Sočen jagnječji burger s tzatziki omako

0 comments

Poletje je čas za čudovite burgerje. Ta recept s jagnječjo polpetko (uporabiš lahko tudi goveje in/ali svinjsko mleto meso) je prava bomba okusov in vem, da ti bo všeč. Da je ta burger tako zelo dober, je “kriva” tudi sočna, osvežilna in nadvse dobra tzatziki omaka, ki k polpetkom odlično paše. Njam!

Na #SitFitSi najdeš že kar lepo zbirko burgerjev in današnji lepo sodi v zbirko:

  1. za vegane odličen vegi burger: Burger s koruzno-čičerikinim polpetom >>
  2. za vegetarijance odličen buger z cvetačno-kvinojino-sirnim polpetkom: Burger s cvetačnim polpetom, šparglji in jajcem >>
  3. za ljubitelje piščanca odličen piščančji burger: Burger s scufanim piščancem >>
  4. za ljubitelje rib odličen burger z lososom: Burger z lososom >>

Seveda ne smem pozabit na osnovo. Na burger bombetke, ki jih lahko pripraviš doma in jih tako NIKOLI VEČ ne kupiš.

V zbirko burgerjev sem tokrat dodala burger z mletim mesom. In ker Sit Fit ni prostor čisto navadnih receptov, je tokrat burger polpetka iz jagnjetine. To sem dobila z gorenjskih pašnikov, zato je res lokalna in eko.  Meso sem zmiksala kar doma v multipraktiku, mu dodala nekaj odličnih sestavin in začimb in moram ti zaupat, da je bila polpetka nekaj najboljšega, kar sem KADAR KOLI jedla. Fenomenalen okus. Ampak! Kljub temu pa se zavedam, da jagnjetina ni enostavno dostopna – če pa je, je pa draga. Zato predlagam, da namesto jagnjetine uporabiš tudi mleto teletino ali pa govedino.

Če tzatziki omake še ne poznaš, ti svetujem, da jo pripraviš TAKOJ. Osvežujoč okus jogurta in kumar je fenomenalen in je poleti nekaj najboljšega. Odlično se poda h kateremu koli pečenemu mesu, odlična pa je tudi za k sendvičem – tudi 100% zelenjavnim. Poletje je najboljši čas za ztatziki. Njam!

Na koncu pa še beseda ali dve o začimbah. Itak že veva, da so začimbe tiste, ki naredijo ali uničijo jed. Včasih je dovolj že samo sol in poper, včasih pa jed naredijo cel skupek začimb. V tzatziki sem tokrat dodala česen v prahu – da teksture ne zmotijo koščki česna, lahko pa uporabiš tudi surov nariban strok česna. Za najbolj občutljive – ker je surov česen res močan – pa najbolj priporočam kar česen v prahu.

Za polpetke pa imava vsaj tri možnosti in vse so odlične. Izberi tisto, ki ti je najbližje, seveda. Seveda bi delovala tudi le kombinacija soli in popra.

  1. Pripravi domačo mešanico začimb. Na primer domačo mešanico harise. Harisa je pikantna mešanica začimb, kombinacija pa izbira iz severnoafriških držav. Recept za domačo pripravljeno mešanico najdeš med sestavinami.
  2. Uporabi že pripravljeno mešanico začimb harisa, ki jo dobiš v specializiranih trgovinah z začimbami.
  3. Uporabi že pripravljeno mešanico začimb #2: V Kotányi Slovenija so enakih misli kot jaz in vedo, da so burgerji prava poletna hrana. Zato so pripravili burger paket, v katerem najdeš tri mešanici za pripravo burgerjev. Vseh še nisem preizkusila, ampak kar vem, da so dobri. Za ta recept bi (če bi paket dobila prej … a jih bom že uporabila, poletje bo (upam!) dolgo) uporabila mešanico Burger Asian Style.

Najprej pripravi tzatziki omako. Če imaš na voljo sveže dišavnice, vsekakor uporabi meto in peteršilj.

Pripravi polpetke in jih popeci na olju. Ne peci jih predolgo, da se ne izsušijo.

