Polenta s paradižnikovo omako in ocvrtimi jajčevci

0 comments

Veliko dobrega je na tem krožniku: polenta je kremasta in božanska, paradižnikova omaka je dišeča in osvežilna, jajčevci pa so zunaj hrustljavi in znotraj mehki. Res popolna in odlična kombinacija okusov, ki te bo popolnoma začarala.

Ta tipičen slovenski krožnik je odličen skupek domačih okusov in svežih sestavin:

  • Polenta, ki je značilna predvsem za Primorsko, je neverjeten sonček, ki je, če ni pravilno pripravljena, res dolgočasna in nikakor nekaj, kar bi velikokrat pripravljali. Moja je obogatena z maslom in parmezanom in lahko si predstavljaš, da je odlična. Pri pripravi polente pazi, da bo kremasta.  Količina vode je odvisna od polente, zato vodo dodajaj postopoma; lahko je uporabiš tudi več od navedene količine.
  • Paradižnikovo omako, ki jo lahko pripraviš s svežim paradižnikom ali tistim iz konzerve, obogati s česnom in olivami, za piko na i pa še s svežo baziliko.
  • Jajčevci oziroma malancani so spohani čisto po klasičnem načinu – imava moko, jajca in drobtine, ki jim lahko dodaš še origano in parmezan – nato pa jih pokapamo z oljem in spečemo v pečici. Da, tako ocvrti jajčevci so znotraj čudovito mehki, na zunaj pa čudovito hrustljavi in čisto nič mastni. V pečici ocvrti so boljši tudi zato, ker ti tako ne ostaja olje od pečenja in ne umažeš štedilnika.

Preden pogledava, kako pripraviš to pojedino, pa še nekaj idej za jedi s polento:

Priprava te jedi je enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotografiji.

Jajčevce klasično spaniraj, nato pa pokapaj z oljem in speci v pečici.

Polento skuhaj, nato pa vanjo umešaj parmezan in po želji še malo masla.

Paradižnikovo omako obogati s česnom, olivami in maslom.

Na krožnik serviraj najprej polento, potem ocvrte jajčevce in vse prelij z omako. Okrasi s parmezanom in baziliko in postrezi. Njam!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Polenta s paradižnikovo omako in ocvrtimi jajčevci


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Veliko dobrega je na tem krožniku: polenta je kremasta in božanska, paradižnikova omaka je dišeča in osvežilna, jajčevci pa so zunaj hrustljavi in znotraj mehki. Res popolna in odlična kombinacija okusov, ki te bo popolnoma začarala.


Ingredients

Scale

Sestavine za kremno polento:

  • 150 g polente
  • približno 550 g vrele vode
  • 1 majhna pest parmezana
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlica olja

Sestavine za omako:

  • 1 konzerva sesekljanih pelatov
  • 2 stroka česna
  • 6 (črnih) oliv
  • 1/2 žličke origana
  • 1 košček masla
  • 1/2 žličke soli
  • poper
  • 1 žlička olja

Sestavine za ocvrte jajčevce:

  • 1 srednje velik jajčevec
  • 2 jajci
  • 3 žlice moke
  • 3 žlice drobtin
  • 1/2 žličke origana
  • sol, poper
  • olje

Instructions

  1. Jajčevci: Jajčevce nareži na centimetrske rezine. Jajci razžvrkljaj in posoli ter popopraj. Drobtinam dodaj origano. Jajčevce spaniraj – vrstni red je moka, jajce, drobtine. Jajčevce pokapaj z oljem, potem pa speci na rešetki v pečici približno 30 minut na 190°c.
  2. Polenta: Vodo za polento posoli in zavri. Dodaj olje in počasi umešaj polento. Mešaj, da se polenta skuha, potem pa umešaj še nariban parmezan.
  3. Paradižnikova omaka: Na segretem olju najprej zmehčaj sesekljan česen, potem pa dodaj pelate, origano in narezane olive. Posoli, popopraj, dodaj maslo in zavri.
  4. Postrezi: Na krožnik serviraj najprej polento, potem ocvrte jajčevce in vse prelij z omako. Okrasi s parmezanom in baziliko in postrezi.

Notes

Pri pripravi polente pazi, da bo kremasta. Količina vode je odvisna od polente, zato vodo dodajaj postopoma; lahko je uporabiš tudi več od navedene količine.

Paradižnikovo omako lahko pripraviš s svežim paradižnikom ali tistim iz konzerve.

V skrajnem primeru svežo baziliko zamenjaj za suho.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.