Vegi polpeti so lahko prav neverjetno okusni! Sploh ti, saj bučkam družbo dela feta in dišavnice. Polpete postrezi na ali poleg solate z avokadovim prelivom, lahko pa ga vtakneš v hamburger ali poješ s katero koli drugo zelenjavo.
Ti polpeti so odlični topli ali sobne temperature, zato jih lahko pripraviš tudi za na pot – za v službo, šolo ali pa na piknik.
Namesto z moko jih lahko pripraviš z drobtinami ali pa z zmletimi ovsenimi kosmiči. Ker je za preliv dovolj le polovica avokada, lahko preostalega narežeš na kocke in razporediš po solati.
Ta odličen recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija, saj sem za pripravo uporabila izključno njihove super sestavine.
SESTAVINE (za 4 osebe)
- 3 zelene bučke
- 1 glavica zelene solate
- 2 mladi čebulici
- 1 paket feta sira (200 g)
- 1/2 avokada
- 2 jajci
- 1 strok česna
- 1 limona
- 1 šoper peteršilja
- 10 ali več žlic moke
- sol
- poper
- olje
PRIPRAVA
Bučke operi in neolupljene naribaj, jih izdatno posoli in pusti počivati pol ure.
Bučke potem čim bolj (z rokami ali s pomočjo čiste kuhinjske krpe) ožemi.
Ožetim bučkam dodaj sesekljani beli del mladih čebulic, sesekljan peteršilj, nadrobljeno feto in popopraj ter premešaj.
Zmes prelij z razžvrkljanima jajcema.
Zmes dobro premešaj, potem pa potresi s približno desetimi žlicami moke. Dodaj toliko moke, da lahko oblikuješ polpetke – vseeno bodo še vedno zelo mehke.
Polpetke za 15 minut prenesi v hladilnik, vmes pa naredi preliv. V mešalnik daj pol stroka česna, avokadovo meso, malo soli in popra ter 3 žlice limoninega soka.
Dodaj še 0,5 dcl vode in vse zmiksaj v tekoč preliv. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Solato operi, nareži na rezinice in prenesi na krožnik, vmes pa na segretem olju 4 minute na stran popeci polpetke.
Pečene prenesi na solato, vse okrasi s sesekljanim zelenim delom čebulic in …
… pokapaj s prelivom ter postrezi.
Pozdravljeni.
Zanima me ali je mogoče te polpete pripraviti tudi z naribanimi bučkami iz zamrzovalnika?
Hvala in LP, Katja.
Živjo Katja,
hm, nisem poskusila. Če jih boš dobro ožela, potem ne vidim razloga, zakaj ne. Pomembno je le, da niso preveč mokre/pocaste, da ne bodo preveč zmehčale mase.
Pa sporoči, kako ti je ratalo! 🙂
Odlični! Ker nimam preveč rada peteršilja, sem dodala nekaj drugih začimb: česen, origano, čili flakes in za ekstra kick še narezane kisle feferone. Naslednjič poskusim dodati še ajdove kosmiče ali kaj podobnega, ker so bili precej pacasti in je kuhinja bomba 🙂
Pozdravljena,
zanima me, kako bi te polpete lahko naredila brez moke (verjetno zelo težko, saj bi bila masa premehka), ker tudi sama ločujem beljakovine in ogljikove hidrate v istem obroku. Tukaj pa so jajca in feta (beljakovine) in 10 žlic moke (OH)?
Živjo! Najbrz res čisto brez moke ne bo šlo. Lahko pa namesto moke daš moko iz ovsenih kosmičev, ki so malo lažji od pšenične moke. Ali pa z moko iz mletih mandljev. Sicer pa malo mešanja morda ne bo škodilo? Itak so te sestavine za več kot za eno porcijo in na eno porcijo ne pride zelo veliko moke. Če poskusiš z mletimi ovsenimi kosmiči in mandljevo moko mi pa le sporoči, kako ti je uspelo. Prav? ?
Poročilo o eksperimentu: maso sem razdelila na dva dela, v prvo polovico sem dala mlete ovsene kosmiče, v drugo polovico pa mandljevo moko. Za moj okus imajo mandlji preveč izrazit okus, pa tudi konsistenca je drugačna, saj ne vpijajo tekočine kot običajna moka. Zaključim lahko, da so mi bili polpeti z mletimi ovsenimi kosmiči bolj všeč tako po okusu kot po teksturi.
Super! Pa ful hvala za poročilo. 🙂