Sočen piščančji zrezek z zeljno solato

, 15. May 2018 | No Comments

Yes! Uspelo ti je najti super recept, ki ti bo to poletje še kako prišlo prav, pa še garantirano ti bo nadvse všeč. Pripraviš ga lahko vnaprej in ga s seboj odneseš tudi v službo. Paniran piščančji zrezek je zaradi marinade nadvse sočen, pa še v pečici je pečen, zeljna solata pa je zaradi fantastičnega jogurtovega preliva odlično osvežujoča.

Ker zadnjih nekaj mesecev delam na predpripravi kosil, obožujem jedi, ki jih lahko pripravim vnaprej in so tudi takrat tako dobre, kot če bi pojedla sveže. Take jedi so prave male zmage. In ta piščančji zrezek ter zeljna solata sta zmagi! Na celi črti.

Piščančji zrezek je odličen zato, ker:

  1. so marinirani v jajcu in so zato neverjetno sočni (saj veš, kako prsi včasih postanejo kot žaganje)
  2. so povaljani v drobtinah in parmezanu in so zato čudovito hrustljavi
  3. so pečeni v pečici in ne ocvrti ter so zdravi in tudi ne pretirano mastni

Zrezke sem pripravila tudi za štiri dni vnaprej in zagotavljam ti, da so tudi zadnji dan mehki in sočni. Njam! Marinada res dela čudeže. Nekaj mesecev nazaj sem se znebila mikrovalovne, zato jih segrejem kar v ponvici. Na obeh straneh jih pečem v res maaaaajhni količini olja in meso ter skorjica sta sočna in hrustljava. Obožujem tako pripravljenega piščanca!

Za pripravo sem tokrat uporabila Kotányi začimbno mešanico Grill piščanec, ki vsebuje  sol (zato pazljivo pri soljenju!), papriko, timijan, čebulo, česen, rožmarin, poper, majaron, šetraj, baziliko in pehtran. Veliko različnih sestavin, a skupaj odlično delujeje. Super pa je tudi, če zrezke le popečeš. Priporočam!

Pa še nekaj besed o solati. Fantastična je v poletnih mesecih, ker je osvežujoča. Je tudi hrustljava, okusna in skratka vse, kar mora dobra solata biti. Pa še obdrži se odlično. Če jo hraniš v hladilniku več časa, jo pred postrežbo le spet premešaj.

Sedaj pa brž splaniraj, kdaj bo ta jed na vrsti za kosilo. Ali večerjo. Predvidevam, da že kmalu?

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za piščančji zrezek:

Sestavine za zeljno solato:

  • 1/4 zeljne glave
  • 1 pest rukole
  • 200 g grškega jogurta
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke mletega česna
  • 1 žlička olivnega olja
  • 1 majhen šopek svežega peteršilja

PRIPRAVA

Piščančja prsa splakni pod hladno vodo, nato pa popivnaj s kuhinjsko papirnato brisačo. Prsa nareži na polovico, da dobiš štiri zrezke.

Prenesi jih v posodo, enega poleg drugega. Po obeh straneh jih potresi s soljo ter z Grill mešanico in oboje vtri v meso.

Razžvrkljaj jajce, mu dodaj limonin sok ter oboje prelij čez meso. Meso enkrat obrni, da se jajčna mešanica razporedi po vsem mesu. Posodo pokrij, postavi v hladilnik in pusti, da se marinira kakšno uro.

Zelje nareži, rukolo pa operi in osuši, peteršilj pa sesekljaj. Iz jogurta, kisa, soli, česna in olivnega olja pripravi solatni preliv. Poskusi in po potrebi dodelaj. Solatni preliv prelij prek zelja, rukole in peteršilja ter dobro premešaj. Lahko tudi s čistimi rokami. Solato do uporabe postavi v hladilnik.

Skupaj zmešaj drobtine in parmezan. Vsak posamezen zrezek odcedi odvečnega jajca, nato pa povaljaj v mešanici drobtin in parmezana.

Zrezke prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko, jih po vrhu pokapaj z nekaj olja in peci v pečici, ogreti na 200°C.

Najprej jih peci 15 minut, …

… nato pa previdno obrni in peci še približno 10 minut, da se drobtine zlato obarvajo.

Na krožnik serviraj zelje, nanj položi zrezek, po želji okrasi z rezino limone in sesekljanim peteršiljem in postrezi.

Poglej si no, kako sočno je meso!

Zrezek in solato lahko pripraviš vnaprej, a ju hrani ločeno. Zrezek je najboljši topel, dober pa je tudi sobne temperature. Če zeljna solata stoji v hladilniku, jo pred postrežbo le premešaj.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply