Coleslaw: osvežilna zeljna solata z jogurtovim prelivom

0 comments

Poletje je nezadržno bliža in zate imam recept za popolno, osvežilno, slastno in obstojno zeljno solato. Je čudovita spremljevalka pečene ali ocvrte zelenjave ali mesa. Poleg zelja lahko dodaš še malo rukole in dišavnic, vse pa skupaj zaobjame jogurtov preliv, ki je tako dober, da moraš pazit, da vsega ne poješ, še preden ga dodaš v solato!

Obožujem osvežilne solate. Sploh v vročih dneh. Če so pa še malo hrustljave, pa sploh. Coleslaw je sicer izraz za zeljno solato s kremnim prelivom. Poleg belega zelja lahko uporabiš tudi rdeče zelje. Pa korenje. Pa jabolko. Pa špinačo. Ali pa rukolo. Preliv je tradicionalno pripravljen z majonezo. Ker pa je potem premalo osvežilen, pa še čisto po nepotrebno kaloričen, namesto majoneze uporabi raje grški jogurt. Ti zagotavljam, da je boljši.

To solato sva z Domnom odkrila več let nazaj in predvsem poleti je pojeva ogromno. Pripravim vse možne kombinacije, preliv pa ostaja enak. Pa poglejva, s čim vse sem že jedla ta odličen coleslaw.

Coleslaw paše k:

Možnosti je ogromno! Coleslaw je odličen tudi z v pečici pečenim piščančjim zrezkom, kjer sem prvič objavila to različico zeljne solate. Ker pa je ta solata tako fantastična, si zasluži samostojno objavo.

Pa poglejva še, kako se obdrži. To solato lahko pripraviš vnaprej. Če jo nameravaš pojesti v parih urah, lahko zelje zmešaš s prelivom in ga pred postrežbo še enkrat premešaš, če pa ga nameravaš pojesti šele čez kakšne dva, tri dni, pa solato in preliv hrani ločeno in pred postrežbo oboje le zmešaj skupaj. Ker je preliv na osnovi jogurta, ta solata ni ravno najboljša za na pot, saj ne sme biti predolgo na toplem.

Najprej pripravi zelenjavo, nato pa še preliv.

Pred postrežbo zelenjavo prelij s prelivom in dobro zmešaj.

Joj, kako je dobra!

Solata odlično tekne z ocvrtim piščancem iz pečice. Poskusi!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Coleslaw: osvežilna zeljna solata z jogurtovim prelivom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Total Time: 15 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Poletje je nezadržno bliža in zate imam recept za popolno, osvežilno, slastno in obstojno zeljno solato. Je čudovita spremljevalka pečene ali ocvrte zelenjave ali mesa. Poleg zelja lahko dodaš še malo rukole in dišavnic, vse pa skupaj zaobjame jogurtov preliv, ki je tako dober, da moraš pazit, da vsega ne poješ, še preden ga dodaš v solato!


Ingredients

Scale

Sestavine za preliv: 

  • 200 g grškega jogurta
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke mletega česna
  • 1 žlička olivnega olja
  • 1/4 žličke gorčice
  • 1 majhen šopek svežega peteršilja

Ostale sestavine:

  • 1/4 zeljne glave
  • 1 pest rukole

Instructions

  1. Pripravi zelenjavo: Zelje nareži, rukolo pa operi in osuši, peteršilj pa sesekljaj.
  2. Pripravi preliv: Z jogurto, kisom, soljo, česnom, gorčico in olivnim oljem pripravi solatni preliv. Poskusi in po potrebi dodelaj.
  3. Zmešaj: Solatni preliv prelij prek zelja, rukole in peteršilja ter dobro premešaj. Lahko tudi s čistimi rokami. Solato do uporabe postavi v hladilnik.

Notes

Uporabi belo zelje, lahko pa tudi rdeče zelje.

Poleg zelja v solato naribaj še korenje in jabolko ter dodaj špinačo ali rukolo.

Preliv naj bo malo bolj kisel, da bo potem z zelenjavo ravno pravšnji.

Če solate ne nameravaš postreči v nekaj urah, preliv in zelenjavo hrani ločeno v hladilniku, nato pa ju pred postrežbo le zmešaj.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.