Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Curry z rdečo lečo na belem rižu


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Kakšni neverjetni okusi! Nežen bel riž je čudovita spremljava kremnemu, dišečemu in začimb polnemu curryju, ki enostavno začara. Za pripravo potrebuješ rdečo lečo, nekaj začimb, paradižnikovo kašo in kokosovo mleko, pripravi pa se hitro in res enostavno.


Ingredients

Scale

Sestavine za curry:

  • 140 g rdeče leče
  • 1 košček masla
  • 1/2 čebule
  • 1/2 žličke garam masale
  • 1 žličke curry-ja v prahu
  • 1 zvrhana žlička kurkume
  • 2 stroka česna
  • 1 cm kos svežega ingverja
  • 1/2 žličke kajenskega popra
  • 3 dcl paradižnikove kaše
  • 2 dcl kokosovega mleka
  • sol

Ostale sestavine:

  • 140 g riža
  • svež koriander ali peteršilj
  • sesekljani arašidi (neobvezno)

 


Instructions

  1. Leča: Rdečo lečo preberi in dobro splakni pod mrzlo vodo. Odcejeno prenesi v kozico, dolij vodo in kuhaj po navodilih na embalaži. Ko se skuha, jo dobro odcedi.
  2. Riž: V kozico stresi splaknjen riž, dodaj 420 gramov vrele vode, posoli in premešaj ter pokrij. Kuhaj približno 15 minut, da se riž skuha in popije vso vodo. Vmes ne mešaj in ne dviguj pokrovke.
  3. Curry: Medtem v drugi kozici stopi maslo in na stopljenem zmehčaj sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodaj nariban česen, nariban ingver ter vse začimbe in praži še minuto ali dve. Dodaj skuhano lečo, dolij paradižnikovo kašo in segrevaj, da zavre. Dodaj še kokosovo mleko, dobro premešaj in pokrito kuhljaj na majhnem ognju še 10 minut. Nato poskusi in posoli po potrebi – začni s polovičko žličke soli.
  4. Postrezi: Kuhan riž serviraj na krožnik, nanj razporedi curry, ga okrasi s sesekljanim peteršiljem in po želji še z sesekljanimi arašidi in postrezi.

Notes

Začimbe se dobijo v vseh večjih supermarketih.

Količino kajenskega popra dodaj po okusu, lahko ga pa tudi v celoti izpustiš. Pekočino lahko ob postrežbi umiriš z žličko (grškega) jogurta.

Za pripravo uporabimo kuhano rdečo lečo, ki se skuha v približno desetih minutah, lahko pa jo skuhaš tudi vnaprej.

Curry lahko v celoti skuhaš tudi vnaprej in ga pred postrežbo le pogreješ.

Poleg skuhaj riž, lahko pa ga postrežeš tudi na kuskusu, bulgurju ali pa ga pojej z naan kruhki, porovimi kruhki ali s katerim koli kruhom pač.

Avtorica tega recepta je Lindsay z bloga Pinch of yum.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 20 minut (s kuhano lečo)