Brezmesne kroglice z jajčevci v paradižnikovi omaki s špageti

0 comments

Te kroglice, pripravljene z jajčevci, sirom in še nekaj sestavinami, so čudovita brezmesna različica kroglic in so tako polnega okusa, da težko verjameš, da so popolnoma vegetarijanske. So neverjetnega okusa in skupaj z božansko paradižnikovo omako res odlična družba špagetom. Noro dobro!

Ne le, da je ta recept še en nov način za porabo vseh tistih jajčevcev, ki jih je – če imaš doma vrt, veš o čem govorim – konec poletja res ogromno, ampak je tudi resnično dober. Ni primeren le za tiste, ki ne jejo mesa in si želijo končno res dobre brezmesne kroglice, odličen je tudi za vse tiste, ki jejo meso in si vsake toliko časa želijo nekaj novega, nekaj presenetljivega in nekaj nadvse dobrega. Da, te kroglice so za vegetarijance in vsejedce!

Ves čas se trudim odkriti kakšno novo pripravo dobro znane sezonske sestavine in tokrat so bili na vrsti jajčevci. Te kroglice iz jajčevcev so zopet pokazale, da odkrivanja novih načinov priprave in novih okusov ni nikoli konec. To je zame res nekaj najboljšega v življenju!

V teh odličnih kroglicah z jajčevci najdeš:

  • JAJČEVCE – Seveda je glavna in najpomembnejša sestavina v teh kroglicah jajčevec. Tega narežeš, popečeš kar na ponvi, da se zmehča in nato zmiksaš, če želiš gladko teksturo kroglic ali pa le zmečkaš, če te tekstura koščkov jajčevcev ne moti. Jaz sem jih pripravila že na oba načina in oba sta mi enako všeč.
  • PARMEZAN – Ta poskrbi za nekaj beljakovin in za veliko okusa.
  • DROBTINE IN JAJCE – Oba imata vlogo držanja sestavin skupaj. Potrebuješ enako količino drobtin kot parmezana. Za navedene sestavine pa eno jajce.
  • ZAČIMBE IN DIŠAVNICE – Nekaj odličnega okusa kroglicam dajo že popečeni jajčevci in parmezan. Za tisti popolnoma neubranljiv okus pa poskrbijo še začimbe in dišavnice. V kroglice sem dala še nekaj odlične začimbne mešanice Toskana od Kotányi. Toskana začimbna mešanica vsebuje paradižnikove kosmiče, sol, baziliko, česen, origano, čebulo in peteršilj. Če te mešanice nimaš, jo vsekakor pojdi iskat, ker je odlična, ali pa uporabi vse ali nekaj od prej navedenih začimb v mešanici. Za še več svežine sem dodala še nekaj svežega peteršilja.

Kroglice iz jajčevcev lahko postrežeš na različne načine. Lahko jih potunkaš v odlično paradižnikovo omako in postrežeš s špageti, lahko pa jih daš v kakšno drugo omako, jih vključiš v sendviče, daš na solato ali pa ješ s katero koli drugo prilogo kar čisto same.

Ker so v času sezone jajčevcev v sezoni tudi paradižniki, sem jih tokrat potunkala kar v paradižnikovo omako. Tako enostavno z minimalno sestavinami, ampak resnično božansko.

V paradižnikovi omaki najdeš:

  • PARADIŽNIKE IN PARADIŽNIKOVO KAŠO – Ker obožujem češnjeve paradižnike in vseh ne morem pojesti kar tako kot bombončke, pa čeprav se trudim, sem tokrat omako pripravila z njimi. Nisem jim odstranila lupine, ker so bili sveži in je njihova lupina mehka, lahko pa jih seveda olupiš, če te motijo. Olupiš jih lahko čisto enostavno – za nekaj minut jih potunkaj v vrelo vodo. Lupinica se bo kar sama ločila od paradižnikov, ki jih potem enostavno le potrgaj s paradižničkov. Uporabiš lahko tudi večje paradižnike, ki jih lahko ali pa tudi ne, olupiš ali pa kar pelate ali sesekljane paradižnike iz konzerve. Ker sem uporabila češnjeve paradižnike sem dodala še malo paradižnikove kaše, da sem dobila dovolj omake, v kateri so potem plavali še špageti.
  • ČESEN – Obožujem česen in mislim, da ta obogati čisto vse, česar se dotakne. Uporabi več ali manj strokov česna ali pa kar malo ali več sušenega mletega česna. Jaz najraje uporabim kar sveže česnove stroke, ki pa jih naribam, da se česen lepo razporedi po celotni omaki.
  • DIŠAVNICE – S paradižniki se čudovito ujemata bazilika in origano in za tokratni recept sem uporabila kar sveži origano. Seveda bi bilo enako dobro tudi z baziliko.

Kroglice z jajčevci v paradižnikovi omaki lahko postrežeš s katero koli prilogo po izbiri. Odlična izbira so testenine (za povečanje količine beljakovin v obroku lahko izbereš tudi lečine), polenta, riž, pire krompir ali pa kar le dober kruh, s katerim moraš pomazati omako do zadnje kapljice.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kako pripraviš to celotno poslastico, pa še poglej še nekaj odličnih receptov z jajčevci, kajti jajčevci so resnično čudoviti:

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančne količine in korake priprave najdi na dnu strani.

