Kremna lečina omaka s polento

6 comments

Kakšne barve, kakšen okus! Ta pisana kremna lečina omaka, polna čudovitih in tudi zdravih sestavin (leča za beljakovinski del, pa še česen!, špinača!, kurkuma! in še več) se čudovito ujema s polento, lahko pa jo postrežeš tudi z rižem, pire krompirjem, testeninami … Če se želiš pocrkljati, nasititi in zadovoljiti trebušček, to jed nujno pripravi!

Leča. Oooh, leča. Je resnično čudovita in po mojem mnenju čisto premalo cenjena. Je polna rastlinskih beljakovin in bi prav zaradi tega morala biti v naši prehrani večkrat. Meni so všeč vse različice – od rjave, zelene, rumene in rdeče. Poskusi jo čim večkrat vključiti v svoj jedilnik, resnično je odlična.

Leča je odlična tudi v tej kremasti omaki, zato jo le poskusi. Uporabi že kuhano lečo ali pa še surovo lečo. Če uporabiš že kuhano, omako ob dodajanju leče kuhaj le pet minut, če uporabiš še surovo, pa kuhaj toliko časa, kot piše na embalaži leče.

Prilagam nekaj receptov, v katerih leča vseh barv enostavno blesti, zato jih hitro poskusi:

Ta kremasta omaka je čudovita s polento – okusi se lepo dopolnjujejo, odlična pa bi bila tudi z rižem, pire krompirjem, testeninami ali pa le s kakšnimi naan kruhki.

Omako lahko pripraviš tudi vnaprej in pred serviranjem pogreješ, zamrzovanja pa ne priporočam.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Priprava današnjega recepta je resnično enostavna. Potrebuješ spodnje sestavine. Poleg kurkume in kumina (pozor, NE kumine, ampak kumina!) sem uporabila tudi začimbno mešanico harisa, ki izvira iz Severne Afrike. Vsebuje čili, česen, koriander, sol in kumin in res lepo diši, pa tudi pekoča je ravno prav.

Najprej zmehčaj por in papriko, nato pa dodaj še česen in kurkumo. Dodaj še lečo, zalij z jušno osnovo in kuhaj, da se leča skuha. Na koncu dodaj še kokosovo mleko ali smetano ter špinačo in kuhaj še nekaj minut.

Samo poglej si to čudovito omako. Noro!

Postrezi jo s polento ali katero koli drugo prilogo po izbiri.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremna lečina omaka s polento


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Kakšne barve, kakšen okus! Ta pisana kremna lečina omaka, polna čudovitih in tudi zdravih sestavin (leča za beljakovinski del, pa še česen!, špinača!, kurkuma! in še več) se čudovito ujema s polento, lahko pa jo postrežeš tudi z rižem, pire krompirjem, testeninami … Če se želiš pocrkljati, nasititi in zadovoljiti trebušček, to jed nujno pripravi!


Ingredients

Scale

Sestavine za lečino omako:

  • 1 žlica olivnega olja (ali gheeja)
  • 1 srednje velik por
  • 1 rdeča paprika
  • 1/2 žličke Kotányi začimbne mešanice harisa
  • 1/2 žličke kumina (NE kumine!)
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica Kotányi kurkume
  • 120 g suhe zelene leče (ali 1 velika konzerva že kuhane)
  • 0,8 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • 1 dcl kokosovega mleka (ali sladke smetane ali smetane za kuhanje)
  • 2 pesti sveže špinače
  • 1 šopek svežega peteršilja

Sestavine za polento:

  • 150 g instant polente
  • 1/2 žličke soli
  • 1 košček masla
  • 550 g vrele vode

Instructions

  1. Začni z omako: Na segreto olje stresi na kocke narezano papriko in na kolute narezan por. Dodaj kumin, hariso ter sol in poper ter kuhaj nekaj minut, da se paprika malo zmehča. Dodaj sesekljan česen in kumin in praži še nimuto ali dve.
  2. Dodaj lečo: Na popečeno zelenjavo stresi splaknjeno lečo in premešaj, zalij z jušno osnovo in kuhaj toliko časa, da se leča skuha (čas kuhanja preveri na embalaži). Če uporabiš že kuhano lečo, kuhaj le 5 minut. Omako občasno premešaj. V omako s kuhano lečo dodaj špinačo, premešaj, dolij še kokosovo mleko in kuhaj še 10 minut, da se naredi kremna omaka.
  3. Skuhaj polento: V vmesnem času skuhaj polento. V vrelo in soljeno vodo (naj je bo približno 3x več kot polente) med nenehnim mešanjem z metlico stresi polento. Kuhaj nekaj minut, da se polenta zgosti in skuha. Na koncu v polento vmešaj še maslo.
  4. Postrezi: Polento serviraj na krožnik, jo prelij z omako in okrasi s sesekljanim svežim peteršiljem ter postrezi.

Notes

Uporabi veliko konzervo že kuhane leče ali pa suho lečo. Če imaš že kuhano lečo se čas kuhanja močno zmanjša.

Namesto pora lahko uporabiš tudi čebulo ali šalotko.

Maslo in olje lahko nadomestiš tudi z gheejem.

Harisa je pikantna mešanica začimb, vsebuje pa čili, česen, koriander, papriko, sol in kumin, prihaja pa iz Severne Afrike, največkrat Maroka.

Nikar me zamenjaj kumina s kumino. Če kumina nimaš, dodaj 1/2 žličke več harise.

Namesto sveže špinače lahko uporabiš tudi zamrznjeno, lahko pa dodaš tudi ohrovt ali pa blitvo.

Če želiš bolj kremasto polento, dodaj vsaj deci vode več.

V primeru, da kokosovega mleka nimaš, lahko uporabiš nestepeno sladko smetano ali smetano za kuhanje.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 30 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2016, v juliju 2024 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

6 Comments

  1. Super recept, ampak nikjer v Ljubljani nisem dobila na kumina, ne harise. 🤔

  2. Hariso imajo v Intersparu 😊
    drugače pa odličen recept 🤤👌

  3. Verjetno je treba lečo prej namakati v vodi? vsaj na embalaži piše tako.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.