Ranch pomaka oz. preliv

0 comments

Ta na jogurtu bazirana omaka oziroma preliv je lahka, presenetljivo sveža in nadvse okusna poslastica. Čudovita je kot pomaka (predstavljaj si jo kot nadgrajeno in malenkost bolj tekočo majonezo), ki super osveži pečene ali pohane zelenjavne in mesne jedi ali pa kot solatni preliv na kateri koli solati ali sestavljenem krožniku oz. bovli.

Ranch pomaka je znana že povsod po svetu, najbolj pa predvsem v ZDA, od koder tudi prihaja. V Kaliforniji sta jo leta 1954 na svojem ranču (od tod tudi ime) začela pripravljati zakonca Henson in sicer najprej le v suhi obliki. V ZDA lahko sicer še danes kupiš začimbno mešanico ranch, ki jo uporabljajo za kuhanje in peko, vendarle pa je najbolj znan prav ranch preliv oz. pomaka.

Najprej sem ranch pomako poskusila v Hoodu, kjer si jo naročim poleg pomfrija in/ali piščančjih trakcev. Takoj mi je bila všeč, saj lepo osveži in je polna začimb. Seveda sem jo želela pripraviti tudi doma. Klasična ranch pomaka je pripravljena z majonezo in pinjencem ter začimbami. Tudi tista v Hoodu je pripravljena le z majonezo, za domačo rabo pa sem jo želela narediti malo lažjo.

Najboljša zamenjava za majonezo je vedno grški jogurt, ki je bolj svež in vsebuje mnooogo manj maščob. Ker je okus majoneze, priznajmo si, odličen, sem jo v receptu vseeno obdržala, le dve tretjini majoneze sem nadomestila z grškim jogurtom. Zato je dosti bolj sveža in meni prav zato tudi boljša po okusu.

Ranch p-omako uporabi kot svež dodatek v kakšni bolj slani ali močnejšega okusa jedi. Jaz jo obožujem predvsem pri pečeni zelenjavi, obožujem pa jo tudi kot pomako pri pečenem ali pohanem mesu. Odlična je tudi kot svež preliv za čisto navadno zeleno solato za prilogo ali pa kot preliv za mogočno sestavljeno solato z dodatkom proteinov in/ali riža, testenin, kuskusa ipd.

Predlagam, da jo za začetek poskusiš kot prilogo oz. preliv v teh jedeh:

Pripraviš jo lahko v nekaj minutah, v hladilniku pa se obdrži tudi do enega tedna, pred uporabo jo le pretresi, oziroma premešaj.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Priprava ne bi mogla biti bolj enostavna. Sestavine le zmešaj skupaj in to je to! NUJNO jo takoj poskusi in po potrebi dosoli ali dodaj malo več kisline – limonov sok. Vsesakor jo prilagodi svojemu okusu.

Postrezi jo poleg zelenjave ali mesne jedi, lahko pa tudi kot preliv v kateri koli solati. Skupaj s pomfrijem, pripravljenem v pečici, je nadvse čuuuuudovit!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ranch p-omaka oz. preliv


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 5 minut
  • Yield: za 1 skodelico 1x

Description

Ta na jogurtu bazirana omaka oziroma preliv je lahka, presenetljivo sveža in nadvse okusna poslastica. Čudovita je kot pomaka (predstavljaj si jo kot nadgrajeno in malenkost bolj tekočo majonezo), ki super osveži pečene ali pohane zelenjavne in mesne jedi ali pa kot solatni preliv na kateri koli solati ali sestavljenem krožniku oz. bovli.


Ingredients

Scale

120 g grškega jogurta (ali kisle smetane)
50 g majoneze
1/4 žličke sušenega sli svežega drobnjaka
1/4 žličke sušenega sli svežega peteršilja
1/4 žličke sušenega sli svežega kopra
1/4 žličke česna v prahu
1/4 žličke čebule v prahu
1/4 žličke soli
1 ščepec popra
1 žlica limoninega soka


Instructions

  1. Združi in premešaj: Vse sestavine za pomako prenesi v skledico in dobro premešaj.
  2. Poskusi in po potrebi dodelaj: Poskusi in dosoli ali dodaj še malo limoninega soka in premešaj.

Notes

Uporabi sveže ali sušene dišavnice.

V hladilniku je pokrita obdrži do enega tedna.

  • Prep Time: 5 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.