Sočni bučkino-limonini mafini

2 comments

Mafini in bučke, to je lepi par! Pred teboj je recept za slastne in mehke mafine brez klasičnega sladkorja, saj so sladkani le z mešanico javorjevega sirupa in medu. Naribane bučke dajo mafinom mehkobo, limonina lupinica svežino, zato mafini preverjeno ostanejo sočni in odlični še ves teden. Prava mala poslastica so.

Prvič sem te mafine naredila zgodaj poleti in takoj so me navdušili. Ker sem naredila 12 manjših, sva jih z Domnom imela za zajtrk še ves teden. Ves čas sem jih imela shranjene v hladilniku. Zjutraj sem enega le vzela ven, poleg pripravila čaj in čisto vsako jutro je bil mafin tako svež, mehak in odličen kot prvi dan. Močno priporočam za zajtrke!

Tem mafinom sočnost zagotovo dajo bučke. Zelene bučke – lahko porabiš tudi tiste ta velike, le odstrani jim sredico, če je preveč semenasta – le naribaš, umešaš v maso in je! Če so bučke zelo vodene, jih malenkost ožemi, a pozor, preveč ožeti ne bodo opravili naloge, ki jo imajo.

Bučke so poleti resnično odlične! Obožujem jih! Tako zelo, da jih te dni uporabljal prav vsak dan, skoraj v vsakem obroku.  Vse recepte, v katere daš bučko, najdeš pod oznako bučke, tukajle pa je še nekaj mojih favoritov.

Recepti z uporabo bučk:

Tile recepti so res pokazatelj, da so bučke super živilo! Se strinjaš?

Pa poglejva še nekaj informacij o bučkino-limoninih mafinih:

  • za približno 14 mafinov potrebuješ približno 2 srednje veliki bučki – naribane naj bo približno 350 g
  • uporabiš lahko kombinacijo bele in polnozrnate moke, lahko pa uporabiš tudi le polnozrnato pirino – preverjeno so odlični
  • namesto naribane limonine lupince lahko uporabiš tudi limetino lupinico – če pa ju slučajno nimaš, pa ju brez skrbi izpusti
  • mafini odlično dišijo tudi zaradi cimeta in vanilijeve paste – uporabiš pa lahko tudi vanilijevo esenco
  • poljubno se lahko igraš z razmerjem javorjevega sirupa in medu – lahko nadomestiš eno z drugim v celoti
  • ko v tekoče sestavine umešaš suhe, jih ne mešaj pregrobo ali predolgo, da mafini ne bodo izgubili na sočnosti
  • mafine peci približno 20 minut, odvisno od velikosti
  • lepe kupčkaste mafine narediš tako, da maso v modelčke preneseš s srednje veliko zajemalko za sladoled – poglej fotko!

Pa še zadnja pomembna informacija: za pripravo sem uporabila Kotányi vanilijevo pasto, ki je po krajši nedostopnosti spet nazaj. Juhu! Zaradi nestabilnosti na Madagaskarju je bila vanilija namreč v velikem pomanjkanju. Danes je vanilijeva pasta spet na voljo, je pa narejena iz pravih bourbon vanilijevih strokov. Narejena je iz 25 strokov vanilije, ker pa je v obliki paste, pa ti bo na voljo dosti dlje in za ogromno eceptov. Trenutno je na voljo v Leclercu, sicer pa v Tuš cash & carry na podlagi povpraševanja, kar pomeni, da se moraš obrniti na prodajalce, ki izdelek naročijo.

Tako, sedaj pa ti ne preostane drugega, kot da tisto bučko(e), ki te čaka(jo) v hladilniku spremeniš v tole poslastico. Ki ni le slastna, še zdrava je – saj za slajenje namesto sladkorja uporabiš javorjev sirup in med. Pa še priprava je super enostavna. No, kaj še čakaš?!

Priprava teh mafinov je zelo zabavna in enostavna.

