Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Polpeti iz bučk in fete z avokadovim prelivom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut (+ 40 minut počivanja)
  • Cook Time: 10 minut
  • Total Time: 60 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Ti zelenjavni polpeti so neverjetno okusni! Pripravljeni so z naribanimi zelenimi bučkami, čudovit okus pa jim dajo dišavnice in feta, ki se čudovito stopi in lepo poveže vse okuse. Polpete postrezi z avokadovim prelivom, lahko pa jih vtakneš v burger bombetke, poješ s solato ali pa s katero koli drugo prilogo po izbiri.


Ingredients

Scale

Sestavine za polpete:

  • 3 zelene manjše bučke ali ena velika bučka
  • 1 mlada čebulica
  • 1 paket feta sira (200 g)
  • 1 šopek peteršilja
  • 2 jajci
  • približno 10 žlic (polnozrnate) moke
  • sol
  • poper
  • olje

Sestavine za avokadov preliv:

  • 1/2 avokada
  • 1 strok česna
  • 1 limona
  • sol
  • poper

Instructions

  1. Bučke: Bučke operi in neolupljene naribaj, jih izdatno posoli in pusti počivati pol ure. Bučke potem čim bolj (z rokami ali s pomočjo čiste kuhinjske krpe) ožemi.
  2. Polpeti: Ožetim bučkam dodaj sesekljani beli del mladih čebulic, sesekljan peteršilj, nadrobljeno feto in popopraj ter premešaj. Zmes prelij z razžvrkljanima jajcema. Zmes dobro premešaj, potem pa potresi s približno desetimi žlicami moke. Dodaj toliko moke, da lahko oblikuješ polpetke – vseeno bodo še vedno zelo mehke. Polpetke za 15 minut prenesi v hladilnik.
  3. Peka: Polpete nato popeci v ponvi z nekaj olja, približno 5 minut na stran. Pomembno: počakaj, da se zlato obarvajo na spodnji strani in jih šele nato obrni, saj bodo pred tem preveč krhki in se lahko razdrejo. Pa še boljši so, če imajo hrustljavo skorjico!
  4. Preliv: V mešalnik daj pol stroka česna, avokadovo meso, malo soli in popra ter 3 žlice limoninega soka. Dodaj še približno 0,5 dcl vode in vse zmiksaj v tekoč preliv. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
  5. Postrezi: Polpete postrezi kakor koli želiš, pokapaj z avokadovim prelivom in uživaj.

Notes

Ta recept je super za porabiti vse tiste zelene bučke, ki jih je poleti ogromno. Bučki le odstrani morebitno bolj vodeno semenasto sredico.

Namesto z moko, polpete pripravi s krušnimi drobtinami ali pa z zmletimi ovsenimi kosmiči.

Namesto fete uporabi kozji sir, edamca ali mocarelo. Če je sir manj slan, dodaj nekaj soli. Če uporabiš feto, pa soli ni treba dodajati, ker je že sam feta sir zelo slan.

Te polpete lahko postrežeš kakor koli želiš. Lahko pa jih vtakneš v burger bombetke, poješ same s solato ali pa s katero koli drugo prilogo po izbiri – če jih pripravljaš sredi poletja, je mladi pečen (domači!) krompirček čudovita izbira.

Ti polpeti so odlični topli ali sobne temperature, zato jih lahko pripraviš tudi vnaprej ali pa za na pot.

Ta odličen recept je bil leta 2016 pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.