  

Bombetke prereži na pol, najprej obloži s tzatziki omako, potem pa nanjo položi polpet. Na polpet razporedi rukolo in solato ter čebulne rezinice, na vrh pa nadrobljeno feto. Tako dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sočen jagnječji burger s tzatziki omako


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Poletje je čas za čudovite burgerje. Ta recept s jagnječjo polpetko (uporabiš lahko tudi goveje in/ali svinjsko mleto meso) je prava bomba okusov in vem, da ti bo všeč. Da je ta burger tako zelo dober, je “kriva” tudi sočna, osvežilna in nadvse dobra tzatziki omaka, ki k polpetkom odlično paše. Njam!


Ingredients

Scale

Sestavine za jagnječje polpete:

  • 400 g mlete jagnjetine
  • 1 velika pest sveže mete in peteršilja
  • 1 košček rdeče čebule
  • 1 jajce
  • 1 žlička mešanice začimb harisa (recept za doma pripravljeno mešanico je v nadaljevanju) ali burger
  • asian style mešanice začimb
  • 50 g drobtin
  • 4 žlice mleka
  • sol in poper

Sestavine za domačo mešanico začimb harisa:

  • 0,5 žličke kumina
  • 0,5 žličke kumine
  • 0,5 žlice čilija v prahu
  • 0,5 žličke česna v prahu
  • 1/4 žličke popra
  • 1 ščepec cimeta
  • 0,5 žličke mletih koriandrovih semen
  • 0,5 žličke mlete paprike
  • 0,5 žličke soli
  • 1 ščepec mletega ingverja

Sestavine za tzatziki omako:

  • 1 sveža kumara
  • 4 žlice grškega jogurta
  • 1/4 žličke česna v prahu
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • 1/2 žličke (olivnega) olja
  • sveža meta
  • sol in (bel) poper

Ostale sestavine:

  • 4 burger bombetke
  • nekaj listov zelene solate
  • 1 pest rukole
  • 1/4 manjše rdeče čebule
  • 20 g fete

Instructions

  1. Tzatziki omaka: Kumaro olupi in naribaj ter posoli in pusti počivati vsaj 10 minut. Z (čistimi!) rokami ožemi kumaro in jo prenesi v skodelico. Dodaj še ostale sestavine za tzatziki in nežno premešaj. Do uporabe postavi v hladilnik.
  2. Začimbe za polpete: Če burger mešanice nimaš, pripravi svojo mešanico začimb. Skupaj zmešaj vse med sestavinami navedene sestavine in dobro premešaj. Za burger potrebuješ le 1 zvrhano žličko mešanice, ostalo prihrani za kateri drugi recept – sodi k mesu, zelenjavi, v humus, v pašta omake. ALI pa k mesu dodaj le sol in poper ter malo mlete (sladke ali dimljene!) paprike.
  3. Polpeti: Drobtine zmešaj z mlekom in pusti počivati približno dve minuti. Medtem k zmleti jagnjetini dodaj sesekljano mešanico mete in peteršilja, sesekljano čebulo, jajce in začimbe. Potem dodaj še napite drobtine. Dobro zmešaj kar z rokami. Roke splakni pod mrzlo vodo in iz mase oblikuj polpete. Polpete popeci na (rebrasti) ponvi ali na žaru, približno 3 minute na stran. Ob strani se dobro vidi, kako toplota pronica skozi polpet. Polpet pa nikar ne peci predolgo, da se ne izsušijo. Pečene postavi na krožnik in pusti počivati.
  4. Ostale sestavine: Rukolo operi, feto pa nadrobi. Čebulo nareži na tanke rezinice.
  5. Burger sestavi: Bombetke prereži na pol, najprej obloži s tzatziki omako, potem pa nanjo položi polpet. Na polpet razporedi rukolo in solato ter čebulne rezinice, na vrh pa nadrobljeno feto. Burger pokrij s pokrovom in zagrizi vanj. Mmmm …

Notes

Za pripravo uporabi kar doma pripravljene burger bombetke.

Uporabi mleto jagnječje meso ali pa goveje, telečje ali svinjsko mleto meso.

Mleto meso začini s soljo, poprom in (sladko ali dimljeno) papriko ALI z domačo mešanico začimb ALI z mešanico začimb harisa ALI z mešanico za burgerje.

Burger postrezi takoj, saj je tako najboljši.

Vse sestavine lahko pripraviš vnaprej in burger pred postrežbo le sestaviš – po želji na hitro segrej še polpete.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.