Sočen jagnječji burger s tzatziki omako

, 19. May 2017 | No Comments

Poletje (no, skoraj) in topli dnevi (to pa zagotovo) so končno tu in kako to najbolje proslaviti? Z novim burger receptom! Tokratni recept je prava bomba okusov in vem, da bo to poletje na tvojem krožniku večkrat. Če ne celotna jed, pa vsaj polpet ali pa tzatziki omaka.

Na #SitFitSi najdeš že kar lepo zbirko burgerjev in današnji lepo sodi v zbirko:

  1. za vegane odličen vegi burger: Burger s koruzno-čičerikinim polpetom >>
  2. za ljubitelje piščanca odličen piščančji burger: Burger s scufanim piščancem >>
  3. za ljubitelje rib odličen burger z lososom: Burger z lososom >>

Seveda ne smem pozabit na osnovo. Na burger bombetke, ki jih lahko pripraviš doma in jih tako NIKOLI VEČ ne kupiš. Za lažjo pripravo sem posnela tudi video priprave.

V zbirko burgerjev sem tokrat dodala pravo (nekateri piščanca ne štejejo sem) mesno različico. In ker Sit Fit ni prostor čisto navadnih receptov, je tokrat burger polpetka iz jagnjetine. To sem dobila z gorenjskih pašnikov, zato je res lokalno in eko. Takole je bilo: Domnova mama mi je dala srednje velik kos jagnjetine. Lepši del mesa (brez maščobnih delov in žilic) sem obrezala in iz njega pripravila fenomenalno enoločnico, iz manj lepih delov pa sem pripravila te polpete. Meso sem zmiksala kar doma v multipraktiku, mu dodala nekaj odličnih sestavin in začimb in moram ti zaupat, da je bila polpetka nekaj najboljšega, kar sem KADAR KOLI jedla. Fenomenalen okus. Ampak! Kljub temu pa se zavedam, da jagnjetina ni enostavno dostopna – če pa je, je pa draga. Zato predlagam, da namesto jagnjetine uporabiš tudi mleto teletino ali pa govedino. Vsekakor pa vsaj enkrat to poletje poskusi jagnječji polpet. Navdušen/a boš!

Čebljanja pa ne smem končati brez omembe omake. Če tzatziki omake še ne poznaš, ti svetujem, da jo pripraviš TAKOJ. Osvežujoč okus jogurta in kumar je fenomenalen in je poleti nekaj najboljšega. Odlično se poda h kateremu koli pečenemu mesu, odlična pa je tudi za k sendvičem – tudi 100% zelenjavnim. Poletje je najboljši čas za ztatziki. Njam!

Na koncu pa še beseda ali dve o začimbah. Itak že veva, da so začimbe tiste, ki naredijo ali uničijo jed. Včasih je dovolj že samo sol in poper, včasih pa jed naredijo cel skupek začimb. V tzatziki sem tokrat dodala česen v prahu – da teksture ne zmotijo koščki česna, lahko pa uporabiš tudi surov nariban strok česna. Za najbolj občutljive – ker je surov česen res močan – pa najbolj priporočam kar česen v prahu.

Za polpetke pa imava vsaj tri možnosti in vse so odlične. Izberi tisto, ki ti je najbližje, seveda.

  1. Pripravi domačo mešanico začimb. Na primer domačo mešanico harise. Harisa je pikantna mešanica začimb, kombinacija pa izbira iz severnoafriških držav. Recept za domačo pripravljeno mešanico najdeš med sestavinami.
  2. Uporabi že pripravljeno mešanico začimb harisa, ki jo dobiš v specializiranih trgovinah z začimbami.
  3. Uporabi že pripravljeno mešanico začimb #2: V Kotányi Slovenija so enakih misli kot jaz in vedo, da so burgerji prava poletna hrana. Zato so pripravili burger paket, v katerem najdeš tri mešanici za pripravo burgerjev. Vseh še nisem preizkusila, ampak kar vem, da so dobri. Za ta recept bi (če bi paket dobila prej … a jih bom že uporabila, poletje bo (upam!) dolgo) uporabila mešanico Burger Asian Style.

Seveda bi delovala tudi le kombinacija soli in popra.

Sedaj pa brž koledar v roke in naj se načrtovanje priprave tega burgerja (ali pa enega še od treh prej omenjenih!) začne. Uživaj in dober tek!

Recept je pripravljen v sodelovanju s Kotányi Slovenija.

SESTAVINE (za 4 osebe)

Sestavine za jagnječje polpete:

  • 400 g mlete jagnjetine
  • 1 velika pest sveže mete in peteršilja
  • 1 košček rdeče čebule
  • 1 jajce
  • 1 žlička mešanice začimb harisa (recept za doma pripravljeno mešanico je v nadaljevanju) ali burger asian style mešanice začimb
  • 50 g drobtin
  • 4 žlice mleka
  • sol
  • poper

Sestavine za domačo mešanico začimb harisa:

  • 0,5 žličke kumina
  • 0,5 žličke kumine
  • 0,5 žlice čilija v prahu
  • 0,5 žličke česna v prahu
  • 1/4 žličke popra
  • 1 ščepec cimeta
  • 0,5 žličke mletih koriandrovih semen
  • 0,5 žličke mlete paprike
  • 0,5 žličke soli
  • 1 ščepec mletega ingverja

Sestavine za tzatziki omako:

  • 1 sveža kumara
  • 4 žlice grškega jogurta
  • 1/4 žličke česna v prahu
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • 1/2 žličke (olivnega) olja
  • sveža meta
  • sol
  • (bel) poper

Ostale sestavine:

  • 4 burger bombetke
  • nekaj listov zelene solate
  • 1 pest rukole
  • 1/4 manjše rdeče čebule
  • 20 g fete

PRIPRAVA

Najprej začni pripravljati tzatziki omako.

Kumaro olupi in naribaj ter posoli in pusti počivati vsaj 10 minut. Medtem pripravi mešanico začimb za burger polpetke(če je še nimaš). Potreboval/a boš le 1 dobro žličko, ostalo prihrani za kateri drugi recept – sodi k mesu, zelenjavi, v humus, v pašta omake …

Z (čistimi!) rokami ožemi kumaro in jo prenesi v skodelico. Dodaj še ostale sestavine za tzatziki …

… in nežno premešaj. Do uporabe postavi v hladilnik.

Drobtine zmešaj z mlekom in pusti počivati približno dve minuti. Medtem k zmleti jagnjetini dodaj sesekljano mešanico mete in peteršilja, sesekljano čebulo, jajce in hariso (ali v uvodu omenjeno mešanico začimb ALI burger asian style mešanico začimb!). Potem dodaj še napite drobtine.

Dobro zmešaj kar z rokami. Roke splakni pod mrzlo vodo in iz mase oblikuj polpete.

Polpete popeci na (rebrasti) ponvi ali na žaru, približno 3 minute na stran. Ob strani se dobro vidi, kako toplota pronica skozi polpet.

Polpet pa nikar ne peci predolgo, da se ne izsušijo. Pečene postavi na krožnik in pusti počivati, medtem pa pripravi vse ostale sestavine. Rukolo operi, feto pa nadrobi. Čebulo nareži na tanke rezinice.

Bombetke prereži na pol, najprej obloži s tzatziki omako, potem pa nanjo položi polpet.

Na polpet razporedi rukolo in solato ter čebulne rezinice, na vrh pa nadrobljeno feto.

Burger pokrij s pokrovom in zagrizi vanj. Mmmm …

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply