Polenta po primorsko z ocvrtimi jajčevci

0 comments

Toliko dobrega je na tem krožniku, da sploh ne vem, kje začeti! Ok ok – 1: polenta je kremasta in božanska!, 2: omaka je dišeča in osvežilna! 3: jajčevci so zunaj hrustljavi in znotraj mehki! Uuuf, res popolna in odlična kombinacija okusov.

Lidlov izziv narediti poseben, a vseeno tipičen slovenski krožnik je bil odlična brca v rit, da dobro razmislim. In še prej naredim dobro raziskavo. Pregledala sem ogromno enih seznamov tipičnih slovenskih jedi in kaj naj rečem … sem že ponosna Slovenka, ampak naša tipična slovenska hrana pa res ni nevemkaj. Same neke škrobne in mesne jedi. Saj razumem razloge, pa vseeno! Pa sem potem pozabila na sezname in pomislila.

Najprej sem pogledala malo po zemljevidu in med vsemi regijami izbrala Primorsko. Pa ne le zato, ker bo kmalu poletje. Tudi zato, ker je Primorska kraj svežih sestavin in ker v kuhi uporabljajo veliko zelenjave. Ok, Primorska torej “zahteva” sveže, zelenjavno, barvito.

  1. Izbirala sem med ajdo, pšenico, krompirjem, ješprenom, kašo … in se spominila koruze! Ja! Polenta bo! Kljukica 1.
  2. Kaj je tipično Primorsko? Razen morskih sadežev in rib? Oljke! Ja! Oljke bodo! V paradižnikovi omaki! Kljukica 2.
  3. Potem sem se pa vprašala, kaj imamo Slovenci radi? Kaj Slovenci jemo? Skoraj vsako nedeljo? Pohanje! Pohano piščko! Pohane šnicle! Vse pohano! Ker pa s pomočjo Lidla ustvarjam le vegetarijanske recepte, sem si rekla: bučke ali jajčevci? Hmmm. Jajčevci! Ja! Ocvrti jajčevci bodo! Kljukica 3.

Ker ves čas iščem bolj zdrave načine priprave hrane – pa da kljub temu obdržijo fenomenalnost okusov – sem se odločila, da bodo jajčevci pečeni v pečici. Tako sem že pekla piščanca, pa ni vraga, da ne bodo uspeli tudi jajčevci. In so! Pečeni v pečici so boljši, kot pa ocvrti v olju! Obljubim! Ne le zato, ker ti tako ne ostaja olje od pečenja in si tako ne umažeš štedilnika, boljši so tudi, ker so na zunaj bolj hrustljavi in čisto nič oljasti. Znotraj pa čudovito mehki. Mislim, da jih bom to poletje pripravila reees veeeelikokrat.

Pri pripravi polente pazi, da bo kremasta. Ok, lahko tudi ni, ampak kremasta je boljša. Količina vode je odvisna od polente, zato vodo dodajaj postopoma; lahko je uporabiš tudi več od navedene količine.

Ta recept objavljam sredi marca, zato sem uporabila pelate iz konzerve. Poleti pa namesto pelatov vsekakor uporabi sveži paradižnik.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija, kamor greš lahko tudi ti po vse sestavine za pripravo te božanske pojedine. Pa dober tek!

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za kremno polento:

  • 150 g polente
  • približno 550 g vrele vode
  • 1 majhna pest parmezana
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlica olja

Sestavine za omako:

  • 1 konzerva sesekljanih pelatov
  • 2 stroka česna
  • 6 (črnih) oliv
  • 1/2 žličke origana
  • 1 košček masla
  • 1/2 žličke soli
  • poper
  • 1 žlička olja

Sestavine za ocvrte jajčevce:

  • 1 srednje velik jajčevec
  • 2 jajci
  • 3 žlice moke
  • 3 žlice drobtin
  • 1/2 žličke origana
  • sol
  • poper
  • olje

PRIPRAVA

Jajčevce nareži na centimetrske rezine. Jajci razžvrkljaj in posoli ter popopraj. Drobtinam dodaj origano. Jajčevce spaniraj – vrstni red je moka, jajce, drobtine.

Jajčevce pokapaj z oljem, potem pa speci na rešetki v pečici približno 30 minut na 190°c.

Vodo za polento posoli in zavri. Dodaj olje in počasi umešaj polento. Mešaj, da se polenta skuha, potem pa umešaj še nariban parmezan.

Na segretem olju najprej zmehčaj sesekljan česen, potem pa dodaj pelate, origano in narezane olive. Posoli, popopraj, dodaj maslo in zavri.

Na krožnik serviraj najprej polento, potem ocvrte jajčevce in vse prelij z omako. Okrasi s parmezanom in baziliko in postrezi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.