Ta solata ni čisto navadna solata. Nadvse izjemna je predvsem zaradi preliva, ki je tako čudovito kremast, da si ga moraš res zapomniti ali zapisati, saj paše na katero koli solato. V tej solati pa se čudovito ujema tudi z dišečimi in mehkimi kockami jajčevca in hrustljavimi orehi.
Kremast. Dišeč. Božanski! Ta preliv je tako čudovit, da ga ne uporabljam le v tej solati, ampak ga prelijem čez katero koli solato. Zelo rada ga prelijem tudi prek pečene zelenjave, v katero sem se to zimo popolnoma zaljubila. Pripravim jo vsaj enkrat na teden. <3 Z Domnom jo obožujeva!
V tej solati pa najdeš tudi jajčevec. Ko ga malo posoliš, popopraš in preliješ z olivnim oljem in malo popečeš, se grenkoba popolnoma izgubi in dobiš čudovite male kocke božanskosti.
Jap, morda ta solata res izgleda kot nekaj najbolj običajnega, pa nikakor ni. Vsaka sestavina posebi je že itak super, skupaj pa so neverjetne. Poskusi to solato, ne bo ti žal. 🙂
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za preliv:
- 2 žlici gorčice
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 1 žlica limoninega soka
- sol
- poper
- 1/2 žličke suhega timijana
- 0,5 dcl olivnega olja
- 1 vejica svežega peteršilja
Ostale sestavine:
- 1 manjši jajčevec
- 2 večji pesti motovilca
- 1 pest češnjevih paradižnikov
- 2 žlici orehovih jedrc
PRIPRAVA
Jajčevec nareži na kocke, prenesi v pekač, prelij z oljem, posoli in popopraj in peci približno 20 minut v pečici, ogreti na 200°C. Ko se jajčevec zmehča, pekač previdno vzemi iz pečice.
V skodelico daj gorčico, timijan, limonin sok in kis ter malo posoli in popopraj in dobro premešaj. Med mešanjem postopoma dodajaj še olje. V kremast preliv umešaj še sesekljan peteršilj. Preliv poskusi in dodelaj, če je potrebno.
Motovilec dobro operi in osuši. Orehe na hitro – le minuto – prepraži na suhi ponvi ter popražene sesekljaj. Češnjevce nareži na polovičke ali četrtinke.
Na krožnik razporedi motovilec in češnjevce. Na motovilec razporedi pečene in mehke kocke jajčevca ter sesekljane orehe.
Solato pokapaj s prelivom in takoj postrezi.