Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bučkina kremna juha


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: 2 osebi 1x

Description

Kremasta bučkina juha, polna dobrega, je narejena le z zelenjavo, brez smetane in dodatnih gostil. Pripravljena je tudi brez krompirja. Za lep izgled poskrbijo popečene bučke. Ja, res je lepa in tako dobra!


Ingredients

Scale

2 žlici (olivnega) olja
1 por
2 stroka česna
2 zeleni bučki
0,8 l zelenjavne jušne osnove
kajenski poper (neobvezno)
sol
poper
2 vejici drobnjaka (neobvezno)


Instructions

  1. Pripravi zelenjavo: Bučko dobro operi in nareži na kocke. Če je buča velika in ima veliko semen, ta odstrani. Bučke pa nikakor ne lupi!
  2. Juho skuhaj: Na segretem olju prepraži por, da se zmehča, a ne obarva. Dodaj sesekljan česen inpraži še minuto, potem pa v kozico stresi na kocke narezano bučko ter jih prelij z jušno osnovo. Tekočine naj bo toliko, da le prekrije bučke in ne več. Po želji potresi s kajenskim poprom, premešaj in kuhaj toliko časa, da se bučke zmehčajo.
  3. Juho spasiraj: Ko se bučke zmehčajo, juho spasiraj, nato pa prelij nazaj v kozico. Juho po okusu popopraj in dosoli, če je potrebno.
  4. Juho okrasi in serviraj: Po želji na ponvi popeci bučke (mali jih še posoli in popopraj) in z njimi okrasi servirano juho. Okrasi jo tudi z malo svežega drobnjaka.

Notes

To juho pripravi z vsemi tistimi preveč velikimi bučkami, ki so se ti na vrtu skrile pod listi.

Da bo juha lepo kremasta pri kuhi dodaj le toliko vode ali zelenjavne jušne osnove, da pokrije bučke in nič več.

Za okras bučko nareži na kolobarje, jih prelij z malo olja ter posoli in popopraj ter popeci na suhi ponvi. Ker so bučke že pokapane z oljem, tega ni treba dajati v ponev, kar pomeni tudi manj kajenja pri peki.

Juho lahko pripraviš tudi vnaprej in pred postrežbo le še enkrat počasi segreješ – ker je kremasta bo pri vretju brbotala, zato je nikar ne pozabi pokriti.

Namesto pora lahko uporabiš tudi mlado čebulo, šalotko ali navadno rjavo čebulo.

Namesto surovega česna lahko dodaš tudi malo česna v prahu.