, ki se skupaj s pirejem stopi v tvojih ustih. Okusi so nežni, a vseeno bogati, tekstura je božansko kremasta, želodček pa nadvse hvaležen.

Vedno sem imela rada kremasto špinačo. Imam srečo, da je mami vedno pripravljala odlično kremno špinačo in se mi spomin na vodeno, premalo spasirano in ostankov smetane polno špinačo, ki so jo pripravljali v šoli, ni nikoli zasidral v glavi. Hvala, mami! <3

Poleg kremne špinače skoraj vedno pripravim pire, pa naj bo ta krompirjev ali pire iz katere druge zelenjave. Prav krompirjevo-cvetačni pire je najboljši. Razmerje krompirja in cvetače prilagodi na svoj okus, pire je odličen le iz krompirja, prav tako pa tudi le iz cvetače.

Domen obožuje pečeno koruzo, zato jo velikokrat pripravim. Vedno kupim že kuhane storže, ki jih potem le popečem. Dolgo sva koruzo pekla v ponvi in se zmrdovala nad špricanjem in vonjem, potem pa sem jo enkrat popekla v pečici in od takrat je v ponvi na štedilniku ne pripravljam več. V pečici se speče brez umazanije in bolj enakomerno. Koruzne storže pokapam z oljem, potresem z mleto papriko, kajenskim poprom ali čilijem v prahu, potem pa fliknem v ognjevarno posodo, to porinem takoj pod zgornji grelec v pečici in spečem. Vmes jo še enkrat obrnem in voila, odlična popečena koruza je pripravljena.

Nikar ne dovoli, da bi se zaradi slabih spominov iz otroštva odpovedal/a nebeškim okusom kremne špinače s pirejem. Pripravi ju po tem receptu in če ti potem še vedno ne bosta všeč, se predam. Ampak v to dvomim! 😀

To jed sem pripravila v sodelovanju z Lidl Slovenija in sicer iz njihovih odličnih sestavin. No, seveda se lahko ponje v tebi najbližjo Lidl trgovino odpraviš tudi ti. 🙂

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za krompirjevo-cvetačni pire:

  • 300 g krompirja
  • 200 g cvetače
  • sol
  • 6 žlic mleka
  • 2 koščka masla

Sestavine za kremno špinačo:

  • 1 paket zamrznjene špinače
  • 3 žlice olja
  • 1 žlica moke
  • 4 žlice mleka
  • 1 strok česna
  • 1 konica noža muškatnega oreščka
  • sol
  • poper

Sestavine za pečeno koruzo:

  • olivno olje
  • (kajenski) poper

Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

PRIPRAVA

Cvetačo in krompir …

Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

… skuhaj skupaj v soljeni vreli vodi. Kuhani zelenjavi odcedi in pusti nekaj minut, da odvečna para izpari.

Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

Potem dodaj mleko in maslo ter vse dobro pretlači v pire.

V kozici segrej olje, dodaj moko in premešaj ter kuhaj nekaj minut, da dobiš prežiganje. Potem dodaj odmrznjeno špinačo, …

Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

… nariban česen, muškatni orešček, mleko, sol, poper in premešaj ter pokrito kuhaj 5 minut. Špinačo poskusi, dodaj 1 žličko kisle smetane …

Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

… in spet dobro premešaj in zavri.

Koruzo pokapaj z oljem in poprom …

Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

… in peci približno 10 minut na 250°C, vmes jo enkrat obrni.

Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

Pire serviraj na krožnik, dodaj kremno špinačo in narezano koruzo ter postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply