Najboljše (po želji delno polnozrnate) burger bombetke

0 comments

Burger bombetke lahko vedno uspešno pripraviš kar doma. S tem res enostavnim receptom si pripravi čudovite male dišeče bombetke in pečene obloži s čimer koli. Ko jih enkrat pripraviš doma, jih nikoli več ne kupiš!

Domači burgerji so enostavno najboljši. Mehki, puhasti in dišeči kupčki sreče so nepredstavljivo boljši od kupljenih. Zato zagotovo velja, kar slišim od vseh, ki so jih že pripravili: nikoli več jih ne kupim, vedno jih pripravim doma po tem receptu!

Vem vem, da obstaja na tisoče receptov za domače bombetke. Imaš take, ki morajo vzhajati čez noč, take, ki so pripravljeni z drožmi in predvsem taki, ki so pripravljeni le z belo moko. Moje bombetke so pripravljene z suhim ali svežim kvasom, pripravljene so v dveh urah (če en del vzhajanja opraviš v pečici, še prej), najpomembejše pa je to, da so delno pripravljene s polnozrnato moko. Saj veš, kaj to pomeni – pomeni, da so bombetke bolj zdrave, ker pa so pripravljene delno s polnozrnato moko, te pa še za dlje nasitijo. Pa še lažje so in manj obremenijo želodec. Ni razloga, da jih ne poskusiš! Seveda pa lahko uporabiš tudi le belo moko. Samo s polnozrnato jih še nisem poskusila, lahko pa z zagotovostjo rečem, da lahko po želji obrneš razmerje obeh mok in uporabiš večjo količino polnozrnate moke. Če uporabiš le polnozrnato moko, mi pa v komentarjih vsekakor pridi povedat, kako so ti uspele.

Ta recept za bombetke je čudovit tudi še iz enega razloga. Sveže so nekaj dni, če jih hraniš v vrečki za kruh ali v neprodušno zaprti plastični vrečki. Jaz jih z velikim uspehom tudi zamrznem. Ohlajene dam v vrečko za zamrzovanje, iz nje izstisnem čim več zraka in jo zaprem. Nato jo postavim v zamrzovalnik. Ko mi zadišijo jih vzamem iz zamrzovalnika in pustim, da se v celoti odtajajo na sobni temperaturi. Prisežem, da so tako mehke in slastne, kot sveže pečene!

Ok, preden si pogledava, kaj potrebuješ za pripravo in kako jih pripraviš, pa še nekaj idej, kaj lahko med bombetko vtakneš. Ker me najbrž že poznaš in ker veš, da na www.sitfit.si ne najdeš najbolj očitnih receptov, imam malo drugačne, a vsekakor odlične ideje.

Z burger bombetkami pripravi:

Kateri je pa tebi najbolj všeč? Meni je kar vseh pet, ker je vsak po svoje neverjetno originalen in nadvse slasten.

Pa poglejva na kratko, kako jih lahko pripraviš.

Potrebuješ le osem sestavin.

Pripravi kvasov nastavek, nato pa zgneti testo. Testo daj v pomokano skledo, jo pokrij s folijo in zadekaj, da na toplem naraste.

Iz vzhajanega testa naredi kroglo, to pa razdeli na štiri večje ali 8 manjših delov. Oblikuj jih v majhne luštne bombetke (kako, si poglej v videu!), nato pa jih še enkrat vzhajaj. Vzhajane premaži z razžvrkljanim beljakom.

Premazane bombetke potresi s sezamom, nato pa jih peci v prej ogreti pečici približno 15 minut. Pečene premaži s stopljenim maslom, nato pa pusti, da se ohladijo.

Ohlajene prereži na polovico in obloži s čimer koli! Nekaj idej najdeš v uvodu ali med opombami. Bombetke so sveže nekaj dni, lahko pa jih tudi zamrzneš, saj so odmrznjene kot sveže!

Preden si pogledaš natančnejši seznam sestavin in korake priprave, pa še (žal) star, a vseeno nazoren video priprave.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Najboljše (po želji delno polnozrnate) burger bombetke


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 2 uri in pol
 • Yield: za 4 večje ali 8 manjših bombetk 1x

Description

Burger bombetke lahko vedno uspešno pripraviš kar doma. S tem res enostavnim receptom si pripravi čudovite male dišeče bombetke in pečene obloži s čimer koli. Ko jih enkrat pripraviš doma, jih nikoli več ne kupiš!


