Sočni bučkino-limonini mafini

, 1. Aug 2018 | No Comments

Mafini! Bučke! Pred teboj je recept za slastne in mehke mafine brez sladkorja, saj so sladkani le z mešanico javorjevega sirupa in medu. Naribane bučke dajo mafinom mehkobo, limonina lupinica svežino, zato mafini preverjeno ostanejo sočni in odlični še ves teden!

Prvič sem te mafine naredila zgodaj poleti in takoj so me navdušili. Ker sem naredila 12 manjših, sva jih z Domnom imela za zajtrk še ves teden. Ves čas sem jih imela shranjene v hladilniku. Zjutraj sem enega le vzela ven, poleg pripravila čaj in čisto vsako jutro je bil mafin tako svež, mehak in odličen kot prvi dan. Močno priporočam za zajtrke za spremembo!

Tem mafinom sočnost zagotovo dajo bučke. Zelene bučke – lahko porabiš tudi tiste ta velike, le odstrani jim sredico, če je preveč semenasta – le naribaš, umešaš v maso in je! Če so bučke zelo vodene, jih malenkost ožemi, a pozor, preveč ožeti ne bodo opravili naloge, ki jih imajo.

Bučke so poleti resnično odlične! Obožujem jih! Tako zelo, da jim te dni težko uidem. Povsod so odlične! Vse recepte, v katere daš bučko, najdeš pod oznako bučke, tukajle pa je še nekaj mojih favoritov.

Recepti z uporabo bučk:

Tile recepti so res pokazatelj, da so bučke super živilo! Se strinjaš?

Pa poglejva še nekaj informacij o bučkino-limoninih mafinih:

  • za približno 14 mafinov potrebuješ približno 2 srednje veliki bučki – naribane naj bo približno 350 g
  • uporabiš lahko kombinacijo bele in polnozrnate moke, lahko pa uporabiš tudi le polnozrnato pirino – preverjeno so odlični
  • namesto naribane limonine lupince lahko uporabiš tudi limetino lupinico – če pa ju slučajno nimaš, pa ju brez skrbi izpusti
  • mafini odlično dišijo tudi zaradi cimeta in vanilijeve paste – uporabiš pa lahko tudi vanilijevo esenco
  • poljubno se lahko igraš z razmerjem javorjevega sirupa in medu – lahko nadomestiš eno z drugim v celoti
  • ko v tekoče sestavine umešaš suhe, jih ne mešaj pregrobo ali predolgo, da mafini ne bodo izgubili na sočnosti
  • mafine peci približno 20 minut, odvisno od velikosti
  • lepe kupčkaste mafine narediš tako, da maso v modelčke preneseš s srednje veliko zajemalko za sladoled – poglej fotko!

Pa še zadnja pomembna informacija: za pripravo sem uporabila Kotányi vanilijevo pasto, ki je po krajši nedostopnosti spet nazaj! Juhu! Zaradi nestabilnosti na Madagaskarju je bila vanilija namreč v velikem pomankanju. Danes je vanilijeva pasta spet na voljo, je pa narejena iz pravih bourbon vanilijevih strokov. Narejena je iz 25 strokov vanilije, ker pa je v obliki paste, pa ti bo na voljo dosti dlje in za ogromno več receptov. Trenutno je na voljo v Leclercu, sicer pa v Tuš cash & carry na podlagi povpraševanja, kar pomeni, da se moraš obrniti na prodajalce, ki izdelek naročijo.

Tako, sedaj pa ti ne preostane drugega, kot da tisto bučko(e), ki te čaka(jo) v hladilniku spremeniš v tole poslastico. Ki ni le slastna, še zdrava je – saj za slajenje namesto sladkorja uporabiš javorjev sirup in med. Pa še priprava je super enostavna. No, kaj še čakaš?!

SESTAVINE (za približno 14 mafinov)

  • 200 g bele moke
  • 180 g polnozrnate moke
  • 1/2 žličke soli
  • 1 1/2 žličke Kotányi cimeta
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 2 srednje veliki bučki (približno 350 g ožetih bučk)
  • 2 jajci
  • 1 žlička Kotányi vanilijeve paste
  • 1 žlica limonine lupinice
  • 150 g olivnega olja
  • 150 g javorjevega sirupa
  • 50 g medu

PRIPRAVA

Bučki naribaj in postavi nad cedilo. Pusti, da počivajo nekaj minut, nato pa jih, če so zelo vodene, malenkost ožemi.

V skledo presej belo in polnozrnato moko, dodaj sol, cimet, sodo bikarbono in pecilni prašek ter dobro premešaj.

V večji skledi zmešaj jajca, javorjev sirup in med, nato pa umešaj še vanilijevo pasto, limonino lupinico in bučke.

Nato v mokre sestavine previdno in z čim manj obrati umešaj moko.

Maso razporedi v modelčke za mafine, …

… nato pa mafine peci približno 20 minut na 175°C. Mafini so pečeni, ko je zobotrebec, ki ga zapičiš vanj, čist.

Mafine ohladi in po želji hrani v hladilniku v neprodušno zaprti posodi tudi do enega tedna. Uživaj!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply