Odlične polentne palčke

0 comments

Bi za večerjo ali malico nekaj popolnoma drugačnega? Pripravi polentne palčke, ki so odličnega okusa, so pripravljene na zelo enostaven način, pa še prav luštne so. Super so tudi za pomakanje v različne pomake, dobro se ujemajo s kečapom, humusom ali pa z ranch pomako.

Prisrčne, priročne in še dobre prigrizke potrebujemo prav vsi. Da ne bi ves čas posegali le po sladkih prigrizkih, so te polentne palčke čudovita izbira. Jaz jih največkrat pripravim za večerjo, da jih potem pomakam (največkrat kar v) humus, poleg pa si narežem še kumare, korenje, češnjeve paradižnike in tako uživam v različnih okusih in teksturah, pa še dobro se najem. Velikokrat jih pripravim kar vnaprej in potem pred večerjo pogrejem ali pa jih jem kar sobne temperature.

Polentne palčke lahko postrežeš za večerjo, malico, za prigrizek, odlično pa se obnesejo tudi kot del sirne (in tudi mesne) plošče.

Ker ima polenta že sama odličen okus, ji lahko dodaš tudi le malo soli, jaz pa jih največkrat obogatim še z:

 • svežimi ali suhimi dišavnicami– peteršilj, meta, drobnjak, bazilika, rožmarin …
 • nekaj maščobe – olivno olje, ghee ali maslo, nariban parmezan
 • dodatnimi začimbami – lahko tudi le sol in poper ali pa še česen v prahu

Ker je polenta velikokrat neupravičeno spregledana (ali celo zaničevana!) sestavina, ti predlagam, da polento sprobaš v teh res dobrih receptih, ker je ob pravilni pripravi čudovita:

Priprava polentih palčk je res enostavna. Ker jih lahko pripraviš tudi vnaprej, te lahko počakajo v hladilniku tudi več dni – in zdravo prigrizkovanje je pripravljeno!

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Razmerje med polento in vodo je ponavadi 1:3, vendar je jaz vedno dodam malenkost več, da pride bolj kremasta – priporočam razmerje vsaj 1:3,5 (primer: na 100 g polente potrebuješ približno 3,5 dl vode). Priprava polentih palčk je enostavna – instant polento streseš v vrelo vodo, dodaš sesekljane dišavnice ali sušena zelišča in po želji še dodatne začimbe in med nekajminutnim kuhanjem ves čas mešaš.

Mešanico nato preneseš v pekač – ni ga treba nič naoljiti, saj se polenta med hlajenjem strdi in nato lepo pade iz pekača. Jaz sem uporabila pekač velik 22×14 cm. Ohlajeno polento nato prevrneš na rezalno desko in narežeš na palčke. Za še več okusa jih povaljaj v odišavljenem (rožmarin je odličen!) parmezanu.

Odišavljene palčke položiš na pekač, obložen s paprijem za peko, po želji malo pošpricaš z oljem in pečeš v pečici (približno 20 minut na 220°C, lahko pa jih popečeš tudi na ponvi z nekaj olja) in to je vse. Enostavno in reeees dobro!

Polentne palčke so odlične s humusom, kečapom in z ranch pomako.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odlične polentne palčke


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Bi za večerjo ali malico nekaj popolnoma drugačnega? Pripravi polentne palčke, ki so odličnega okusa, so pripravljene na zelo enostaven način, pa še prav luštne so. Super so tudi za pomakanje v različne pomake, dobro se ujemajo s kečapom, humusom ali pa z ranch pomako.


Ingredients

Scale

150 g instant polente
500 ml vode
1/2 žličke Kotányi soli 
1/2 žličke Kotányi sušenega česna
3 žlice naribanega parmezana
20 g masla
1/4 žličke Kotányi rožmarina
1 žlica olja za popeko


Instructions

 1. Kuhanje polente: Instant polento stresi v soljeno vrelo vodo (za razmerje med vodo in polento glej notes!) in ves čas mešaj, da se naredi kremna polenta. Dodaj maslo in premešaj, da se maslo stopi v polenti.
 2. Oblikovanje palčk: Kuhano polento prenesi v pekač (ali npr. višji krožnik) in pusti, da se med ohlajanjem strdi. Pekača ni treba nič naoljiti, saj se polenta med hlajenjem strdi in nato lepo pade iz pekača. Ohlajeno polento nato prevrni na rezalno desko in nareži na palčke.
 3. Palčke popeci: Na krožnik stresi nariban parmezan in rožmarin in premešaj. V mešanici povaljaj polentne palčke. Palčke nato razporedi na pekač in peci 20 minut v pečici, ogreti na 220°C, lahko pa jih popečeš tudi na ponvi z malo olja.
 4. Postrezi: Polentne palčke so odlične s humusom, kečapom in celo z ranch pomako. Jej jih same, na sirni (ali mesni) plošči ali pa kot prilogo glavni jedi ali solati.

Notes

Razmerje med polento in vodo je ponavadi 1:3, vendar je jaz vedno dodam malenkost več, da pride bolj kremasta – priporočam razmerje približno 1:3,5 (primer: na 100 g polente potrebuješ približno 3,5 dl vode).

V polento za večjo kremavost dodaj žlico maslo ali olje, lahko pa tudi maslo ali ghee.

Za obogatitev in svežino dodaj sveže ali suhe dišavnice – peteršilj, drobnjak, baziliko, meto, rožmarin …

Dober okus lahko dajo tudi začimbe – paprika, čili, kajenski poper …

Polentne palčke se več dni odlično obdržijo v hladilniku, zato jih lahko pripraviš tudi vnaprej in pred postrežbo pogreješ ali poješ palčke sobne temperature.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 10 minut + 15 za ohlajanje

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v aprilu 2024 pa sem izboljšala recept in odvežila fotografije.
Stara fotka recepta:

Polentne palčke

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.