Odlične polentne palčke

0 comments

Bi za večerjo ali malico nekaj popolnoma drugačnega? Pripravi polentne palčke, ki so odličnega okusa, so pripravljene na zelo enostaven način, pa še prav luštne so za jesti. Super so tudi za pomakanje v različne pomake, dobro se ujemajo s kečapom, humusom ali pa z gvakamolejem.

Prisrčne, priročne in še dobre prigrizke potrebujemo prav vsi. Da ne bi ves čas posegali le po sladkih prigrizkih, so te polentne palčke čudovita izbira. Jaz jih največkrat pripravim za večerjo, da jih potem pomakam (največkrat kar v) humus, poleg pa si narežem še kumare, korenje, češnjeve paradižnike in tako uživam v različnih okusih in teksturah, pa še dobro se najem. Velikokrat jih pripravim kar vnaprej in potem pred večerjo pogrejem ali pa jih jem kar sobne temperature.

Polentne palčke lahko postrežeš za večerjo, malico, za prigrizek, odlično pa se obnesejo tudi kot del sirne (in tudi mesne) plošče.

Ker ima polenta že sama odličen okus, ji lahko dodaš tudi le malo soli, jaz pa jih največkrat obogatim še z:

 • svežimi dišavnicami– peteršilj, meta, drobnjak, bazilika …
 • nekaj maščobe – olivno olje, ghee ali maslo, nariban parmezan
 • dodatnimi začimbami – lahko tudi le sol in poper ali pa mešanico različnih začimb (Kotányi mešanica za krompir se tu čudovito obnese!)

Ker je polenta velikokrat neupravičeno spregledana (ali celo zaničevana!) sestavina, ti predlagam, da polento sprobaš v teh res dobrih receptih, ker je ob pravilni pripravi čudovita:

Priprava polentih palčk je res enostavna. Ker jih lahko pripraviš tudi vnaprej, te lahko počakajo v hladilniku tudi več dni – in zdravo prigrizkovanje je pripravljeno!

Za pripravo potrebuješ:

 • instant polento in vodo
 • sol in po želji še dodatne dišavnice in celo začimbe (tale Kotányi mešanica za krompir se tu čudovito obnese, a pozor, ker mešanica že vsebuje sol, dodatne soli ne potrebuješ)

Razmerje med polento in vodo je ponavadi 1:3, vendar je jaz vedno dodam malenkost več, da pride bolj kremasta – priporočam razmerje vsaj 1:3,5 (primer: na 100 g polente potrebuješ približno 3,5 dl vode). Priprava polentih palčk je enostavna – instant polento streseš v vrelo vodo, dodaš sesekljane dišavnice in po želji še dodatne začimbe in med nekajminutnim kuhanjem ves čas mešaš.

Mešanico nato preneseš v pekač – ni ga treba nič naoljiti, saj se polenta med hlajenjem strdi in nato lepo pade iz pekača. Jaz sem uporabila pekač velik 22×14 cm. Ohlajeno polento nato prevrneš na rezalno desko, narežeš na palčke in po želji še popečeš, da dobijo lepo hrustljavo kožico. Jaz jih ponavadi popečem v pečici (približno 15 minut na 220°C, lahko pa jih popečeš tudi na ponvi z nekaj olja) in to je vse. Enostavno in dobro!

Polentne palčke so odlične s humusom, kečapom in celo z gvakamole pomako.

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odlične polentne palčke


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Bi za večerjo ali malico nekaj popolnoma drugačnega? Pripravi polentne palčke, ki so odličnega okusa, so pripravljene na zelo enostaven način, pa še prav luštne so za jesti. Super so tudi za pomakanje v različne pomake, dobro se ujemajo s kečapom, humusom ali pa z gvakamolejem.


Ingredients

Scale

150 g instant polente
500 ml vode
sol in/ali poper ali 1 žlička Kotányi mešanica za krompir
1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
1 žlica olja + za popeko


Instructions

 1. Kuhanje polente: Instant polento stresi v vrelo vodo z žlico olja (za razmerje med vodo in polento glej notes!), dodaj sesekljane dišavnice in po želji še dodatne začimbe in med nekajminutnim kuhanjem ves čas mešaj.
 2. Oblikovanje palčk: Kuhano polento prenesi v pekač (ali npr. višji krožnik) in pusti, da se med ohlajanjem strdi. Pekača ni treba nič naoljiti, saj se polenta med hlajenjem strdi in nato lepo pade iz pekača. Ohlajeno polento nato prevrni na rezalno desko in nareži na palčke.
 3. Palčke popeci: Palčke lahko tudi popečeš. Razporedi jih na pekač in peci 20 minut v pečici, ogreti na 220°C, lahko pa jih popečeš tudi na ponvi z malo olja.
 4. Postrezi: Polentne palčke so odlične s humusom, kečapom in celo z gvakamole pomako. Jej jih same, na sirni (ali mesni) plošči ali pa kot prilogo glavni jedi ali solati.

Notes

Razmerje med polento in vodo je ponavadi 1:3, vendar je jaz vedno dodam malenkost več, da pride bolj kremasta – priporočam razmerje približno 1:3,5 (primer: na 100 g polente potrebuješ približno 3,5 dl vode).

V polento za večjo kremavost dodaj žlico olivnega olja ali naribanega parmezana, lahko pa tudi maslo ali ghee.

Za obogatitev in svežino dodaj sveže dišavnice – peteršilj, drobnjak, baziliko, meto …

Dober okus lahko dajo tudi začimbe – paprika, čili, kajenski poper …

Polentne palčke se več dni odlično obdržijo v hladilniku, zato jih lahko pripraviš tudi vnaprej in pred postrežbo pogreješ ali poješ palčke sobne temperature.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 10 minut + 15 za ohlajanje

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v februarju 2022 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Polentne palčke

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.