Božanski v pečici ocvrti jajčevci

, 7. Jul 2018 | 3 Comments

Naslov tega recepta 100% drži! In ne, jajčevci niso nič slabši od tistih, ocvrtih v olju. Pravzaprav so še boljši, saj prav zato, ker so pečeni v pečici, niso neprijetno in čisto brez potrebe preveč mastni. So pa božanskega okusa in so čudovit dodatek v obroku. In še dobra novica? Čisto enostavni so za pripravit!

Ocvrti jajčevci so poleti nekaj najboljšega! Na zunaj so lepo hrustljavi, na noter pa čudovito mehki. Res fajn! Če jajčevcev oz. malancanov še ne poznaš, predlagam, da je ravno ta jed tista, ki bo prebila led pri spoznavanju te luštne zelenjave. Ko (in ne če, ker vem, da ti bodo všeč!) pa se v jajčevce zaljubiš, pa pripravi še curry z jajčevci, kremno omako z jajčevci, pico iz jajčevcev, solato z jajčevci in zvitke iz jajčevcev. Joj, koliko odličnih kosil/večerij te čaka to poletje!

Ok, poglejva tele v pečici ocvrte jajčevce. Takole je. Ker jih spečeš v pečici, se znebiš vsega packanja s segrevanjem olja in se na tvojo srečo izogneš mastnim in odbijajočim jajčevcem. Res ti ni tega treba! Zato jih speci kar v pečici. Mi zaupaš? Potem jih pa le pripravi! Jaz jih na tak način delam že leta in vedno mi uspejo.

Pomembne informacije glede priprave jajčevcev v pečici:

  • jajčevce nareži na približno enako debele rezine, da se bodo enakomerno spekle
  • čeprav vsi pravijo, da jih je treba najprej posolit in pustit, da se odcedijo, jaz tega ne počnem in nikoli nimam težave z grenkobo (če želiš, pa ne moreš škodit! Takole naredi: nareži jih na rezine, posoli in položi na papirnate brisače in pusti počivati 15 minut, nato jih obrni, popivnaj in pusti počivati še 15 minut)
  • jajčevce spaniraj tako, kot znaš (v moki, jajcu in drobtinah)
  • k drobtinam lahko po želji dodaš še malo sveže naribanega parmezana, da bo skorjica še boljša
  • k drobtinam lahko dodaš origano, baziliko ali suho dišavnico po želji, lahko pa dišavnico v celoti izpustiš

Sedaj, ko znava pripravit božanske v pečici pečene jajčevce, pa poglejva še, s čim jih lahko poješ. Jaz jih poleti pripravim velikokrat in jih kombiniram tako, kot da bi bili meso/riba/proteini. Kajti če dodam še malo parmezana, vsebujejo tako skupaj z jajcem kar dva splošna proteina.

Najraje pa jajčevce pokombiniram s:

Poleg tega, da so božanski, pa si je vredno zapomniti tudi to, da se pripravijo čisto enostavno, brez packanja in dolgotrajnega pospravljanja ostankov špricanja olja. Najboljše pa je to, da jih lahko pripraviš tudi vnaprej in ješ v več obrokih. Jaz na enkrat pripravim en večji jajčevec, kar zadošča za 4 obroke. Tako jih z Domnom lahko jeva kar za dve kosili. Super je!

SESTAVINE (za 4 osebe)

  • 1 srednje velik jajčevec
  • 2 jajci
  • 3 žlice moke
  • 3 žlice drobtin
  • 1/2 žličke origana
  • sol
  • poper
  • olje

PRIPRAVA

Jajčevce nareži na centimetrske rezine. Jajci razžvrkljaj in posoli ter popopraj. Drobtinam dodaj origano. Jajčevce spaniraj – vrstni red je moka, jajce, drobtine.

Jajčevce pokapaj z oljem, …

… potem pa položi na pekač (po želji tudi na rešetko, postavljeno na pekač) obložen s papirjem za peko in peci približno 30 minut v pečici ogreti na 190°c.

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

  1. tamy
    July 7, 2018

    hej, super ideja! paniras kdaj mogoce brez jajc, imaš mogoce kaksen fajn recept? 🙂

    Reply
    • Barbara
      July 7, 2018

      Zivjo! Vecinoma paniram kar z jajcem, predlagam pa, da poskusis z mlekom namesto z jajcem. Morda bo ok. Itak je jajce tam zato, da se drobtine gor primejo. Torej poskusi mleko in drobtine, brez moke. Pa sporoci, kako se je obneslo. 🙂

      Reply
  2. Guiddelj
    August 5, 2018

    Riževa moka z vodo + zmlet kornflex

    Reply

Leave a Reply