Burger s cvetačnim polpetom, šparglji in jajcem

, 30. Apr 2018 | No Comments

Burgerji so zakon! Sploh taki, ki so mičkeno posebni, a vseeno 100% slastni. Ta burger je sestavljen z božanskim cvetačnim polpetom, družbo pa mu dela avokado, malo solate, šparglji in ohtakodišečinslasten jajček. Ja, to je vgetarijanski burger, ki ne razočara niti vsejedcev!

Čeprav z veseljem kdaj pa kdaj zunaj pojem čisto običajni burger z mesnim polpetom in dodatki, najraje v Lars&Sven-u ali v Tabar-ju, pa doma vedno pripravim kaj posebnega. Kaj nenavadnega. Burger, ki je lep, zanimiv in predsem res dober. Življenje je čisto prekratko, da bi ves čas jedli eno in isto!

Tako imam v #SitFitSi zbirki že nekaj fantastičnih, a malo drugačnih burgerjev:

Težko rečem, kateri je najboljši. Burger s scufanim piščancem je neverjetno čudovit način priprave piščanca, niti malo ni dolgočasen. Burger z lososom zaseda prvo in nedosegljivo mesto med ribjimi burgerji in mislim, da bi bil še Ramsayju všeč. Jagnječji burger je ne le bogatega in nikoli pozabljivega okusa, tzatziki omaka ga naredi enkratnega in popolnega za poletne dni. Burger s koruzno-čičerikinim polpetom pa je veganska verzija burgerja, ki je všeč tudi vsejedcem, saj ni dolgočasen in se z lahkoto primerja s klasičnimi – skrivnost je v vseh slastnih dodatkih, predvsem mehkih, dišečih češnjevcih! VSI so zakon!

Čisto vse različice, ki jih vidiš, so pripravljene z domačimi burger bombetkami. Naredila sem jih že tolikokrat, da lahko rečem, da so največkrat narejen pekovski izdelek v moji kuhinji. Moraš jih poskusit pripraviti doma, sploh ni tako težko, kot si morda predstavljaš. Bonus je še to, da zdržijo tudi več dni, lahko pa jih tudi zamrzneš, saj so kot nove, če jih potem pustiš, da se počasi odtajajo (ne, odmrzovanje v mikrovalovni odpade).

Da ti bo lažje, pa si oglej video posnetek priprave burger bombetk.

Pa še nekaj besed o današnjem burgerju. Je tako dober in tako lep, da bom zelo presenečena, če ne bo kar takoj na vrhu tvojega to-do seznama. Ne le, da je slasten, samo poglej si ga! Prava paša za oči.

Cvetačne polpete lahko pripraviš vnaprej in surove zamrzneš. Pečene lahko hraniš tudi nekaj dni v hladilniku. In ja, morda se res malo nenavadno sliši, ampak ko cvetačo spečeš, dobiš čudovite okuse. Ker pa poleg spečen še česen in ga mehkega, dišečega in čisto drugačnega od surovega, zmiksaš s cvetačo, nato pa dodaš še kvinojo – ali riž, če kvinoje ne dobiš, malo sira in jajca, ki vse skupaj držijo … ooooh, kar daj, magari si shrani recept le zaradi polpetk. Lahko jih poješ tudi s čim drugim, na solati ali kot prilogo. Zagotovo ti bodo všeč, pa še super se skupaj držijo in ne razpadajo.

Sedaj pa le pojdi po sestavine in si pripravi tole poslastico. Ti privoščim!

Recep je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE

Sestavine za cvetačne polpetke (za 8 polpet):

  • 1 glava cvetače
  • olje, sol, poper
  • 1 glavica česna
  • 120 g surove kvinoje
  • 80 g drobtin
  • 3 jajca
  • 50 g sira

Ostale sestavine (za 2 burgerja):

  • 2 burger bombetki
  • 4 listi zelene solate
  • 10 špargljev
  • 2 lističa sira
  • ½ avokada
  • limetin ali limonin sok
  • 2 jajci
  • olje, sol, poper

PRIPRAVA

Cvetačo nareži na cvetke, razporedi na pekač, obložen s papirjem za peko, pokapaj z oljem in posoli ter popopraj. Na kos alufolije položi celotno glavica česna, jo pokapaj z oljem in posoli ter popopraj, nato pa tesno zavij v culico. Culico položi poleg cvetače in vse skupaj peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 200°C, dokler se cvetača ne zmehča in po robovih malenkost obarva.

Kvinojo skuhaj v slani vodi po navodilih na embalaži, nato pa jo ohladi. V mešalnik daj pečeno in malenkost ohlajeno cvetačo ter olupljene stroke česna ter grobo zmiksaj (nikar v pire, le v koščke).

Cvetačo, kvinojo, jajca, nariban sir, drobtine in pol žličke soli ter četrt žličke popra prenesi v skledo. Vse skupaj dobro premešaj in oblikuj v polpete. Polpete pred peko za 10 minut postavi v hladilnik.

Polpete popeci v ponvi na segretem olju na obeh straneh.

Nato na polpet položi sir v lističih in ponev vzemi z ognja. Šparglje popeci na olju, malo jih posoli in popopraj.

V ponvici speci jajce na oko. Avokado pretlači, malenkost posoli in pokapaj z limetinim sokom. Sedaj burger sestavi – na dno bombetke daj avokado, nato solato, nadaljuj s polpetom, nanj razporedi šparglje, na šparglje pa jajce.

Na jajce položi zgornji del bombetke, malo pritisni in počakaj, da se rumenjak razlije. Poglej si no to!

Seveda moram pokazati še prerez. Pa dober tek!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply