Lečina solata s paradižniki, koruzo in limoninim prelivom

0 comments

Ta osvežilna solata s paradižniki, lečo in koruzo je prava mala poslastica in je skupaj z nežnim limoninim prelivom nekaj najboljšega v poletnih dneh. Solato lahko pripraviš tudi vnaprej in jo odneseš s seboj v službo, šolo ali na piknik.

V toplih oz. vročih poletnih dneh ni boljšega od sveže, nasitne, luštne in hitro pripravljene solate. Je ravno prav lahka, da ti tekne ob visokih temperaturah in ravno prav hranljiva, da te nasiti. Če jo poješ s kosom kruha, je odličen lahek obrok. Lahko pa jo postrežeš tudi kot prilogo oz. spremljavo kakšni drugi jedi.

Ker ne vsebuje občutljivega zelenja, to solato lahko brez težav in skrbi pripraviš tudi za vnaprej, saj se čudovito obdrži tudi kak dan ali dva. Za pripravo več dni vnaprej priporočam, da preliv hraniš ločeno od ostalih sestavin, pa jo prelij z njim pred postrežbo.

Solata je pripravljena v parih minutah, če uporabiš že predhodno kuhano lečo in priporočam ti, da jo. Kupiš jo lahko v kateri koli večji trgovini, najdeš pa ponavadi pri konzervirani hrani, tam pri fižolu. Jaz imam poleg surove leče v večih barvah doma vedno tudi kakšno konzervo že kuhane, saj pride res prav za obrok na hitro. Poleg leče je v solati tudi koruza, ki jo prav tako lahko kupiš že kuhano v konzervi, po želji pa jo lahko skuhaš tudi doma.

Ta solata ne bi bila tako dobra brez limoninega preliva. Je nežen, ravno pravega okusa in tako osvežilen. Ker vsebuje surovi česen, ki je kar močan, priporočam, da količino prilagodiš okusu. Namesto surovega uporabi mletega ali pa ga kar izpusti.

Preden pogledava, kako enostavno se ta solata pripravi, pa še nekaj idej za jedi z lečo, ki vsebuje veliko beljakovin in je nadvse odličnega okusa:

Priprava solate je res enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej pripravi preliv in sestavine za solato, nato pa vse skupaj enostavno le združi v pisano, hranljivo in odlično celoto.

 

Tako dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lečina solata s paradižniki, koruzo in limoninim prelivom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 5 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta osvežilna solata s paradižniki, lečo in koruzo je prava mala poslastica in je skupaj z nežnim limoninim prelivom nekaj najboljšega v poletnih dneh. Solato lahko pripraviš tudi vnaprej in jo odneseš s seboj v službo, šolo ali na piknik.


Ingredients

Scale

Sestavine za limonin preliv:

 • 4 žlice repičnega, sončničnega ali olivnega olja
 • 3 žlice limetinega ali limoninega soka
 • 1/4 stroka česna ali malo mletega česna
 • sol in poper po okusu

Ostale sestavine:

 • 1 velika konzerva kuhane leče
 • 2 večja paradižnika ali 3 manjši
 • 1 mala pločevinka kuhane koruze
 • 1/2 (rdeče) paprike
 • 1 šopek svežega peteršilja

Instructions

 1. Preliv: Česen naribaj v skodelico, mu dodaj vse ostale sestavine za preliv in vse dobro zmešaj v kremasto zmes.
 2. Leča: Kuhano lečo splakni pod mrzlo vodo in dobro odcedi. Če želiš, lahko skuhaš tudi suho lečo. 80 g suhe leče skuhaj v vreli vodi glede na navodila na embalaži, kuhano dobro splakni pod mrzlo vodo in odcedi.
 3. Ostale sestavine: Paradižnik nareži na štiri dele, mu odstrani sredico (nikar je ne zavrži, uporabi jo v kakšnem drugem receptu!) in nareži na majhne kocke. Papriko prav tako nareži na majhne kockice. Koruzo splakni in dobro odcedi.
 4. Solata: Lečo in koruzo stresi v skledo, jima dodaj narezan paradižnik in papriko ter ju prelij s prelivom. V lečo umešaj še sesekljan peteršilj in premešaj.
 5. Postrezi: Lečino solato za lahek, hiter in okusen obrok postrezi s kosom kruha. Lahko pa je spremljava kakšnemu drugemu obroku.

Notes

Če jo poješ s kosom kruha, je odličen lahek obrok. Lahko pa jo postrežeš tudi kot prilogo oz. spremljavo kakšni drugi jedi.

Ker ne vsebuje občutljivega zelenja, to solato lahko pripraviš tudi za vnaprej, saj se čudovito obdrži tudi kak dan ali dva. Za pripravo več dni vnaprej priporočam, da preliv hraniš ločeno od ostalih sestavin, pa jo prelij z njim pred postrežbo.

Solata je lahko pripravljena v parih minutah, če uporabiš že predhodno kuhano lečo in koruzo.

Preliv vsebuje surovi česen, ki je močan, zato količino prilagodi okusu. Namesto surovega uporabi mletega ali pa ga kar izpusti.

 • Prep Time: 5 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v juliju 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Lečina solata s paradižnikom, koruzo in česnovim prelivom

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.