Burger bombetke

, 26. Dec 2015 | No Comments

Burger bombetke

Burger bombetke lahko brez težav pripraviš tudi doma. S tem res enostavnim receptom si lahko pripraviš res čudovite male dišeče bombetke in pečene obložiš s čimer koli. Ko jih enkrat poskusiš pripraviti doma, jih nikoli več ne kupiš!

Domači burgerji so enostavno najboljši. Lahko jih obložiš z zelenjavo, ribo ali mesom. Ker sem tu delila že več receptov in ker je možnosti s čim jih obložiti nešteto, tu s teboj delim recept za burger bombetke – ker so najpomembnejši del res fantastičnega (ham)burgerja. Zahvališ se mi lahko v komentarjih.

Te burger bombetke so dišeče, ravno prav kompaktne in zdržijo tudi več dni. Razmerje mok lahko prilagodiš glede na svoje želje – lahko uporabiš le belo moko, lahko kombiniraš belo ali polnozrnato, lahko pa uporabiš tudi le polnozrnato pirino moko. Skupaj naj je bo 415 g, potem pa pazi le na količino tekočine, ki jo uporabiš pri gnetenju. Dodajaj jo postopoma, da dobiš elastično testo. Lahko ti kdaj ostale kar polovica kvasove vode – pazi le na to, da najprej vliješ kvasovo penico, ki se naredi, potem pa postopoma še tekočino=vodo.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)

SESTAVINE (za 8 manjših ali 4 večje bombetke)

  • 2 dcl tople vode
  • 50 g masla (razdeli na 30 in 20 g)
  • 2 manjši jajci
  • 115 g polnozrnate pšenične moke
  • 300 g bele pšenične moke
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 1 žlica sezama

PRIPRAVA

V skodelico s toplo vodo stresi sladkor in kvas v prahu. Dobro premešaj in pokrij za 10 minut, da kvas reagira.

Burger bombetke

Medtem v veliko skledo presej obe vrsti moke in dodaj sol. V posodo ubij eno jajce, drugo jajce pa loči na rumenjak in beljak. Rumenjak dodaj k moki, beljak pa prihrani za kasneje. (Fotka je nastala pred dodajanjem drugega rumenjaka, potem pa sem pozabila fotkat. Ups.)

Burger bombetke

30 g masla stopi in dodaj k moki. V posodo z moko dodaj vzhajani kvas – peno in polovico tople kvasove vode in začni gnesti – vodo dodajaj postopoma glede na to, koliko vode bo moka popila. Najprej vlij le kvasovo penico in malo vode in premešaj.

Burger bombetke

Potem pa postopoma dodajaj toliko tekočine, da dobiš lepo elastično testo. Jaz testo naredim v mešalniku, do konca pa ga pregnetem na pomokani delovni površini.

Burger bombetke

Dobro pregneteno testo daj v rahlo pomokano stekleno skledo, to pa pokrij s prozorno folijo …

Burger bombetke

… in potem še s čisto kuhinjsko brisačo, skledo pa potem zavij še v deko ali dodatno brisačo, da na toplem vzhaja. Skledo lahko pozimi postaviš tudi k toplemu radiatorju, poleti pa na sonce. Testo pusti vzhajati vsaj eno uro.

Burger bombetke

Po eni uri vzhajanja – testo naj vzhaja na dvojni volumen – testo nežno pritisni, da iz njega iztisneš zrak. Prenesi ga na čisto in pomokano delovno površino in oblikuj v obliko hloda. Tega razdeli na štiri velike ali 8 manjših delov …

Burger bombetke

… te pa oblikuj v okrogle bombetke. Prenesi jih na pekač, obložen s papirjem za peko …

Burger bombetke

… in pokrij ter pusti vzhajati še 1 uro.

Burger bombetke

Vzhajanje bombetk lahko pospešiš tako, da jih za 10 minut postaviš v pečico, ogreto na 50°C. Vzhajajo naj še na približno enkraten volumen.

Ko bombetke vzhajajo na dvojno velikost, jih premaži z razžvrkljanim beljakom in potresi z sezamom.

Burger bombetke

Peči jih približno 15 minut v pečici, ogreti na 190°C. Ko so pečene – pečene so, ko se vrh bombetk obarva in ko votlo zadoni, ko potrkaš po dnu bombetk – jih vzemi iz pečice, jih prenesi na rešetko in premaži s preostalim stopljenim maslom. Pusti, da se ohladijo.

Burger bombetke

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply