Coleslaw oz. osvežilna zeljna solata z jogurtovim prelivom

0 comments

Poletje je nezadržno bliža in zate imam popolno, osvežilno, slastno in obstojno zelnjo solato. Je čudovita spremljevalka pečene zelenjave ali mesa ter ocvrte zelenjave ali mesa. Poleg zelja v solato vmešaš še malo rukole in dišavnice, vse pa skupaj zaobjame jogurtov preliv, ki je tako dober, da moraš pazit, da vsega ne poješ preden ga vmešaš v solato!

Obožujem osvežilne solate. Sploh v vročih dneh. Če so pa še malo hrustljave, pa sploh. Coleslaw je sicer izraz za zeljno solato s kremnim prelivom. Poleg belega zelja lahko uporabiš tudi rdeče zelje. Pa korenje. Pa jabolko. Pa špinačo. Ali pa rukolo. Preliv je tradicionalno pripravljen z majonezo. Ker pa je potem premalo osvežilen, pa še čisto po nepotrebno kaloričen, namesto majoneze uporabi grški jogurt. Ti rečem, da je boljši!

To solato sva z Domnom odkrila več let nazaj in predvsem poleti je pojeva ogromno. Pripravim vse možne kombinacije, preliv pa ostaja enak. Pa poglejva, s čim vse sem že jedla ta odličen coleslaw.

Coleslaw paše k:

Pa možnosti je ogromno! Coleslaw je odličen tudi z v pečici pečenim piščančjim zrezkom, kjer sem prvič objavila to različico zeljne solate. Ker pa je ta solata tako fantastična, si zasluži samostojno objavo.

Pa poglejva še, kako se obdrži. To solato lahko pripraviš vnaprej. Če jo nameravaš pojesti v parih dneh, lahko zelje zmešaš s prelivom in ga pred postrežbo še enkrat premešaš, če pa ga nameravaš pojesti šele čez kakšne dva, tri dni, pa solato in preliv hrani posebej in pred postrežbo zmešaj skupaj. Ker je preliv na osnovi jogurta, ta solata ni ravno najboljša za na pot, v primeru da pa imaš možnost imeti preliv na hladnem, pa jo kar vzemi s seboj.

Ja, vidim, da bo ta solata na tvojem jedilniku to poletje velikokrat. In ne mi rečt, da se motim!

SESTAVINE

  • 1/4 zeljne glave
  • 1 pest rukole
  • 200 g grškega jogurta
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke mletega česna
  • 1 žlička olivnega olja
  • 1 majhen šopek svežega peteršilja

PRIPRAVA

Zelje nareži, rukolo pa operi in osuši, peteršilj pa sesekljaj.

Iz jogurta, kisa, soli, česna in olivnega olja pripravi solatni preliv. Poskusi in po potrebi dodelaj.

Solatni preliv prelij prek zelja, rukole in peteršilja ter dobro premešaj.

Lahko tudi s čistimi rokami. Solato do uporabe postavi v hladilnik.

Solata odlično tekne z v pečici pečenim piščancem. Poskusi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.