Hobotnica s krompirjem malo drugače

0 comments

Take hobotnice s krompirjem še ne poznaš! Je čudovita, dišeča in nadvse zanimiva kombinacija ravno prav kuhane hobotnice, mehkega krompirja in dobre mere česna in peteršilja. Poleg zagotovo paše še velika skleda solate.

Množica ljudi pozna le hobotnico s krompirjem izpod peke, ki si jo privoščijo na morju. Če je prav pripravljena – velikokrat se zatakne prav pri hobotnici, ki postane gumijasta in ni nikakršno veselje za pojest – je lahko fantastična. Priporočam jo na kakšen lep poletni večer z dobro ohlajeno malvazijo.

Današnji recept pa je malo drugačen, a kljub temu fantastičen. Ta jed že uporablja enake sestavine, kot za hobotnico izpod peke, a so združene malenkost drugače. Prvič sem jo jedla pri Domnovih doma in sicer s sipo. Oni so jo prvič jedli na morju, ko jih je domačin v zahvalo za pomoč na morju (pomagali so mu njegov čoln pripeljati do obale) postregel z veliko porcijo prav te jedi. Starša rada povesta, da sta se bala, da otroka ne bosta želela poskusiti nekaj novega, a sta potem svojo porcijo pomazala en-dva-tri. Stane in Pika pravita, da oh, kako je dišal česen in peteršilj na mehki sipi z majhnimi koščki kuhanega krompirja! Bilo je tako dobro, da je Domnova mami recept preizkusila tudi doma in ostalo je zgodovina. Od takrat se redno pojavlja na njhovih – in najinih -krožnikih. In kako le ne – božanska je!

Preden si pogledava, kaj vse potrebuješ za pripravo te krasne jedi, pa še nekaj ribjih poslastic, ki se morajo prav tako znajti na tvojem krožniku:

Več idej z ribami in/ali školjkami si poglej pod oznako Ribje jedi.

Za pripravo te jedi – ki jo lahko pripraviš čez vse leto, saj ne vsebuje tipičnih sestavin za kateri koli letni čas – potrebuješ le pet sestavin. Ja, prav vidiš. Le pet! In sol in poper, a tega ne štejemo kot ločeni sestavini.

Potrebuješ:

 • hobotnico ali sipo
  Takole je, za pripravo te jedi lahko uporabiš sipo ali hobotnico. Z obema različicama je jed čudovita in meni se zdi, da je enako dobra s hobotnico in s sipo. V večjih trgovinah lahko zadnje čase dobiš že kuhano in vakumsko pakirano hobotnico. Že kuhana ti prihrani veliko časa in je zato ta jed na tvojem krožniku lahko že v manj kot pol ure. Če pa kuhane hobotnice ne najdeš, vzemi svežo ali zamrznjeno. Enako velja s sipo. Ko se je lotiš kuhati, ti predlagam, da jo prej čez noč zamrzneš. Tako je to z mehkužci – če jih daš kuhat zamrznjene, se hitreje skuhajo. Skuhaš jo lahko tudi v ekonom loncu. Kuhanje bo odvisno od velikosti tvoje hobotnice (ali sipe), ponavadi pa traja od pol ure do dobre ure. Kuhano nato odcedi in nareži na kockice.
 • krompir
  Uporabi kateri koli krompir za kuhanje. Res je vseeno. Skuhaj ga v oblicah in nato kuhanega olupi in nareži na rezine.
 • česen
  Česen je pomemben del jedi. Priporočam vsaj dva stroka česna na osebo. Olupi ga in sesekljaj. Brez skrbi glede zadaha – česen itak zmehčaš na olivnem olju in s tem odstraniš mogočnost surovega česna!
 • olivno olje
  Dobro olivno olje da tej jedi tisti dober značilen okus po mediteranu. Seveda lahko uporabiš tudi drugo rastlinsko olje, morda v kombinaciji z olivnim oljem, če ti je samo olivno premočno.
 • peteršilj
  Veliko svežega peteršilja bo to jed osvežilo, obarvalo in odišavilo. Količino prilagodi svojemu okusu, jaz pa pravim – peteršilja ni nikoli preveč!
 • ter sol in poper
  Seveda skoraj ni jedi, ki bi bila dobra brez soli in popra. Uporabi ju po okusu. Za piko na i – in za malo barve – pa priporočam, da za končni izgled uporabiš pisani poper s koriandrom, papriko in čilijem.

