Ti zelenjavni polpeti so neverjetno okusni! Pripravljeni so z naribanimi zelenimi bučkami, čudovit okus pa jim dajo dišavnice in feta, ki se čudovito stopi in lepo poveže vse okuse. Polpete postrezi z avokadovim prelivom, lahko pa jih vtakneš v burger bombetke, poješ s solato ali pa s katero koli drugo prilogo po izbiri.
Obožujed dobro zelenjavno jed in ta je res dobra. Vsebuje veliko zelenjave (bučke, čebulico, peteršilj), nekaj ogljikovih hidratov (moko) in beljakovine (jajca in feta sir), zato je hranljiva, nasitna in ker je tako dobra, še pocrklja želodček. Močno močno priporočam pripravo.
Ta recept je super za porabit vse tiste zelene bučke, ki jih je poleti ogromno. Za pripravo lahko uporabiš tiste domače bučke, ki so se “skrile” na vrtu in so res velike. Bučki le odstrani morebitno bolj vodeno semenasto sredico. Nato pa jo naribaj, pusti, da se pocedi, jo nato čim bolj ožemi in združi z ostalimi sestavinami.
Ker vem, da morda komu uporaba moke ne bo všeč, predlagam, da namesto z moko polpete pripraviš s krušnimi drobtinami ali pa z zmletimi ovsenimi kosmiči. Potrebuješ le neko vezivo, ki bo skupaj držalo ostale mokre sestavine.
Vsi nefetarji naj polpete pripravijo s katerim drugim sirom. V redu bi bil kozji sir, grobo nariban kateri koli drugi bolj splošen sir, kot je edamec, pa mocarela bi morebiti tudi delovala. Pomembno je le, da sir polpete začini in jim da okus, saj so bučke čudovite prenašalke okusa, same so pa bolj dolgočasnega okusa. Če je sir manj slan, dodaj nekaj soli. Če uporabiš feto, pa soli ni treba dodajati, ker je že sam feta sir zelo slan.
Te polpete lahko postrežeš kakor koli želiš. Lahko pa jih vtakneš v burger bombetke, poješ same s solato ali pa s katero koli drugo prilogo po izbiri – če jih pripravljaš sredi poletja, je mladi (morda domač!) pečen krompirček čudovita izbira.
Pa še čudovita novica za poletne dni, ko imaš opravka s kakšnimi drugimi bolj prijetnimi opravki. Ti polpeti so odlični topli ali sobne temperature, zato jih lahko pripraviš tudi vnaprej ali pa za na pot – za v službo, šolo ali pa na piknik.
Preden pogledava, kako te odlične polpete pripraviš, pa ti moram našteti še nekaj odličnih (in ne tistih klasičnih govejih) receptov za polpete, ki jih, če obožuješ dobro hrano, moraš vsaj enkrat pripraviti:
- Koruzni polpeti
- Polpeti s cvetačo, kvinojo in sirom
- Polepti s čičeriko in koruzo
- Gamberovi polpeti
- Jagnječni polpeti
Priprava bučkinih polpetov s feto ni zapletena. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.
V nadaljevanju si poglej pripravo po fotkah, na dnu strani pa najdeš zapisan recept z natančnimi količinami sestavin. Najprej bučke naribaj. In nikar jih ne lupi, saj je večina okusa in hranljivih snovi v lupinici. Nato jih potresi z velikim ščepcem soli in pusti, da se pocedijo. Potem jih čim bolj ožemi, da polpeti ne bodo vodeni in ne bo treba dodati preveč moke.
Nato dodaj ostale sestavine in oblikuj polpete. Da bodo manj krhki, priporočam, da jih za vsaj 10 minut postaviš v hladilnik.
Speci jih v ponvi na olju do zlate barve. Lahko pa jih spečeš tudi v pečici, ogreti na 200°C – 15 minut na eni strani in 10 na drugi.
Polpete lahko postrežeš z avokadovim prelivom, ki se čudovito ujema z ostalimi okusi.
Polpeti iz bučk in fete z avokadovim prelivom
- Total Time: 60 minut
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
Ti zelenjavni polpeti so neverjetno okusni! Pripravljeni so z naribanimi zelenimi bučkami, čudovit okus pa jim dajo dišavnice in feta, ki se čudovito stopi in lepo poveže vse okuse. Polpete postrezi z avokadovim prelivom, lahko pa jih vtakneš v burger bombetke, poješ s solato ali pa s katero koli drugo prilogo po izbiri.
Ingredients
Sestavine za polpete:
- 3 zelene manjše bučke ali ena velika bučka
- 1 mlada čebulica
- 1 paket feta sira (200 g)
- 1 šopek peteršilja
- 2 jajci
- približno 10 žlic (polnozrnate) moke
- sol
- poper
- olje
Sestavine za avokadov preliv:
- 1/2 avokada
- 1 strok česna
- 1 limona
- sol
- poper
Instructions
- Bučke: Bučke operi in neolupljene naribaj, jih izdatno posoli in pusti počivati pol ure. Bučke potem čim bolj (z rokami ali s pomočjo čiste kuhinjske krpe) ožemi.
