Poletje je nezadržno bliža in zate imam recept za popolno, osvežilno, slastno in obstojno zeljno solato. Je čudovita spremljevalka pečene ali ocvrte zelenjave ali mesa. Poleg zelja lahko dodaš še malo rukole in dišavnic, vse pa skupaj zaobjame jogurtov preliv, ki je tako dober, da moraš pazit, da vsega ne poješ, še preden ga dodaš v solato!
Obožujem osvežilne solate. Sploh v vročih dneh. Če so pa še malo hrustljave, pa sploh. Coleslaw je sicer izraz za zeljno solato s kremnim prelivom. Poleg belega zelja lahko uporabiš tudi rdeče zelje. Pa korenje. Pa jabolko. Pa špinačo. Ali pa rukolo. Preliv je tradicionalno pripravljen z majonezo. Ker pa je potem premalo osvežilen, pa še čisto po nepotrebno kaloričen, namesto majoneze uporabi raje grški jogurt. Ti zagotavljam, da je boljši.
To solato sva z Domnom odkrila več let nazaj in predvsem poleti je pojeva ogromno. Pripravim vse možne kombinacije, preliv pa ostaja enak. Pa poglejva, s čim vse sem že jedla ta odličen coleslaw.
Coleslaw paše k:
- v pečici ocvrtim jajčevcem
- pečenemu krompirju in h kateri koli zelenjavi pravzaprav
- burgerju
- pečenimi klobasami
- čevapčičem, ražnjičem, pleskavicam …
Možnosti je ogromno! Coleslaw je odličen tudi z v pečici pečenim piščančjim zrezkom, kjer sem prvič objavila to različico zeljne solate. Ker pa je ta solata tako fantastična, si zasluži samostojno objavo.
Pa poglejva še, kako se obdrži. To solato lahko pripraviš vnaprej. Če jo nameravaš pojesti v parih urah, lahko zelje zmešaš s prelivom in ga pred postrežbo še enkrat premešaš, če pa ga nameravaš pojesti šele čez kakšne dva, tri dni, pa solato in preliv hrani ločeno in pred postrežbo oboje le zmešaj skupaj. Ker je preliv na osnovi jogurta, ta solata ni ravno najboljša za na pot, saj ne sme biti predolgo na toplem.
Najprej pripravi zelenjavo, nato pa še preliv.
Pred postrežbo zelenjavo prelij s prelivom in dobro zmešaj.
Joj, kako je dobra!
Solata odlično tekne z ocvrtim piščancem iz pečice. Poskusi!
PrintColeslaw: osvežilna zeljna solata z jogurtovim prelivom
- Total Time: 15 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Poletje je nezadržno bliža in zate imam recept za popolno, osvežilno, slastno in obstojno zeljno solato. Je čudovita spremljevalka pečene ali ocvrte zelenjave ali mesa. Poleg zelja lahko dodaš še malo rukole in dišavnic, vse pa skupaj zaobjame jogurtov preliv, ki je tako dober, da moraš pazit, da vsega ne poješ, še preden ga dodaš v solato!
Ingredients
Sestavine za preliv:
- 200 g grškega jogurta
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke mletega česna
- 1 žlička olivnega olja
- 1/4 žličke gorčice
- 1 majhen šopek svežega peteršilja
Ostale sestavine:
- 1/4 zeljne glave
- 1 pest rukole
Instructions
- Pripravi zelenjavo: Zelje nareži, rukolo pa operi in osuši, peteršilj pa sesekljaj.
- Pripravi preliv: Z jogurto, kisom, soljo, česnom, gorčico in olivnim oljem pripravi solatni preliv. Poskusi in po potrebi dodelaj.
- Zmešaj: Solatni preliv prelij prek zelja, rukole in peteršilja ter dobro premešaj. Lahko tudi s čistimi rokami. Solato do uporabe postavi v hladilnik.
Notes
Uporabi belo zelje, lahko pa tudi rdeče zelje.
Poleg zelja v solato naribaj še korenje in jabolko ter dodaj špinačo ali rukolo.
Preliv naj bo malo bolj kisel, da bo potem z zelenjavo ravno pravšnji.
Če solate ne nameravaš postreči v nekaj urah, preliv in zelenjavo hrani ločeno v hladilniku, nato pa ju pred postrežbo le zmešaj.
- Prep Time: 15 minut