Bučke naribaj in po potrebi ožemi. Pripravi vse suhe sestavine.

Pripravi še mokre sestavine in jih obogati z vanilijevo pasto.

Vse skupaj potem nežno združi. Maso v mafin pekač prenesi z žlico za sladoled.

 

Nato pa mafine peci približno 20 minut. Mafine ohladi in po želji hrani v hladilniku v neprodušno zaprti posodi tudi do enega tedna. Uživaj!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Sočni bučkino-limonini mafini


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: 12-14 mafinov 1x

Description

Mafini in bučke, to je lepi par! Pred teboj je recept za slastne in mehke mafine brez klasičnega sladkorja, saj so sladkani le z mešanico javorjevega sirupa in medu. Naribane bučke dajo mafinom mehkobo, limonina lupinica svežino, zato mafini preverjeno ostanejo sočni in odlični še ves teden. Prava mala poslastica so.


Scale

Ingredients

200 g bele moke
180 g polnozrnate moke
1/2 žličke soli
1 1/2 žličke Kotányi cimeta
2 žlički sode bikarbone
2 žlički pecilnega praška
2 srednje veliki bučki (približno 350 g ožetih bučk)
2 jajci
1 žlička Kotányi vanilijeve paste (ali vanilijeve esence ali 1 vanilijev strok)
1 žlica limonine lupinice
150 g olivnega olja
150 g javorjevega sirupa
50 g medu


Instructions

  1. Bučka: Bučki naribaj in postavi nad cedilo. Pusti, da počivajo nekaj minut, nato pa jih, če so zelo vodene, malenkost ožemi.
  2. Suhe sestavine: V skledo presej belo in polnozrnato moko, dodaj sol, cimet, sodo bikarbono in pecilni prašek ter dobro premešaj.
  3. Mokre sestavine: V večji skledi zmešaj olje, jajca, javorjev sirup in med, nato pa umešaj še vanilijevo pasto, limonino lupinico in bučke.
  4. Zmes: V mokre sestavine previdno in z čim manj obrati umešaj suhe sestavine.
  5. Speci: Maso razporedi v modelčke za mafine, nato pa mafine peci približno 20 minut na 175°C. Mafini so pečeni, ko je zobotrebec, ki ga zapičiš vanj, čist.
  6. Shrani: Mafine ohladi in po želji hrani v hladilniku v neprodušno zaprti posodi tudi do enega tedna. Uživaj!

Notes

Za približno 14 mafinov potrebuješ približno 2 srednje veliki bučki – naribane naj bo približno 350 g.

Uporabiš lahko kombinacijo bele in polnozrnate moke, lahko pa uporabiš tudi le polnozrnato pirino.

Namesto naribane limonine lupince lahko uporabiš tudi limetino lupinico – če pa ju slučajno nimaš, pa ju brez skrbi izpusti.

Mafini odlično dišijo tudi zaradi cimeta in vanilijeve paste – uporabiš pa lahko tudi vanilijevo esenco ali strok vanilije.

Poljubno se lahko igraš z razmerjem javorjevega sirupa in medu – lahko nadomestiš eno z drugim v celoti.

Ko v tekoče sestavine umešaš suhe, jih ne mešaj pregrobo ali predolgo, da mafini ne bodo izgubili na sočnosti.

Mafine peci približno 20 minut, odvisno od velikosti.

Lepe kupčkaste mafine narediš tako, da maso v modelčke preneseš s srednje veliko zajemalko za sladoled – poglej fotko.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. Živjo,
    med sestavinami je navedeno tudi olivno olje, spodaj v postopku mešanja mokrih sestavin, pa olje ni omenjeno. Ga vseeno dodamo?
    Hvala!
    Barbara

    • Žijvo! Joj, hvala za opozorilo, sem popravila. Olje daš skupaj z mokrimi sestavinami, ja. 🙂 Uživaj v mafinih. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.