Ta osvežilna solata je čudovitega okusa predvsem zaradi preliva. Solato postrezi s kosom kruha. Lahko jo pripraviš tudi vnaprej in jo odneseš s seboj v službo, šolo ali na piknik.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za česnov preliv:
- 4 žlice repičnega, sončničnega ali olivnega olja
- 3 žlice limetinega ali limoninega soka
- 1/4 stroka česna
- sol
- poper
Ostale sestavine:
- 1 velika konzerva kuhane leče
- 2 večja paradižnika
- 1 mala pločevinka kuhane koruze
- 1/2 (rdeče) paprike
- 1 šopek svežega peteršilja
- sol
- poper
- olivno olje
PRIPRAVA
Česen naribaj v skodelico, mu dodaj vse ostale sestavine za preliv in vse dobro zmešaj v kremasto zmes. Kuhano lečo splakni pod mrzlo vodo in dobro odcedi. Če želiš, lahko skuhaš tudi svojo suho lečo. 80 g suhe leče skuhaj v vreli vodi glede na navodila na embalaži in potem dobro splakni pod mrzlo vodo in odcedi.
Paradižnik nareži na štiri dele, mu odstrani sredico (nikar je ne zavrži, uporabi jo v kakšnem drugem receptu!) in nareži na majhne kocke. Papriko prav tako nareži na majhne kockice. Koruzo splakni in dobro odcedi.
Odcejeno lečo in koruzo stresi v skledo, jima dodaj narezan paradižnik in papriko ter ju prelij s prelivom. V lečo umešaj še sesekljan peteršilj in premešaj.
Lečino solato serviraj, jo dobro popopraj ter postrezi.