Burgerji so zakon! Sploh taki, ki so mičkeno posebni, a vseeno 100% slastni. Ta burger je sestavljen z božanskim cvetačnim polpetom, družbo pa mu dela avokado, malo solate, šparglji in ohtakodišečinslasten jajček. Ja, to je vgetarijanski burger, ki ne razočara niti vsejedcev!
Čeprav z veseljem kdaj pa kdaj pojem čisto običajni burger z mesnim polpetom in dodatki, najraje v Lars&Sven-u ali v Tabar-ju, pa doma vedno pripravim kaj posebnega. Kaj nenavadnega. Burger, ki je lep, zanimiv in predsem res dober. Življenje je čisto prekratko, da bi ves čas jedli eno in isto!
Tako imam v #SitFitSi zbirki že nekaj fantastičnih, a malo drugačnih burgerjev:
- Burger s scufanim piščancem
- Burger z lososom
- Sočen jagnječji burger s tzatziki omako
- Burger s koruzno-čičerikinim polpetom
Težko rečem, kateri je najboljši. Burger s scufanim piščancem je neverjetno čudovit način priprave piščanca, niti malo ni dolgočasen. Burger z lososom zaseda prvo in nedosegljivo mesto med ribjimi burgerji in mislim, da bi bil še Ramsayju všeč. Jagnječji burger je ne le bogatega in nikoli pozabljivega okusa, tzatziki omaka ga naredi enkratnega in popolnega za poletne dni. Burger s koruzno-čičerikinim polpetom pa je veganska verzija burgerja, ki je všeč tudi vsejedcem, saj ni dolgočasen in se z lahkoto primerja s klasičnimi – skrivnost je v vseh slastnih dodatkih, predvsem mehkih, dišečih češnjevcih! VSI so zakon!
Čisto vse različice, ki jih vidiš, so pripravljene z domačimi burger bombetkami. Naredila sem jih že tolikokrat, da lahko rečem, da so največkrat narejen pekovski izdelek v moji kuhinji. Moraš jih poskusit pripraviti doma, sploh ni tako težko, kot si morda predstavljaš. Bonus je še to, da zdržijo tudi več dni, lahko pa jih tudi zamrzneš, saj so kot nove, če jih potem pustiš, da se počasi odtajajo na sobni temperaturi – ja, odmrzovanje v mikrovalovni odpade. Recept si poglej na Domače burger bombetke.
Pa še nekaj besed o današnjem burgerju. Je tako dober in tako lep, da bom zelo presenečena, če ne bo kar takoj na vrhu tvojega to-do seznama. Ne le, da je slasten, samo poglej si ga! Prava paša za oči.
Cvetačne polpete lahko pripraviš vnaprej in surove zamrzneš. Pečene lahko hraniš tudi nekaj dni v hladilniku. In ja, morda se res malo nenavadno sliši, ampak ko cvetačo spečeš, dobiš čudovite okuse. Ker pa poleg spečen še česen in ga mehkega, dišečega in čisto drugačnega od surovega, zmiksaš s cvetačo, nato pa dodaš še kvinojo – ali riž, če kvinoje ne dobiš, malo sira in jajca, ki vse skupaj držijo … ooooh, kar daj, magari si shrani recept le zaradi polpetk. Lahko jih poješ tudi s čim drugim, na solati ali kot prilogo. Zagotovo ti bodo všeč, pa še super se skupaj držijo in ne razpadajo.
Sedaj pa le pojdi po sestavine in si pripravi tole poslastico. Ti privoščim!
Za pripravo potrebuješ spodnje sestavine.
Najprej speci cvetačo in česen, nato pa pripravi cvetačni polpet. Oooh, kako diši!
Naoljene, popoprane in posoljene šparglje popeci na ponvi.
Pripravi še ostale sestavine, speci jajce na oko in burger sestavi.
To bo zagotovo najboljši zelenjavni burger tvojega življenja! Samo poglej si ga no!
Ko se rumenjak razlije in poboža vse ostale sestavine … res je za polizat vseh deset prstov!
Seveda moram pokazati še prerez. Pa dober tek!
Recep je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
PrintBurger s cvetačnim polpetom, šparglji in jajcem
- Total Time: 90 minut
- Yield: za 2-8 oseb 1x
Description
Burgerji so zakon! Sploh taki, ki so mičkeno posebni, a vseeno 100% slastni. Ta burger je sestavljen z božanskim cvetačnim polpetom, družbo pa mu dela avokado, malo solate, šparglji in ohtakodišečinslasten jajček. Ja, to je vgetarijanski burger, ki ne razočara niti vsejedcev!
Ingredients
Sestavine za cvetačne polpetke (za 8 polpet):
- 1 glava cvetače
- olje, sol, poper
- 1 glavica česna
- 120 g surove kvinoje
- 80 g drobtin
- 3 jajca
- 50 g sira
Ostale sestavine (za 2 burgerja):
- 2 burger bombetki
- 4 listi zelene solate
- 10 špargljev
- 2 lističa sira
- ½ avokada
- limetin ali limonin sok
- 2 jajci
- olje, sol, poper
Instructions
- Speci cvetačo in česen: Cvetačo nareži na cvetke, razporedi na pekač, obložen s papirjem za peko, pokapaj z oljem in posoli ter popopraj. Na kos alufolije položi celotno glavica česna, jo pokapaj z oljem in posoli ter popopraj, nato pa tesno zavij v culico. Culico položi poleg cvetače in vse skupaj peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 200°C, dokler se cvetača ne zmehča in po robovih malenkost obarva.
- Dokončaj cvetačne polpetke: Kvinojo skuhaj v slani vodi po navodilih na embalaži, nato pa jo ohladi. V mešalnik daj pečeno in malenkost ohlajeno cvetačo ter olupljene stroke česna ter grobo zmiksaj (nikar v pire, le v koščke). Cvetačo, kvinojo, jajca, nariban sir, drobtine in pol žličke soli ter četrt žličke popra prenesi v skledo. Vse skupaj dobro premešaj in oblikuj v polpete. Polpete pred peko za 10 minut postavi v hladilnik, nato pa jih speci v ponvi na segretem olju na obeh straneh. Nato na polpet položi sir v lističih in ponev pokrij, da se sir stopi in objame polpetko.
- Pripravi še ostale sestavine: Šparglje naolji, posoli in popopraj in popeci na ponvi. V ponvici speci še jajce na oko. Avokado pretlači, malenkost posoli in pokapaj z limetinim sokom.
- Sestavi burger: Na dno bombetke daj avokado, nato solato, nadaljuj s polpetom, nanj razporedi šparglje, na šparglje pa jajce. Na jajce položi zgornji del bombetke, malo pritisni in počakaj, da se rumenjak razlije. Božansko!
Notes
Pripravi svoje domače burger bombetke, odlične so. Za recept pojdi na Domače burger bombetke.
Cvetačne polpete lahko pripraviš vnaprej in surove zamrzneš. Pečene lahko hraniš tudi nekaj dni v hladilniku.
Cvetačni polpetki so odlični tudi s čim drugim, na solati ali kot priloga.
Izven sezone špargljev, ki je od aprila do junija, burger pripravi s popečenimi zelenimi bučkami ali kar brez dodatne zelenjave.
Burger je seveda najboljši, ko ga postrežeš takoj.
- Prep Time: 15 minut + ohlajanje 10 minut
- Cook Time: 45 minut
prima