Ko imaš enkrat vse sestavine pripravljene, ti preostane le akcija.

Hitro zberi vse, ki bodo v tej jedi uživali in jim reci – čez pet minut bo gostija. Poleg pripravi še veliko skledo solate in dobro ohlajeno belo vino. Nato pa akcija v petih korakih:

 1. korak: Skuhaj hobotnico (ali sipo) ter krompir in ju nareži. Sesekljaj peteršilj in česen.
 2. korak: Na olju zmehčaj česen. Pazi, da se ti le zmehča in ne obarva. Obarvan bo grenak, tega pa nočemo.
 3. korak: Na zmehčan česen stresi hobotnico in vse malo premešaj, da hobotnica vpije aromatizirano olje. Malo jo popeci.
 4. korak: Dodaj še krompir in malo posoli in popopraj. Dobro – a nežno! – premešaj in kuhaj, da se tudi krompir malo obarva.
 5. korak: V jed vmešaj še večino peteršilja in uživaj v aromah!

Nato jed le še serviraj na krožnike, okrasi še s preostalim peteršiljem, malo popopraj in navali. Dober tek!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hobotnica s krompirjem malo drugače


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 50 minut
 • Yield: 2 osebi 1x

Description

To ni navadna hobotnica s krompirjem izpod peke. Je hobotnica s krompirjem z aromatičnim česnom in veliko mero svežega peteršilja. Prava poslastica!


Ingredients

Scale

500 g krompirja
6 strokov česna (oziroma po želji)
300 g kuhane hobotnice
šopek svežega peteršilja
približno 3 žlice olivnega olja
sol
Kotányi poper (s koriandrom, papriko in čilijem) za okras


Instructions

 1. Skuhaj hobotnico ali sipo ter krompir: Če ti ne uspe dobiti kuhane hobotnice, jo najprej zamrzni, nato pa skuhaj v kropu v veliki posodi – približno uro bo trajalo, odvisno od velikosti. Krompir skuhaj v oblicah in nato olupi.
 2. Reži in sesekljaj: Kuhano hobotnico nareži na kocke, krompir pa na rezine. Sesekljaj še česen in peteršilj.
 3. Zmehčaj česen: Česen zmehčaj na segretem olivnem olju. Pazi, da se ti ne obarva, ker bo potem grenak, tega pa nočeš.
 4. Aromatiziraj še hobotnico in krompir: V ponev z zmehčanim česnom dodaj še hobotnico in premešaj ter počakaj, da vpije nekaj aromatiziranega olja. Malo jo popeci. Nato dodaj še krompir in nežno premešaj.
 5. Posoli, popopraj in dodaj peteršilj: Jed še malo posoli in popopraj ter osveži z veliko svežega sesekljanega peteršilja.

Notes

Lahko uporabiš hobotnico ali sipo. Jed v obeh primerih pripravi enako. Tudi okusna bo v obeh primerih enako. Če v trgovini dobiš že kuhano, bo jed pripravljena dosti hitreje. Sicer pa svežo zamrzni, saj se potem hitreje skuha. Kuhaj jo v kropu približno uro – odvisno od velikosti. Če imaš ekonom lonec, bo še hitreje.

Česna lahko uporabiš več ali manj. Priporočam več. Ko ga zmehčaš v segretem olju, ta itak izgubi svojo ostrino in postane mehak ter nežen.

Svež peteršilj je obvezen. Več ga daš, boljše bo!

 • Prep Time: 20 minut
 • Cook Time: 20 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.