Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sočni bučkino-limonini mafini


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: 12-14 mafinov 1x

Description

Mafini in bučke, to je lepi par! Pred teboj je recept za slastne in mehke mafine brez klasičnega sladkorja, saj so sladkani le z mešanico javorjevega sirupa in medu. Naribane bučke dajo mafinom mehkobo, limonina lupinica svežino, zato mafini preverjeno ostanejo sočni in odlični še ves teden. Prava mala poslastica so.


Ingredients

Scale

200 g bele moke
180 g polnozrnate moke
1/2 žličke soli
1 1/2 žličke Kotányi cimeta
2 žlički sode bikarbone
2 žlički pecilnega praška
2 srednje veliki bučki (približno 350 g ožetih bučk)
2 jajci
1 žlička Kotányi vanilijeve paste (ali vanilijeve esence ali 1 vanilijev strok)
1 žlica limonine lupinice
150 g olivnega olja
150 g javorjevega sirupa
50 g medu


Instructions

  1. Bučka: Bučki naribaj in postavi nad cedilo. Pusti, da počivajo nekaj minut, nato pa jih, če so zelo vodene, malenkost ožemi.
  2. Suhe sestavine: V skledo presej belo in polnozrnato moko, dodaj sol, cimet, sodo bikarbono in pecilni prašek ter dobro premešaj.
  3. Mokre sestavine: V večji skledi zmešaj olje, jajca, javorjev sirup in med, nato pa umešaj še vanilijevo pasto, limonino lupinico in bučke.
  4. Zmes: V mokre sestavine previdno in z čim manj obrati umešaj suhe sestavine.
  5. Speci: Maso razporedi v modelčke za mafine, nato pa mafine peci približno 20 minut na 175°C. Mafini so pečeni, ko je zobotrebec, ki ga zapičiš vanj, čist.
  6. Shrani: Mafine ohladi in po želji hrani v hladilniku v neprodušno zaprti posodi tudi do enega tedna. Uživaj!

Notes

Za približno 14 mafinov potrebuješ približno 2 srednje veliki bučki – naribane naj bo približno 350 g.

Uporabiš lahko kombinacijo bele in polnozrnate moke, lahko pa uporabiš tudi le polnozrnato pirino.

Namesto naribane limonine lupince lahko uporabiš tudi limetino lupinico – če pa ju slučajno nimaš, pa ju brez skrbi izpusti.

Mafini odlično dišijo tudi zaradi cimeta in vanilijeve paste – uporabiš pa lahko tudi vanilijevo esenco ali strok vanilije.

Poljubno se lahko igraš z razmerjem javorjevega sirupa in medu – lahko nadomestiš eno z drugim v celoti.

Ko v tekoče sestavine umešaš suhe, jih ne mešaj pregrobo ali predolgo, da mafini ne bodo izgubili na sočnosti.

Mafine peci približno 20 minut, odvisno od velikosti.

Lepe kupčkaste mafine narediš tako, da maso v modelčke preneseš s srednje veliko zajemalko za sladoled – poglej fotko.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut