Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

, 8. Jun 2016 | 7 Comments

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

Vegi polpeti so lahko prav neverjetno okusni! Sploh ti, saj bučkam družbo dela feta in dišavnice. Polpete postrezi na ali poleg solate z avokadovim prelivom, lahko pa ga vtakneš v hamburger ali poješ s katero koli drugo zelenjavo.

Ti polpeti so odlični topli ali sobne temperature, zato jih lahko pripraviš tudi za na pot – za v službo, šolo ali pa na piknik.

Namesto z moko jih lahko pripraviš z drobtinami ali pa z zmletimi ovsenimi kosmiči. Ker je za preliv dovolj le polovica avokada, lahko preostalega narežeš na kocke in razporediš po solati.

Ta odličen recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija, saj sem za pripravo uporabila izključno njihove super sestavine.

SESTAVINE (za 4 osebe)

  • 3 zelene bučke
  • 1 glavica zelene solate
  • 2 mladi čebulici
  • 1 paket feta sira (200 g)
  • 1/2 avokada
  • 2 jajci
  • 1 strok česna
  • 1 limona
  • 1 šoper peteršilja
  • 10 ali več žlic moke
  • sol
  • poper
  • olje

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

 PRIPRAVA

Bučke operi in neolupljene naribaj, jih izdatno posoli in pusti počivati pol ure.

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

Bučke potem čim bolj (z rokami ali s pomočjo čiste kuhinjske krpe) ožemi.

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

Ožetim bučkam dodaj sesekljani beli del mladih čebulic, sesekljan peteršilj, nadrobljeno feto in popopraj ter premešaj.

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

Zmes prelij z razžvrkljanima jajcema.

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

Zmes dobro premešaj, potem pa potresi s približno desetimi žlicami moke. Dodaj toliko moke, da lahko oblikuješ polpetke – vseeno bodo še vedno zelo mehke.

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

Polpetke za 15 minut prenesi v hladilnik, vmes pa naredi preliv. V mešalnik daj pol stroka česna, avokadovo meso, malo soli in popra ter 3 žlice limoninega soka.

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

Dodaj še 0,5 dcl vode in vse zmiksaj v tekoč preliv. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

Solato operi, nareži na rezinice in prenesi na krožnik, vmes pa na segretem olju 4 minute na stran popeci polpetke.

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

Pečene prenesi na solato, vse okrasi s sesekljanim zelenim delom čebulic in …

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

… pokapaj s prelivom ter postrezi.

Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom

Print Friendly, PDF & Email

7 Comments

  1. katja
    May 7, 2018

    Pozdravljeni.

    Zanima me ali je mogoče te polpete pripraviti tudi z naribanimi bučkami iz zamrzovalnika?

    Hvala in LP, Katja.

    Reply
    • Barbara
      May 7, 2018

      Živjo Katja,
      hm, nisem poskusila. Če jih boš dobro ožela, potem ne vidim razloga, zakaj ne. Pomembno je le, da niso preveč mokre/pocaste, da ne bodo preveč zmehčale mase.
      Pa sporoči, kako ti je ratalo! 🙂

      Reply
  2. NevaLuna
    July 9, 2018

    Odlični! Ker nimam preveč rada peteršilja, sem dodala nekaj drugih začimb: česen, origano, čili flakes in za ekstra kick še narezane kisle feferone. Naslednjič poskusim dodati še ajdove kosmiče ali kaj podobnega, ker so bili precej pacasti in je kuhinja bomba 🙂

    Reply
  3. Teta Potica
    October 4, 2018

    Pozdravljena,

    zanima me, kako bi te polpete lahko naredila brez moke (verjetno zelo težko, saj bi bila masa premehka), ker tudi sama ločujem beljakovine in ogljikove hidrate v istem obroku. Tukaj pa so jajca in feta (beljakovine) in 10 žlic moke (OH)?

    Reply
    • Barbara
      October 4, 2018

      Živjo! Najbrz res čisto brez moke ne bo šlo. Lahko pa namesto moke daš moko iz ovsenih kosmičev, ki so malo lažji od pšenične moke. Ali pa z moko iz mletih mandljev. Sicer pa malo mešanja morda ne bo škodilo? Itak so te sestavine za več kot za eno porcijo in na eno porcijo ne pride zelo veliko moke. Če poskusiš z mletimi ovsenimi kosmiči in mandljevo moko mi pa le sporoči, kako ti je uspelo. Prav? 🙂

      Reply
      • TetaPotica
        October 19, 2018

        Poročilo o eksperimentu: maso sem razdelila na dva dela, v prvo polovico sem dala mlete ovsene kosmiče, v drugo polovico pa mandljevo moko. Za moj okus imajo mandlji preveč izrazit okus, pa tudi konsistenca je drugačna, saj ne vpijajo tekočine kot običajna moka. Zaključim lahko, da so mi bili polpeti z mletimi ovsenimi kosmiči bolj všeč tako po okusu kot po teksturi.

        Reply
        • Barbara
          October 19, 2018

          Super! Pa ful hvala za poročilo. 🙂

          Reply

Leave a Reply