Ingredients

Scale

2 dcl tople vode
1 vrečka (7 g) suhega kvasa (ali 1/2 sveže kocke kvasa)
50 g masla (razdeli na 30 in 20 g)
2 manjši jajci
115 g polnozrnate pšenične moke
300 g bele pšenične moke
50 g sladkorja
1 žlička soli
1 žlica sezama za okras


Instructions

 1. Pripravi kvasni nastavek: V skodelico s toplo vodo stresi sladkor in kvas v prahu. Dobro premešaj in pokrij za 10 minut, da kvas reagira in da se naredi penasta koprenica.
 2. Pripravi moko in jajca: Medtem v veliko skledo presej obe vrsti moke in dodaj sol. V posodo ubij še eno jajce, drugo jajce pa loči na rumenjak in beljak, ter rumenjak dodaj k moki, beljak pa prihrani za kasneje (glej zadnji korak priprave).
 3. Pripravi testo: 30 g masla stopi in dodaj k mokama, 20 g masla pa prihrani za čisti konec priprave (glej zadnji korak priprave). V posodo z moko nato postopoma dodajaj kvasni nastanek – najprej dodaj vso peno in polovico tople kvasove vode in začni gnesti, nato pa po potrebi postopoma dodaj še preostalo kvasno vodo. Vode je dovolj takrat, ko se začne delati kepa testa in nimaš več koščkov moke. Gneti še toliko časa, da dobiš lepo elastično testo.
 4. Testo vzhajaj: Dobro pregneteno testo daj v rahlo pomokano stekleno skledo, to pa pokrij s prozorno folijo in nato še s čisto kuhinjsko brisačo. Da bo testo res lepo vzhajalo, skledo zavij še v deko ali dodatno brisačo, da bo lepo na toplem. Tako pokrito skledo lahko pozimi postaviš tudi k toplemu radiatorju, poleti pa na sonce. Testo pusti vzhajati vsaj eno uro.
 5. Oblikuj male bombetke: Po približno eni uri vzhajanja – testo naj vzhaja na dvojni volumen – testo nežno pritisni, da iz njega iztisneš zrak. Prenesi ga na čisto in pomokano delovno površino in oblikuj v lep krog. Tega razdeli na štiri velike ali 8 manjših delov, te pa oblikuj v okrogle bombetke.
 6. Oblikovane bombetke vzhajaj še enkrat: Oblikovane bombetke prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko, pokrij in pusti vzhajati še 1 uro. Vzhajanje bombetk lahko pospešiš tako, da jih za 10 minut postaviš v pečico, ogreto na 50°C. Vzhajajo naj še na približno enkraten volumen.
 7. Bombetke speci: Vzhajane bombetke premaži z razžvrkljanim beljakom in potresi s sezamom. Peči jih približno 15 minut v pečici, ogreti na 190°C. Ko so pečene – pečene so, ko se vrh bombetk obarva in ko votlo zadoni, ko potrkaš po dnu bombetk – jih vzemi iz pečice, jih prenesi na rešetko in premaži s prej prihranjenim stopljenim maslom. Pusti, da se ohladijo.

Notes

Bombetke lahko pripraviš tudi le s polnozrnato ali navadno pšenično moko.

Uporabi suh ali svež kvas – eno vrečko suhega ali 1/2 kocke svežega kvasa.

Voda, ki jo uporabiš za kvasni nastavek naj bo mlačna – ne preveč hladna in ne prevroča.

Količino sladkorja lahko zmanjšaš na polovico, a nekaj sladkobe vseeno potrebuješ, da bo kvas bolje reagiral. Lahko uporabiš tudi le žličko medu, ki pa bo dal svojevrsten okus.

Testo lahko gneteš v mešalniku ali pa na roke. Če imaš mešalnik, priporočam uporabo, saj so ti narejeni prav za to. Uporabi kljuko za pripravo kruha.

Iz sestavin lahko pripraviš 4 večje ali 8 manjših bombetk.

Poleg belega sezama lahko po želji uporabiš tudi še črni sezam.

Bombetke so pečene takrat, ko se vrh bombetk obarva in ko votlo zadoni, ko potrkaš po dnu bombetk.

Bombetke so odlične sveže kakšne tri dni, če jih hraniš v vrečki za kruh ali v neprodušno zaprti plastični vrečki. Brez težav jih lahko tudi zamrzneš in potem pustiš, da se odtajajo na sobni temperaturi – enako dobre bodo, kot sveže!

Če ti ostane kakšna bombetka, jo enostavno nareži in uporabi poleg jedi kot kruh, saj so odličnega okusa tudi v neburgerjevi obliki.

Nekaj idej za uporabo burger bombetk: veganski burger s čičeriko, vegi burger s cvetačo in šparglji, burger s scufanim piščancem, burger s lososom, jagnječji burger s tzatzikijem.

 • Prep Time: 20 minut (+ 2 uri vzhajanja)
 • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2015, v aprilu 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Burger bombetke

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.