V pečici ocvrti jajčevci so božanski – na zunaj hrustljavi, na noter pa neverjetno mehki. Lahko jih pripraviš tudi vnaprej in postrežeš kot prilogo različnim jedem – h krompirjevi solati, polenti s paradižnikovo omako ali pa v sendviču.
Naslov tega recepta 100% drži! Ti jajčevci niso nič slabši od tistih, ocvrtih v olju. Pravzaprav so še boljši, saj prav zato, ker so pečeni v pečici, niso neprijetno in čisto brez potrebe preveč mastni. So božanskega okusa in so čudovit dodatek v obroku. In še dobra novica? Čisto enostavni so za pripravit!
Če jajčevcev oz. malancanov še ne poznaš, predlagam, da je ravno ta jed tista, ki bo prebila led pri spoznavanju te luštne zelenjave. Ko (in ne če, ker vem, da ti bodo všeč!) pa se v jajčevce zaljubiš, pa pripravi še curry z jajčevci, kremno omako z jajčevci, pico iz jajčevcev, solato z jajčevci in zvitke iz jajčevcev. Joj, koliko odličnih kosil/večerij te čaka to poletje!
Ok, poglejva tele v pečici ocvrte jajčevce. Takole je. Ker jih spečeš v pečici, se znebiš vsega packanja s segrevanjem olja in se na tvojo srečo izogneš mastnim in odbijajočim jajčevcem. Res ti ni tega treba! Zato jih speci kar v pečici. Mi zaupaš? Potem jih pa le pripravi! Jaz jih na tak način delam že leta in vedno mi uspejo.
Potrebuješ jajčevce, jajce, drobtine, moko, po želji še parmezan, origano, sol, poper in MALO olja.
Pomembne informacije glede priprave jajčevcev v pečici:
- DEBELINA JAJČEVCEV: jajčevce nareži na približno enako debele rezine, da se bodo enakomerno spekle
- GRENČINA JAJČEVCEV: čeprav vsi pravijo, da jih je treba najprej posolit in pustit, da se odcedijo, jaz tega ne počnem in nikoli nimam težave z grenkobo (če želiš, pa ne moreš škodit! Takole naredi: nareži jih na rezine, posoli in položi na papirnate brisače in pusti počivati 15 minut, nato jih obrni, popivnaj in pusti počivati še 15 minut)
- PANIRANJE: jajčevce spaniraj tako, kot znaš (v moki, jajcu in drobtinah)
- PARMEZAN: k drobtinam lahko po želji dodaš še malo sveže naribanega parmezana, da bo skorjica še boljša
- DIŠAVNICE: k drobtinam lahko dodaš origano, baziliko ali suho dišavnico po želji, lahko pa dišavnico v celoti izpustiš
- GLUTEN: če uporabiš brezglutenske drobtine, so jajčevci primerni tudi za dieto brez glutena
Sedaj, ko znava pripravit božanske v pečici pečene jajčevce, pa poglejva še, s čim jih lahko poješ. Jaz jih poleti pripravim velikokrat in jih kombiniram tako, kot da bi bili meso/riba/proteini. Kajti če dodam še malo parmezana, vsebujejo tako skupaj z jajcem kar dva splošna proteina.
Jajčevci so čudoviti tudi poleg teh jedi:
Poleg tega, da so božanski, pa si je vredno zapomniti tudi to, da se pripravijo čisto enostavno, brez packanja in dolgotrajnega pospravljanja ostankov špricanja olja. Najboljše pa je to, da jih lahko pripraviš tudi vnaprej in ješ v več obrokih. Jaz na enkrat pripravim en večji jajčevec, kar zadošča za 4 obroke. Tako jih z Domnom lahko jeva kar za dve kosili. Super je!
Samo poglej, kako hrustljavi so na ven. In čisto nič mastni!
In tako mehki na noter!
PrintBožanski v pečici ocvrti jajčevci
- Total Time: 45 minut
- Yield: 4 osebe 1x
Description
V pečici ocvrti jajčevci so božanski – na zunaj hrustljavi, na noter pa neverjetno mehki. Lahko jih pripraviš tudi vnaprej in postrežeš kot prilogo različnim jedem – h krompirjevi solati, polenti s paradižnikovo omako ali pa v sendviču.
Ingredients
- 1 srednje velik jajčevec
- 2 jajci
- 3 žlice moke
- 3 žlice drobtin
- 1/2 žličke sušenega origana
- sol
- poper
- (olivno) olje
Instructions
- Pripravi jajčevce in ostale komponente za paniranje: Jajčevce nareži na centimetrske rezine. Jajci razžvrkljaj in posoli ter popopraj. Drobtinam dodaj origano.
- Jajčevce spaniraj: Jajčevce spaniraj – vrstni red je moka, jajce, drobtine.
- Speci jih v pečici: Jajčevce položi na pekač (po želji tudi na rešetko, postavljeno na pekač, da zrak bolje kroži), obložen s papirjem za peko, jih pokapaj z oljem in peci približno 30 minut v pečici ogreti na 190°C.
Notes
Jajčevce lahko pripraviš tudi vnaprej. Nato jih ohladi ter hrani v neprodušno zaprti posodi – tako počakajo tudi več kot tri dni.
Jajčevce pred peko pokapaj z oljem, lahko pa jih z oljem tudi popršiš (sedaj se dobi že olje v spreju).
K drobtinam lahko dodaš origano, baziliko ali suho dišavnico po želji, lahko pa dišavnico v celoti izpustiš.
Če uporabiš brezglutenske drobtine, so jajčevci primerni tudi za dieto brez glutena.
Lahko jih postrežeš kot prilogo različnim jedem – h krompirjevi solati, polenti s paradižnikovo omako ali pa v sendviču (na kruh namaži gvakamole, dodaj svežo špinačo, rezino paradižnika in jajčevce – božansko!).
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen julija 2018, v juliju 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
hej, super ideja! paniras kdaj mogoce brez jajc, imaš mogoce kaksen fajn recept? 🙂
Zivjo! Vecinoma paniram kar z jajcem, predlagam pa, da poskusis z mlekom namesto z jajcem. Morda bo ok. Itak je jajce tam zato, da se drobtine gor primejo. Torej poskusi mleko in drobtine, brez moke. Pa sporoci, kako se je obneslo. ?
Riževa moka z vodo + zmlet kornflex
Danes sem pripravila po vasem receptu in smo doma vsi naduseni! Tako nam je dobro, da bi kar jutri se enkrat to jedli. Naredila sem pa s parmezanom, za prilogo ajdovo kaso in hladno kumaricno solato s kislo smetano. Ker imam veliko melancanov trenutno na vrtu bi bilo zamrzovanje res dobra resitev…ampak ocitno bomo v pihodnjih tednih veckrat to jedli, da porabimo sveze domace dobrote! Hvala!
Z veseljem! In me zelo veseli, da vam je všeč. Imam še veliko receptov z jajčevci, pa morda lahko najdete še kaj, kar vam bo všeč. Tukajle poglejte: https://www.sitfit.si/?s=jaj%C4%8Devc
Ali lahko pa panirane jajcevce zamrznem in jih specem po potrebi?
Raje ne. Glede na to, da imajo jajčevci kar nekaj vode, bi po zamrzovanju močno spremenili teksturo, zato mislim, da ne bi bili preveč ok. Sveži so najboljši. 🙂