Kremna lečina omaka s polento

2 comments

Če še ne poznaš zelene leče ali polente, resnično priporočam, da najprej poskusiš prav to jed. Kremna omaka, polna zdravih sestavin (česen!, špinača!, kurkuma!) polento tako lepo poboža, da meji že na nespodobno! Uživancija 100 na uro! Poskusi!

Mislim, da sem se malo zaljubila v zeleno lečo. Čiiiiisto malo. Vse, kar naredim z njo je božansko. Tudi tale kremna omaka. Diši že med kuhanjem! Malo se je vanjo zatreskal tudi Domen. No, vsaj sklepam po vsem cmokanju.

Ta kremasta omaka je čudovita s polento – okusi se lepo dopolnjujejo, verjamem pa, da bi bila odlična tudi z rižem. Z rižem je (še) nisem poskusila, če pa to narediš ti, mi poročaj v komentarjih. 🙂

Omako lahko pripraviš tudi vnaprej in pred serviranjem pogreješ, zamrzovanja pa ne priporočam.

Leča, ki spada med stročnice, je odlična v vseh barvah. Poznamo zeleno, črno, rjavo in rdečo. Ker je polna beljakovin in vlaknin ter vsebuje malo kalorij, je odlična izbira za zdravo prehranjevanje. In ni le zdrava, ampak tudi dobra. Prilagam nekaj receptov, v katerih leča vseh barv enostavno blesti, zato jih hitro poskusi:

Priprava današnjega recepta je enostavna. Potrebuješ spodnje sestavine. Poleg kurkume in kumina (pozor, NE kumine, ampak kumina!) sem uporabila tudi začimbno mešanico harisa, ki izvira iz Severne Afrike. Vsebuje čili, česen, koriander, sol in kumin in res lepo diši, pa tudi pekoča je ravno prav.

Najprej zmehčaj pol in česen, dodaj hariso in kumin, nato pa še kurkumo in papriko.

Dodaj še zeleno lečo.

Dolij jušno osnovo in lečo skuhaj, dodaj še špinačo in kokosovo mleko, še malo pokuhaj in omaka je pripravljena.

Kako je kremasta!

Lečino omako serviraj s polento, odlična pa je tudi s testeninami, njoki ali rižem.

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon

Kremna lečina omaka s polento


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 30 minut
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Če še ne poznaš zelene leče ali polente, resnično priporočam, da najprej poskusiš prav to jed. Kremna omaka, polna zdravih sestavin (česen!, špinača!, kurkuma!) polento tako lepo poboža, da meji že na nespodobno! Uživancija 100 na uro! Poskusi!


Scale

Ingredients

Sestavine za lečino omako:

  • 1 srednje velik por
  • 4 stroki česna
  • olivno olje ali ghee
  • 1/2 žličke kumina (NE kumine!)
  • 1/2 žličke Kotányi začimbne mešanice harisa 
  • 2 pesti špinače
  • 1 rdeča paprika
  • 1 žlica Kotányi kurkume
  • 120 g suhe zelene leče
  • 0,8 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • sol
  • poper
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • 1 dcl kokosovega mleka (ali sladke smetane ali smetane za kuhanje)

Sestavine za polento:

  • 150 g instant polente
  • sol
  • 1 košček masla
  • 550 g vrele vode

Instructions

  1. Začni z omako: Por nareži na kolute, česen pa sesekljaj. Na segretem olju najprej minuto praži por, potem pa dodaj česen, kumin in hariso. Premešaj in praži še minuto ali dve, da se česen zmehča, a ne obarva, nato pa dodaj še na kocke narezano papriko in kurkumo. Praži še minuto ali dve.
  2. Dodaj lečo: Na popečeno zelenjavo stresi splaknjeno lečo in premešaj, zalij z jušno osnovo in kuhaj toliko časa, da se leča skuha (čas kuhanja preveri na embalaži). Omako občasno premešaj. V omako s kuhano lečo dodaj špinačo, premešaj, dolij še kokosovo mleko in kuhaj še 10 minut, da se naredi kremna omaka.
  3. Skuhaj polento: V vmesnem času skuhaj polento. V vrelo in soljeno vodo (naj je bo približno 3x več kot polente) med nenehnim mešanjem z metlico stresi polento. Kuhaj nekaj minut, da se polenta zgosti in skuha. Na koncu v polento umešaj še maslo.
  4. Postrezi: Polento serviraj na krožnik, jo prelij z omako in okrasi s sesekljanim svežim peteršiljem ter postrezi.

Notes

Namesto pora lahko uporabiš tudi čebulo ali šalotko.

Maslo in olje lahko nadomestiš tudi z gheejem.

Harisa je pikantna mešanica začimb, vsebuje pa čili, česen, koriander, papriko, sol in kumin, prihaja pa iz Severne Afrike, predvsem Maroka.

Nikar me zamenjaj kumina s kumino. Če kumina nimaš, dodaj 1/2 žličke več harise.

Namesto sveže špinače lahko uporabiš tudi zamrznjeno, lahko pa dodaš tudi ohrovt ali pa blitvo.

Če želiš bolj kremasto polento, dodaj vsaj deci vode več.

V primeru, da kokosovega mleka nimaš, lahko uporabiš sladko smetano ali smetano za kuhanje.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2016, v oktobru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

2 Comments

  1. Super recept, ampak nikjer v Ljubljani nisem dobila na kumina, ne harise. 🤔

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.