Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

0 comments

Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

Pire in kremno špinačo pozna vsak, ki je hodil v slovenske vrtce in šole. Preveč ljudi pa žal nanju nima dobrega spomina. A to se bo, če mi dovoliš, s tem receptom zagotovo spremenilo. Pripravi ju in se prepričaj, da sta lahko odlična. Sploh pire, ki je pripravljen s cvetačo. Oh, sedaj te pa zagotovo zanima okus, kajne? 😉

Kremna špinača je čudovita, kremasta in dišeča omaka, ki se skupaj s pirejem stopi v ustih. Okusi so nežni, a vseeno bogati, tekstura je božansko kremasta, želodček pa nadvse hvaležen.

Vedno sem imela rada kremasto špinačo. Imam srečo, da je mami vedno pripravljala odlično kremno špinačo in se mi spomin na vodeno, premalo spasirano in ostankov smetane polno špinačo, ki so jo pripravljali v šoli, ni nikoli zasidral v glavi. Hvala, mami! <3

Poleg kremne špinače skoraj vedno pripravim pire, pa naj bo ta krompirjev, delno cvetačni ali pa pire s sladkim krompirjem. Tokrat sem izbrala krompirjevo-cvetačni pire. Razmerje krompirja in cvetače prilagodi na svoj okus, pire je odličen le s krompirjem, prav tako pa tudi le s cvetačo. Če uporabiš polovico krompirja in polovico cvetače, tako poskrbiš tudi za manj kalorij, na okusu se pa ne bo poznalo čisto nič. Poskrbi le, da bo pire dovolj pretlačen, da se koščki cvetače ne bodo videli. Pa še pomembno opozorilo: nikar ne dovoli, da bi se krompir in cvetača ohladila, saj ji bo potem zelo težko kremasto pretlačiti.

Domen obožuje pečeno koruzo in tu poleg odlično sodi, zato jo velikokrat pripravim. Vedno kupim že kuhane storže, ki jih potem le popečem. Dolgo sva koruzo pekla v ponvi in se zmrdovala nad špricanjem in vonjem, potem pa sem jo enkrat popekla v pečici in od takrat je v ponvi na štedilniku ne pripravljam več. V pečici se speče brez umazanije in bolj enakomerno. Koruzne storže pokapam z oljem, potresem z mleto papriko, kajenskim poprom ali čilijem v prahu, potem pa fliknem v ognjevarno posodo, to porinem pod zgornji grelec v pečici in spečem. Vmes jo še enkrat obrnem in voila, odlična popečena koruza je pripravljena.

Nikar ne dovoli, da bi se zaradi slabih spominov iz otroštva odpovedal/a nebeškim okusom kremne špinače s pirejem. Pripravi ju po tem receptu in če ti potem še vedno ne bosta všeč, se predam. Ampak v to dvomim! 😉

Čeprav operiraš s tremi posodami, priprava te jedi ni komplicirana. Le sledi mojim navodilom in ti bo brez težav uspelo. Za pripravo potrebuješ te sestavine.

Najprej iz zamrzovalnika vzemi zamrznjeno špinačo, da se na sobni temperaturi (vsaj malo) odmrzne. Segrej pečico. Nato začni s pripravo krompirja in cvetače. Ko ju daš kuhati, se loti priprave kremne špinače. Koruzo daj v pečico, krompir odcedi, dokončaj kremno špinačo, koruzo obrni, dokončaj krompir in vse skupaj postrezi.

Vidiš, kako je enostavno! In takoooo dobro!

Ta recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon

Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Pire in kremno špinačo pozna vsak, ki je hodil v slovenske vrtce in šole. Preveč ljudi pa žal nanju nima dobrega spomina. A to se bo, če mi dovoliš, s tem receptom zagotovo spremenilo. Pripravi ju in se prepričaj, da sta lahko odlična. Sploh pire, ki je (lahko vsaj delno) pripravljen s cvetačo.


Scale

Ingredients

Sestavine za krompirjevo-cvetačni pire:

  • 300 g krompirja
  • 200 g sveže ali zamrznjene cvetače
  • sol
  • 6 žlic mleka
  • 1 košček masla

Sestavine za kremno špinačo:

  • 400 g zamrznjene spasirane špinače (ali en paket)
  • 3 žlice olja
  • 2 žlici moke
  • 4 žlice mleka
  • 1 strok česna
  • 1 konica noža muškatnega oreščka
  • sol
  • poper
  • 1 žlička kisle smetane (ali grškega jogurta)

Sestavine za pečeno koruzo:

  • 1 paket kuhane koruze
  • olivno olje
  • (kajenski) poper (neobvezno)

Instructions

  1. Začni: Odmrzni špinačo in segrej pečico na 250°C.
  2. Pire: Cvetačo razdeli na cvetke, krompir pa olupi in nareži na kocke. Če cvetača ni videti čista, cvetke za pet minut namoči v slani topli vodi, da ven izplava vsa umazanija in morebitne živalice. Nato cvetačne cvetke in krompir skuhaj v slanem kropu. Ko sta skuhani ju odcedi in pusti nekaj minut, da odvečna para izpari. Potem dodaj mleko in maslo ter vse dobro pretlači v pire.
  3. Špinača: Najprej pripravi prežiganje. V kozici segrej olje, dodaj moko in premešaj ter kuhaj nekaj minut, da se moka pokuha. Nato dodaj špinačo (nič hugega, če še ni čisto odmznjena) in mleko in premešaj. Dodaj nariban česen, muškatni orešček, sol, poper in premešaj ter pokrito kuhaj 5 minut. Špinačo poskusi, dodaj 1 žličko kisle smetane in spet dobro premešaj in zavri.
  4. Koruza: Koruzo pokapaj z oljem in kajenskim poprom in peci približno 10 minut na 250°C, vmes jo enkrat obrni.
  5. Serviraj: Pire serviraj na krožnik, dodaj kremno špinačo in narezano koruzo ter postrezi.

Notes

Nič hudega, če se špinača ne odmrzne popolnoma pred uporabo. V primeru, da ni, jo daj na prežiganje, dolij mleko in pokrij, ker kuhaj, da se odmrzne. Pazi, da se ti ne zažge. Po potrebi dodaj več mleka.

Lahko pripraviš le krompirjev ali le cvetačni pire, lahko pa razmerje obojega prilagodiš svojemu okusu.

Za prižiganje uporabi belo ali polnozrnato moko.

Koruza naj bo že kuhana. Če ni, jo pred peko v vreli vodi kuhaj približno 5 minut.

V primeru, da kisle smetane nimaš, uporabi kar grški jogurt.

Uporabi svež česen ali mleti česen.

Koruzo potresi z navadnim poprom, kajenskim poprom, mleto papriko, čilijem ali pa le pokapaj z oljem.

Ta jed je najboljša sveža, zato pogrevanja ne priporočam.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2016, v septembru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.