- Polpeti: Ožetim bučkam dodaj sesekljani beli del mladih čebulic, sesekljan peteršilj, nadrobljeno feto in popopraj ter premešaj. Zmes prelij z razžvrkljanima jajcema. Zmes dobro premešaj, potem pa potresi s približno desetimi žlicami moke. Dodaj toliko moke, da lahko oblikuješ polpetke – vseeno bodo še vedno zelo mehke. Polpetke za 15 minut prenesi v hladilnik.
- Peka:
V ponvi: Polpete nato popeci v ponvi z nekaj olja, približno 5 minut na stran. Pomembno: počakaj, da se zlato obarvajo na spodnji strani in jih šele nato obrni, saj bodo pred tem preveč krhki in se lahko razdrejo. Pa še boljši so, če imajo hrustljavo skorjico!
V pečici: Polpete položi na pekač, obložen s papirjem za peko. Malo jih pošpricaj ali premaži z oljem. Peci jih v pečici, ogreti na 200°C – 15 minut na eni strani in približno 10 na drugi. - Preliv: V mešalnik daj pol stroka česna, avokadovo meso, malo soli in popra ter 3 žlice limoninega soka. Dodaj še približno 0,5 dcl vode in vse zmiksaj v tekoč preliv. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
- Postrezi: Polpete postrezi kakor koli želiš, pokapaj z avokadovim prelivom in uživaj.
Notes
Ta recept je super za porabiti vse tiste zelene bučke, ki jih je poleti ogromno. Bučki le odstrani morebitno bolj vodeno semenasto sredico.
Namesto z moko, polpete pripravi s krušnimi drobtinami ali pa z zmletimi ovsenimi kosmiči.
Namesto fete uporabi kozji sir, edamca ali mocarelo. Če je sir manj slan, dodaj nekaj soli. Če uporabiš feto, pa soli ni treba dodajati, ker je že sam feta sir zelo slan.
Te polpete lahko postrežeš kakor koli želiš. Lahko pa jih vtakneš v burger bombetke, poješ same s solato ali pa s katero koli drugo prilogo po izbiri – če jih pripravljaš sredi poletja, je mladi pečen (domači!) krompirček čudovita izbira.
Ti polpeti so odlični topli ali sobne temperature, zato jih lahko pripraviš tudi vnaprej ali pa za na pot.
Ta odličen recept je bil leta 2016 pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
- Prep Time: 10 minut (+ 40 minut počivanja)
- Cook Time: 10 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2016, v juliju 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
Pozdravljeni.
Zanima me ali je mogoče te polpete pripraviti tudi z naribanimi bučkami iz zamrzovalnika?
Hvala in LP, Katja.
Živjo Katja,
hm, nisem poskusila. Če jih boš dobro ožela, potem ne vidim razloga, zakaj ne. Pomembno je le, da niso preveč mokre/pocaste, da ne bodo preveč zmehčale mase.
Pa sporoči, kako ti je ratalo! 🙂
Odlični! Ker nimam preveč rada peteršilja, sem dodala nekaj drugih začimb: česen, origano, čili flakes in za ekstra kick še narezane kisle feferone. Naslednjič poskusim dodati še ajdove kosmiče ali kaj podobnega, ker so bili precej pacasti in je kuhinja bomba 🙂
Pozdravljena,
zanima me, kako bi te polpete lahko naredila brez moke (verjetno zelo težko, saj bi bila masa premehka), ker tudi sama ločujem beljakovine in ogljikove hidrate v istem obroku. Tukaj pa so jajca in feta (beljakovine) in 10 žlic moke (OH)?
Živjo! Najbrz res čisto brez moke ne bo šlo. Lahko pa namesto moke daš moko iz ovsenih kosmičev, ki so malo lažji od pšenične moke. Ali pa z moko iz mletih mandljev. Sicer pa malo mešanja morda ne bo škodilo? Itak so te sestavine za več kot za eno porcijo in na eno porcijo ne pride zelo veliko moke. Če poskusiš z mletimi ovsenimi kosmiči in mandljevo moko mi pa le sporoči, kako ti je uspelo. Prav? ?
Poročilo o eksperimentu: maso sem razdelila na dva dela, v prvo polovico sem dala mlete ovsene kosmiče, v drugo polovico pa mandljevo moko. Za moj okus imajo mandlji preveč izrazit okus, pa tudi konsistenca je drugačna, saj ne vpijajo tekočine kot običajna moka. Zaključim lahko, da so mi bili polpeti z mletimi ovsenimi kosmiči bolj všeč tako po okusu kot po teksturi.
Super! Pa ful hvala za poročilo. 🙂