To fantastično čokoladno-bučkino pecivo pripravi poleti, ko je polno svežih zelenih bučk. S točno količino bučk se ne obremenjuj, nujno je le to, da jih kar se da dobro ožameš. Peciva bo dovolj za vsaj osem oseb, zato pecivo pripravi zase in za svoje prijatelje ali družino čim prej!
To pecivo je najboljše! Vsi, ki so ga poskusili, so rekli, da je čudovito. Boš tudi ti med njimi?
Bučke so ene tistih poletnih zelenjav, ki vsako leto obrodijo resnično v norih količinah. Najprej so čudovite in zelo dobrodošle, čez čas pa res ne veš več, kam bi jih vtaknil. Najbolj zoprne so prav tiste, ki so se na vrtu skrile pod listi in jih najdeš šele takrat, ko so res veeeelike. Kaj z njimi storiti? Operi jih, jim odstrani sredico in jih naribaj. In z njimi naredi to pecivo. Aja, pa nikar jih ne lupi, večino okusa imajo bučke v lupini.
Da ti bo uspelo porabiti vso to enormno količino bučk, pa še nekaj luštnih receptov z bučkami:
- Fantastična bučkina kremna juha
- Rezanci iz enega lonca z bučko, češnjevci in meto
- Sočni bučkino-limonini mafini
- Kremna koruzna juha s krompirjem in bučko
- Bučkini rezanci z omako amatriciana
- Polpeti iz bučk in fete na solati z avokadovim prelivom
Še več receptov za uporabo bučk pa najdeš tu.
Sedaj pa poglejva, kako lahko to čudovito pecivo pripraviš en-dva-tri. Potrebuješ nekaj običajnih pekovskih sestavin in bučko.
Najprej naribaj bučko, jo pusti nekaj minut počivati, potem pa jo ožemi. Uporabi kar čisto kuhinjsko krpo.
Nato presej suhe sestavine, jih združi z mokrimi, nato pa v dobljeno maso umešaj še ožete bučke. Natančnejši opis priprave in količino sestavin najdi na dnu strani!
Pecivo peci približno eno uro – da je pečeno najlažje preveriš tako, da vanj zapičiš zobotrebec. Če je zobotrebec, ko ga potegneš ven čist, je pecivo pečeno, sicer pa peci še nekaj minut.
Ohlajeno pecivo potresi s sladkorjem v prahu, ga nareži in postrezi. Ker vsebuje bučke je pecivo rahlo tudi nekaj dni kasneje. Magično!
Pa še opozorilo za skeptike – bučke se ne okuša, saj vase vsrkajo vse druge okuse, predvsem kakav. Zato brez skrbi, pripravi to pecivo in navduši sebe in druge!
PrintČokoladno-bučkino pecivo
- Total Time: 1 ura in 15 minut
- Yield: 8 oseb 1x
Description
Fantastično, mehko in dišeče pecivo, ki te bo navdušilo! Bučke poskrbijo za rahlost biskvita (brez skrbi, se jih ne okuša), čokolada pa za aromo. Pripravi ga zdaj!
Ingredients
2 zeleni bučki
1 dcl mleka zmešanega z žlico kisa
290 g polnozrnate pirine moke (ali polnozrnate ali bele pšenične moke)
25 g kakava
1 žlička pecilnega praška
1/4 žličke soli
95 g masla
160 g sladkorja
90 g olja
2 jajci
1 žlička vanilijeve esence
sladkor v prahu
Instructions
- Pripravi bučke: Bučki naribaj in pusti 10 minut, potem pa jih dobro ožemi; po malo naribanih bučk položi na čisto kuhinjsko krpo in dobro ožemi, dokler ne ožameš vseh.
- Pripravi pinjenec: V mleko umešaj polovico žlice vinskega kisa in pusti stati 15 minut.
- Pripravi suhe sestavine: V posodo presej moko, kakav, sol in pecilni prašek.
- Pripravi pecivo: V drugi posodi dobro zmešaj maslo sobne temperature in sladkor. Potem dodaj olje in dobro premešaj. Dodaj še jajca in vanilijevo esenco. Umešaj še moko in mleko. Na koncu v maso nežno umešaj še dobro ožete bučke.
- Pecivo speci: Pekač namasti in potresi s kakavom, vanj zlij pripravljeno maso in peci približno 1 uro v pečici, ogreti na 160°C. Po eni uri prvič preveri, lahko da bo pecivo že pečeno. Vanj potisni zobotrebec, če je čist je pecivo pečeno, sicer pa pekač še za nekaj minut postavi nazaj v pečico.
- Okrasi in postrezi: Ko je pecivo pečeno ga ohladi, posuj s sladkorjem v prahu, nareži in postrezi.
Notes
Ne sekiraj se glede natančne količine bučk. Ožetih naj bo približno 2 veliki pesti.
To pecivo je odlično za porabit tiste prevelike bučke, ki so podivjale na vrtu. Bučki odstrani pešče in jo nareži – a nikar je ne lupi!
Uporabiš lahko belo ali še raje, polnozrnato moko, lahko tudi pirino polnozrnato.
Pinjenec lahko kupiš, še lažje pa je, če ga pripraviš doma. Polnomastnemu mleku le dodaj malo kisa in glej, kako se ti pred očmi mleko kisa. Narava je fantastična!
Uporabiš lahko bel, rjav ali kokosov sladkor.
Uporabila sem pekač dimenzije 22 cm x 14cm.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 60 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2015, v avgustu 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
Sem malo “priredila” recept in uporabila kokosovo mleko, zribala eno XXL bučko, spekla v kvadatnem pekaču, dodala kokosov preliv in posip kokosove moke ter narezala na kvadratke – za prste polizat dobro! ? Hvala za idejo ?
Zveni božansko! 😀
Mogoce ce dodamo nutelo namesto kakava bi slo.
Najbrž bi šlo, Uršula! Pridi poročat, če probaš. 🙂