Mali polpetki polni gamberov in zelenjave so prava mala poslastica. Serviraj jih v kruhovi bombici ali pa kar na solatni posteljici. Avokadov preliv se s polpetkami čudovito ujema, zato ga le vključi v jed. Namesto gamberov lahko uporabiš tudi tunino iz konzerve.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za polpetke:
- 200 g gamberov (lahko odmrznjenih, stehtaj odmrznjene)
- 1 pest sveže blitve ali špinače
- 1/2 zelene bučke
- 1/2 mlade čebule
- 1 strok česna
- 1 jajce
- 6 žlic drobtin
- 1 šopek svežega peteršilja
- 1 žlička (kajenskega) popra
- 1/2 žličke čilija v prahu (neobvezno)
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke naribane limonine lupinice
Sestavine za avokadov preliv:
- 1/2 avokada
- 0,5 dcl vode
- 2 žlici limoninega soka
- 1/2 stroka česna
- 2 ščepca soli
- poper
Ostale sestavine
- 2 veliki pesti solate
- olivno olje
PRIPRAVA
Bučko naribaj in pusti 5 minut, da spusti vodo. Blitvo, peteršilj in čebulo sesekljaj. Česen naribaj. Gambere grobo sesekljaj.
V posodo z grobo sesekljanimi gamberi ožemi bučko, dodaj sesekljano blitvo in, peteršilj in čebulo ter nariban česen. Dodaj razžvrkljano jajce, poper, čili in sol ter naribano limonino lupinico. Dodaj še 4 žlice drobtin in dobro zmešaj. Z mokrimi rokami oblikuj kroglice, velike kot žogice za golf. Na krožniček daj preostali dve žlici drobtin in v njih povaljaj vsako kroglico posebej in jo s prsti nežno potapkaj v male okrogle diske. Iz te mase lahko narediš približno 8 manjših diskov. Še enkrat jih povaljaj v drobtinah, potem pa jih preloži na krožnik in shrani v hladilniku za približno 15 minut.
Vse sestavine za preliv prenesi v misker in zmešaj v kremast preliv. Poskusi, če je dovolj slano ali kislo.
Solato operi in dobro osuši.
V večji ponvi segrej tri žlice olja in na segretem na obeh straneh popeci gamberove polpetke, približno 3 minute na stran.
Na krožnik razporedi solato, nanjo položi polpetke in čez prelij avokadov preliv. Potresi z natrgano vejico peteršilja in postrezi.