Najprej pripravi čudovite kroglice z jajčevci. Najprej zmehčaj jajčevce, dodaj ostale sestavine, kroglice oblikuj  in nato speci v pečici.

Nato pa pripravi še paradižnikovo omako. Zmehčaj paradižnike, dodaj česen in dišavnice ter nekaj paradižnikove omake in vse še malo pokuhaj.

V omako potunkaj pečene kroglice z jajčevci in še malo pokuhaj, da se omaka odišavi s kroglicami.

Na koncu skuhaj še špagete in jih postrezi s to neverjetno božansko jedjo. Enostavno wow!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Brezmesne kroglice z jajčevcevi v paradižnikovi omaki s špageti


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Te kroglice, pripravljene z jajčevci, sirom in še nekaj sestavinami, so čudovita brezmesna različica kroglic in so tako polnega okusa, da težko verjameš, da so popolnoma vegetarijanske. So neverjetnega okusa in skupaj z božansko paradižnikovo omako res odlična družba špagetom. Noro dobro!


Ingredients

Scale

Sestavine za kroglice z jajčevcem:

  • 1 žlička (olivnega) olja
  • 1 večji jajčevec oz. približno 500 g
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 50 g parmezana
  • 50 g drobtin
  • 1 žlička Kotányi začimbne mešanice Toskana (glej nadomestke spodaj v Notes)
  • 1 žlica svežega sesekljanega peteršilja
  • 1 jajce

Sestavine za omako:

  • 1 žlička (olivnega) olja
  • 4 stroki česna
  • 1 večja skodelica češnjevih paradižnikov
  • 1 dl paradižnikove kaše
  • 1 žlica svežih origano listkov ali 1/2 žličke Kotányi sušenega origana
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra

Ostale sestavine:

  • 150 g špagetov
  • 1 žlička soli
  • parmezan za postrežbo
  • sveži origano za okras

Instructions

  1. JAJČEVEC – Jajčevec nareži na kockice. V kozici segrej žličko olja, nanj stresi jajčevec, posoli in popopraj ter praži, da se jajčevec zmehča. Če po nekaj minutah jajčevec še ni dovolj mehak in se hoče prijemati na dno kozice, dodaj žlico vode, kozico pokrij in jajčevec poduši do mehkega. Vmes premešaj.
  2. MASA ZA KROGLICE – Zmehčane kocke jajčevca stresi v skledo, kocke jajčevca zmečkaj z mehčalko za pire krompir ali pa jajčevce zmiksaj s paličnim ali navadnim mešalnikom popolnoma v zmes – odvisno od tega, če bi v kroglicah koščke jajčevca ali raje ne. Dodaj razžvrkljano jajce, parmezan drobtine, sesekljan peteršilj in začimbno mešanico Toskana. Dobro premešaj.
  3. KROGLICE – Iz mešanice oblikuj kroglice. Za lažje oblikovanje roke namoči z vodo. Oblikovane kroglice položi na pekač, obložen s papirjem za peko in ga položi v pečico za približno 20 minut, da se kroglice spečejo in že začnejo malenkost barvati.
  4. PARADIŽNIKOVA OMAKA – V isto kozico, kjer si zmehčal/a kocke jajčevca – nič je ni treba umivati – zlij še žličko olja in nanj stresi češnjeve paradižnike. Segrevaj jih, da se zmehčajo, nato pa jih z zadnjo stranjo kuhalnice zmečkaj. Takrat bodo že začeli spuščati svoje sladke sokove. Dodaj nariban česen, origano ter sol in poper. Premešaj in kuhljaj nekaj minut, da česen začne dišati. Dodaj še paradižnikovo kašo in kuhaj še nekaj minut.
  5. KROGLICE IN OMAKA – V paradižnikov omako položi pečene kroglice, nežno premešaj in na nizkem ognju kuhlaj še toliko časa, da se špageti skuhajo.
  6. ŠPAGETI – Vmes skuhaj špagete v vreli soljeni vodi glede na navodila na embalaži. Ko so kuhani, prihrani nekaj tekočine, v kateri so se špageti kuhali.
  7. OMAKA – Če je omaka preveč gosta, dodaj nekaj tekočine v kateri so se kuhali špagete. Omako poskusi in po potrebi dosoli.
  8. POSTREŽBA – Špagete vmešaj v omako ali pa jih enostavno le serviraj na krožnik, dodaj omako s kroglicami, potresi še z nekaj sveže naribanega parmezana, okrasi s svežim origanom in takoj postrezi.

Notes

Če začimbne mešanice Toskana nimaš, pojdi ponjo, ker je res odlična. Mešanica vsebuje paradižnikove kosmiče, sol, baziliko, česen, origano, čebulo in peteršilj.
Če (dokler!) je še nimaš, dodaj:
1/2 žličke soli
1/4 žličke popra
1/4 žličke bazilike
1/4 žličke česna
1/4 žličke čebule
1/4 žličke origana

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.