Enostavni ocvrti lignji

0 comments

Ti čudoviti lignji, oziroma kalamari, povaljani v odišavljeni moki in na hitro ocvrti v vročem olju, so nekaj najboljšega! Pripravijo se hitro, enostavno in če upoštevaš moje nasvete, vedno čudovito uspejo. Posoli jih čisto pred postrežbo in uživaj v malih grižljajih božanskosti, postrezi pa jih z rezino limone ali limete, s kosom kruha in veliko skledo najljubše solate.

Tisti ocvrti lignji iz tvoje najljubše ribje restavracije so res dobri. Niso mastni, so ravno prav začinjeni in skorjica obdaja čisto vsak grižljaj. In s tem receptom lahko ravno tako dobre – če ne še boljše! – pripraviš tudi doma. Ni zapleteno, le malo potrpljena potrebuješ. To čisto preveč spregledano vrlino potreniraj ob mokanju lignjev. Da bo skorjica objela čisto vsak grižljaj, moraš čisto vsak posamezen grižljaj pomokati na obeh straneh. Oh ja, traja že dlje, kot če ves kup na enkrat vržeš v moko, a se splača. Vzemi to kot časovno investicijo v uživanje v prihodnosti!

Ok, sedaj, ko veš, kaj je glavni trik v pripravi resnično najboljših domačih ocvrtih lignjev, pa še nekaj nasvetov:

  • Da bodo ti lignji res najboljši, je poleg tega, da vsak kos lignja pomokaš individualno, pomembno tudi to, da jih otreseš odvečne moke in da jih pečeš v več rundah, da se ti ob gužvanju namesto, da bi se cvrli, ne bodo kuhali.
  • Uporabi sveže lignje, lahko pa uporabiš tudi zamrznjene. Te odtajaj v hladilniku čez noč ali pa v skledi mrzle vode.
  • Uporabi katero koli moko, jaz največkrat kar pirino polnozrnato.
  • Če Kotányi pisanega popra s koriandrom, papriko in čilijem nimaš, uporabi poljubno razmerje popra in čilija in/ali mlete paprike.
  • Pečene lignje posoli šele tik pred postrežbo, da ti med peko lignji ne bodo špricali.
  • Za crvrtje priporočam repično ali sončnično olje.
  • Ti lignji so najboljši še topli servirani takoj po pripravi, zato priprave vnaprej ne priporočam.

Preden pogledava, kako jih pripraviš, pa še nekaj odličnih ribjih oz. morskih jedi:

Vse ribje jedi si poglej pod oznako ribje jedi.

Za pripravo potrebuješ čisto malo sestavin. Zanimivo, kako je res pogosto manj več.

Lignje najprej nareži na kolute – nikar ne vrzi stran lovk, čudovito hrustljave so po cvrtju. Preveri le, če je z lovk odstranjen sredinski hrustančni del – ta je tisti, ki večinoma ljudi odvrne od njih. Nato moko odišavi z pisanim poprom (ali poprom, čilijem in/ali papriko) in vsak kos lignja individualno pomokaj. Otresi odvečno moko in lignje ocvri v rundah, da se ti ne bodo gužvali, saj se potem kuhajo in ne cvrejo, kar vpliva na hrustljavost lignjev.

Pečene prenesi na krožnik (ali skledico), obloženo s kuhinjskim prtičem, da vpije odvečno olje, nato pa lignje posoli.

Postrezi jih s krhlji limete ali limone in akcija, saj so najboljši še topli.

Kakšna poslastica!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enostavni ocvrti lignji


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Ti čudoviti lignji, oziroma kalamari, povaljani v odišavljeni moki in na hitro ocvrti v vročem olju, so nekaj najboljšega! Pripravijo se hitro, enostavno in če upoštevaš moje nasvete, vedno čudovito uspejo. Posoli jih čisto pred postrežbo in uživaj v malih grižljajih božanskosti, postrezi pa jih z rezino limone ali limete, s kosom kruha in veliko skledo najljubše solate.


Ingredients

Scale

500 g svežih ali odmrznjenih lignjev
5 zvrhanih žlic moke
1 žlica Kotányi pisanega popra s koriandrom, papriko in čilijem (ali mešanica popra in čilija ali mlete paprike)
1 žlička soli
približno 0,5 l sončničnega ali repičnega olja


Instructions

  1. Priprava lignjev: Lignje po potrebi splakni pod tekočo vodo, osuši s kuhinjsko brisačo in nareži na kolute.
  2. Mokanje in peka: V plitkem krožniku zmešaj moko in mešanico popra in premešaj. Posamezne koščke lignjev pomokaj v mešanici, nato otresi in previdno v večih rundah – ne peci vseh na enkrat, saj se bodo potem zaradi pomanjkanja prostora kuhali in ne pekli – prenesi v vroče olje. Peci dobrih pet minut na eni in pet minut na drugi strani, da se zlato obarvajo. Pečene prenesi na krožnik, obložen s kuhinjskim prtičem, da odteče odvečno olje.
  3. Serviranje: Postrezi z limoninimi ali limetinimi krhlji ter pred postrežbo posoli z grobo soljo.

Notes

Uporabi sveže lignje, lahko pa uporabiš tudi zamrznjene. Te odtajaj v hladilniku čez noč ali pa v skledi mrzle vode.

Uporabi katero koli moko, jaz največkrat kar pirino polnozrnato.

Če Kotányi pisanega popra s koriandrom, papriko in čilijem nimaš, uporabi poljubno razmerje popra in čilija in/ali mlete paprike.

Da bodo imeli vsi lepo skorjico je pomembno, da vsak kos lignja pomokaš individualno, da jih otreseš odvečne moke in da jih pečeš v več rundah, da se ti ob gužvanju namesto, da bi se cvrli, ne bodo kuhali.

Pečene lignje posoli šele tik pred postrežbo, da ti med peko lignji ne bodo špricali.

Za crvrtje priporočam repično ali sončnično olje.

Ti lignji so najboljši še topli servirani takoj, zato priprave vnaprej ne priporočam.

  • Prep Time: 35 minut
  • Cook Time: 20 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.