Kakšni neverjetni okusi! Nežen bel riž je čudovita spremljava kremnemu, dišečemu in začimb polnemu curryju, ki enostavno začara. Za pripravo potrebuješ rdečo lečo, nekaj začimb, paradižnikovo kašo in kokosovo mleko, pripravi pa se hitro in res enostavno.
Ta curry je meni eden najboljših, saj je enostavno prečudovit. Všeč je meni in Domnu. Navduši pa ne le okus curryja, ampak tudi kontrast med (po želji) ognjevitim curryjem in nežnim belim rižem. Ja, tu je najboljši prav bel riž, rjavega prihrani za kakšno drugo jed.
Mešanica začimb, ki jih uporabiš za pripravo, ni nič presenetljivega. Vse začimbe se dobijo v vseh večjih supermarketih. Za pripravo potrebuješ curry, kurkumo, garam masalo in kajenski poper, ki pa ga seveda lahko tudi v celoti izpustiš. V primeru, da je vseeno prepekoč, pri postrežbi dodaj kakšno žlico (grškega) jogurta, pa se bo pokočina porazgubila.
Za pripravo uporabi kuhano rdečo lečo, ki se skuha v približno desetih minutah, seveda jo lahko skuhaš tudi vnaprej. Tudi, če jo preveč skuhaš, jo lahko uporabiš. V skrajnem primeru jo uporabi tudi v lečini juhi z zelenjavo.
Curry lahko skuhaš tudi vnaprej in ga pred postrežbo le pogreješ. Poleg skuhaj riž, lahko pa curry postrežeš tudi na kuskusu, bulgurju ali pa ga pojej z naan kruhki, porovimi kruhki ali s katerim koli kruhom pač. Poskrbi le, da imaš nekaj, s čimer lahko pomažeš čisto vsako kapljico te božanske jedi!
Preden pogledava, kako ta čudovit curry pripraviš, pa še nekaj idej za odlične curryje:
- Krompirjev curry z gobami in špinačo
- Kremast curry z lososom in špinačo
- Curry iz jajčevca na kvinoji
- Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu
- Špageti v kremasti omaki z jajčevci
Priprava tega curryja je enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.
Najpomembnejši sestavini sta rdeča leča in kombinacija začimb.
Rdečo lečo skuhaš posebej, nato pa pripraviš omako. Na maslu zmehčaš čebulo, dodaš ingven in česen ter začimbe, nato pa še paradižnikovo kašo in kokosovo mleko. Na koncu še soliš in to je to! Božanski okusi!
Postrezi ga na belem rižu, nato pa okrasi še s peteršiljem in sesekljanimi arašidi.
Curry z rdečo lečo na belem rižu
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Kakšni neverjetni okusi! Nežen bel riž je čudovita spremljava kremnemu, dišečemu in začimb polnemu curryju, ki enostavno začara. Za pripravo potrebuješ rdečo lečo, nekaj začimb, paradižnikovo kašo in kokosovo mleko, pripravi pa se hitro in res enostavno.
Ingredients
Sestavine za curry:
- 140 g rdeče leče
- 1 košček masla
- 1/2 čebule
- 1/2 žličke garam masale
- 1 žličke curry-ja v prahu
- 1 zvrhana žlička kurkume
- 2 stroka česna
- 1 cm kos svežega ingverja
- 1/2 žličke kajenskega popra
- 3 dcl paradižnikove kaše
- 2 dcl kokosovega mleka
- sol
Ostale sestavine:
- 140 g riža
- svež koriander ali peteršilj
- sesekljani arašidi (neobvezno)
Instructions
- Leča: Rdečo lečo preberi in dobro splakni pod mrzlo vodo. Odcejeno prenesi v kozico, dolij vodo in kuhaj po navodilih na embalaži. Ko se skuha, jo dobro odcedi.
- Riž: V kozico stresi splaknjen riž, dodaj 420 gramov vrele vode, posoli in premešaj ter pokrij. Kuhaj približno 15 minut, da se riž skuha in popije vso vodo. Vmes ne mešaj in ne dviguj pokrovke.
- Curry: Medtem v drugi kozici stopi maslo in na stopljenem zmehčaj sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodaj nariban česen, nariban ingver ter vse začimbe in praži še minuto ali dve. Dodaj skuhano lečo, dolij paradižnikovo kašo in segrevaj, da zavre. Dodaj še kokosovo mleko, dobro premešaj in pokrito kuhljaj na majhnem ognju še 10 minut. Nato poskusi in posoli po potrebi – začni s polovičko žličke soli.
- Postrezi: Kuhan riž serviraj na krožnik, nanj razporedi curry, ga okrasi s sesekljanim peteršiljem in po želji še z sesekljanimi arašidi in postrezi.
Notes
Začimbe se dobijo v vseh večjih supermarketih.
Količino kajenskega popra dodaj po okusu, lahko ga pa tudi v celoti izpustiš. Pekočino lahko ob postrežbi umiriš z žličko (grškega) jogurta.
Za pripravo uporabimo kuhano rdečo lečo, ki se skuha v približno desetih minutah, lahko pa jo skuhaš tudi vnaprej.
Curry lahko v celoti skuhaš tudi vnaprej in ga pred postrežbo le pogreješ.
Poleg skuhaj riž, lahko pa ga postrežeš tudi na kuskusu, bulgurju ali pa ga pojej z naan kruhki, porovimi kruhki ali s katerim koli kruhom pač.
Avtorica tega recepta je Lindsay z bloga Pinch of yum.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 20 minut (s kuhano lečo)
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2015, v aprilu 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
Izgleda super. Moram poskusiti. Zaradi časovne stiske (in malček tudi lastne lenobe; ) ) nameravam poskusiti kar z predpripravljeno lečo, iz konzerve. Našla sem jo tukaj: https://www.letakonosa.si/eurospin/aktualni-letak-od-cetrtka-28-12-2017/
Vem, da to ni najboljše, a je dosti lažje. Hvala za idejo!
Nič hudega! Tudi s predhodno kuhano lečo bo super. Dober tek. 🙂
je bilo OK, kot si rekla. hvala 🙂
Super! 🙂
Naredila že večkrat…odlično je! 😀
Ane! Men je tudi fuuuul dobro. Že nekaj časa nisem naredila. Hvala, ker si me spomnila. ?