Te zebe? Bi nekaj kremastega, čudovito okusnega in toplega? Pripravi si to juho, se pogrej in pocrkljaj. Poleg te juhe pripravi porove kruhke (ali izberi kateri koli drug kruh) – z njimi najprej pomakaj v juho, potem pa še pobriši ves krožnik do čistega.
Tale juha je ena prava mala zmaga. Juha je božanska in ti bo zelo prijala v hladnih dneh. Predlagam, da je narediš več, saj ti ena porcija nikakor ne bo dovolj. Če ne maraš pekoče hrane, v juho ne dajaj kajenskega popra in zmanjšaj količino ingverja.
Porovi kruhki so narejeni po recepturi Gordona Ramsaya in so fenomenalni. Še tople trgaj in z njimi pomakaj v juho. A pozor, kak košček kruhka prihrani za konec in z njim do čistega pobriši ves krožnik – verjemi, užitek bo popoln.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za juho z rdečo lečo in začimbami:
- 140 g rdeče leče
- 1 žlica olivnega olja
- 1/2 rjave čebule
- 1 strok česna
- 1/2 žličke mletega koriandra
- 1 žlička mletega ingverja
- 1/2 žličke kurkume
- 1/4 žličke cimeta
- 1/2 žličke kajenskega popra
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
- sol
- poper
- sveži peteršilj za okras
Sestavine za porove kruhke:
- 1 manjši por
- 1 majhen košček masla
- 3 žlice olivnega olja
- sol
- poper
- 250 g moke
- 1 dcl tople vode
PRIPRAVA
Najprej pripravi testo za porove kruhke. Por nareži na kolute in ga zmehčaj na maslu in žlici olivnega olja, malo ga še posoli in popopraj. Por naj bo le zmehčan, nikar naj se ne obarva. Ko se por zmehča, ga prenesi v skodelico, da se v topli ponvi ne bo segreval naprej.
V večjo skledo presej moko, jo posoli in popopraj, ji dodaj preostali dve žlici olivnega olja in por. Dodaj najprej polovico tople vode, potem pa premešaj in zmesi v testo. Če je premalo tekočine, dodaj postopoma še več vode. Testo mesi še nekaj minut, da dobiš elastično testo. Testo oblikuj v kroglo, ga prenesi v skledo, jo pokrij s prozorno folijo in pusti počivati 20 minut.
Medtem, ko testo počiva, v kozici segrej malo olivnega olja in na segretem prepraži sesekljano čebulo. Ko se zmehča, dodaj česen, vse začimbe in paradižnikov koncentrat in praži še kakšno minuto ali dve.
Rdečo lečo preberi, dobro splakni pod mrzlo vodo in odcedi ter dodaj v kozico. K leči vlij zelenjavno jušno osnovo, premešaj in kuhaj 20 do 25 minut, da se leča skuha. Dlje se bo kuhala, bolj bo juha kremasta.
Vzhajano testo razdeli na 8 delov in jih njih oblikuj v kroglice. Na pomokani površini vsako kroglico z valjarjem oblikuj v majhen in tanek krogec.
Te popeci na suhi in segreti (rebrasti) ponvi. Na vsaki strani jih peci približno dve minuti, ko se začnejo delati mehurji, je kruhek na spodnji strani pečen.
Kuhano in kremasto juho poskusi in popopraj ter dosoli, če je potrebno. Juho serviraj v skodelico, jo okrasi z malo sesekljanega peteršilja in postrezi.