Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremna lečina omaka s polento


  • Author: Barbara
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Če še ne poznaš zelene leče ali polente, resnično priporočam, da najprej poskusiš prav to jed. Kremna omaka, polna zdravih sestavin (česen!, špinača!, kurkuma!) polento tako lepo poboža, da meji že na nespodobno! Uživancija 100 na uro! Poskusi!


Ingredients

Scale

Sestavine za lečino omako:

  • 1 srednje velik por
  • 4 stroki česna
  • olivno olje ali ghee
  • 1/2 žličke kumina (NE kumine!)
  • 1/2 žličke Kotányi začimbne mešanice harisa 
  • 2 pesti špinače
  • 1 rdeča paprika
  • 1 žlica Kotányi kurkume
  • 120 g suhe zelene leče
  • 0,8 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • sol
  • poper
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • 1 dcl kokosovega mleka (ali sladke smetane ali smetane za kuhanje)

Sestavine za polento:

  • 150 g instant polente
  • sol
  • 1 košček masla
  • 550 g vrele vode

Instructions

  1. Začni z omako: Por nareži na kolute, česen pa sesekljaj. Na segretem olju najprej minuto praži por, potem pa dodaj česen, kumin in hariso. Premešaj in praži še minuto ali dve, da se česen zmehča, a ne obarva, nato pa dodaj še na kocke narezano papriko in kurkumo. Praži še minuto ali dve.
  2. Dodaj lečo: Na popečeno zelenjavo stresi splaknjeno lečo in premešaj, zalij z jušno osnovo in kuhaj toliko časa, da se leča skuha (čas kuhanja preveri na embalaži). Omako občasno premešaj. V omako s kuhano lečo dodaj špinačo, premešaj, dolij še kokosovo mleko in kuhaj še 10 minut, da se naredi kremna omaka.
  3. Skuhaj polento: V vmesnem času skuhaj polento. V vrelo in soljeno vodo (naj je bo približno 3x več kot polente) med nenehnim mešanjem z metlico stresi polento. Kuhaj nekaj minut, da se polenta zgosti in skuha. Na koncu v polento umešaj še maslo.
  4. Postrezi: Polento serviraj na krožnik, jo prelij z omako in okrasi s sesekljanim svežim peteršiljem ter postrezi.

Notes

Namesto pora lahko uporabiš tudi čebulo ali šalotko.

Maslo in olje lahko nadomestiš tudi z gheejem.

Harisa je pikantna mešanica začimb, vsebuje pa čili, česen, koriander, papriko, sol in kumin, prihaja pa iz Severne Afrike, predvsem Maroka.

Nikar me zamenjaj kumina s kumino. Če kumina nimaš, dodaj 1/2 žličke več harise.

Namesto sveže špinače lahko uporabiš tudi zamrznjeno, lahko pa dodaš tudi ohrovt ali pa blitvo.

Če želiš bolj kremasto polento, dodaj vsaj deci vode več.

V primeru, da kokosovega mleka nimaš, lahko uporabiš sladko smetano ali smetano za kuhanje.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 30 minut