Polnjeni lignji

2 comments

Tokrat pripravi polnjene lignje malo drugače – šunka in sir naj počakata na prihodnjič. K tej jedi sodi velika skleda solate po tvoji izbiri, lahko zelena solata, motovilec, radič ali kaj drugega.

Škoda je, da večina ljudi lignje pozna le v ocvrti obliku. Saj je že res, da so ocvrti lignji z malo osvežilne omake prav slastni, a z njimi je moč narediti še marsikaj več. Naslednjič, ko ti bodo zapasali polnjeni, pripravi take z mešanico kruha, čebule in špinače. Kako mehki in kako slastni so.

Priprava je že malo zamudna, a nič kaj težka. To jed pripravi v štirih korakih:

  1. korak – priprava nadeva: Najprej pripravi nadev. Nekaj lepih lignjev izberi za nadev, lovke in morebitne ostale lignje pa sesekljaj. Na ognju najprej zmehčaj čebulo, dodaj malo česna in lovke ter vse skupaj prepraži. Nato dodaj še dišavnice in začimbe ter naribano limonino lupinico. Posebej kruh napoji z mlekom, nato pa ožetega dodaj k popraženi špinači. Nato dodaj še jajce in dobro premešaj.
  2. korak – polnjenje lignjev: Ko imaš nadev pripravljen, lignje napolni. Napolni jih do polovice – ker se bo nadev ob kuhanju razširil – ter jih zapri z zobotrebcem.
  3. korak – pečenje in kuhanje lignjev: Napolnjene lignje najprej na obeh straneh popeci, nato dodaj vino ter malo počakaj. Nato dodaj še vodo, kozico pokrij in lignje skuhaj.
  4. korak – priprava omake: Ko se lignji skuhajo, kozico odkrij in počakaj, da se omaka zreducira in zgosti.
  5. korak – serviranje polnjenih lignjev: Lignje z omako serviraj na krožnik, po želji okrasi s sesekljanim peteršiljem in takoj postrezi.

Ti lignji so odlični morda še z malim kosom kruha za pomazanje vse omake in pa veliko skledo solate. Božansko!

Ko ti zadiši še kakšna morska jed, pa si pripravi:

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za nadev:

 • 1/2 rjave čebule
 • 2 stroka česna
 • 2 kosa kruha
 • 1 pest špinače ali blitve
 • 4 vejice svežega peteršilja
 • 1 žlička limonine lupinice
 • 1 manjše jajce
 • sol
 • poper
 • 0,5 dcl mleka

Ostale sestavine:

 • 10 kosov lignjev
 • sončnično ali repično olje
 • 1 dcl belega vina
 • 1 dcl vode

PRIPRAVA

Kruh nareži na koščke in prelij z mlekom, da se kruh napoji. Lignje operi, lovke pa sesekljaj. V ponvi segrej olje in na njem prepraži sesekljano čebulo. Dodaj česen in praži toliko časa, da zadiši. Dodaj sesekljane lovke, narezano špinačo, posoli in popopraj ter dodaj še nasekljan peteršilj ter naribano limonino lupinico.

V skledo daj ožet kruh, ohlajeno mešanico lignjev in špinače ter dobro pregneti. Dodaj še ražvrkljano jajce in premešaj.

Lignje z nadevom napolni do polovice in jih zapri z zobotrebci.

V globji kozici segrej olje ter na ogretem na obeh straneh popeci lignje. Nič hudega, če nekaj nadeva uide (lahko ga poješ, lahko pa pustiš, da se umeša v omako). Ko lignji dobijo barvo, …

… ogenj zmanjšaj, dodaj vino ter počakaj minuto, da alkohol izpari. Potem dolij vodo ter pokrij ter kuhaj približno še 20 minut, vmes lignje enkrat obrni. Potem odkrij in pusti, da se omaka zreducira in zgosti. Lignje serviraj, okrasi še z nekaj peteršilja in takoj postrezi.


close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

 1. Lignje imam rada, vendar se polnjenih obicajno izogibam (ne vem…sunka, sir, prsut, drobtine ali izkljucno samo lovke, mi nekako ne teknejo), ampak tale recept! Noro! Taksne polnjene lignje bi jedla vsak dan! Limonca je pika na i, saj nadev naredi res svez.
  Absolutno priporocam taksnim kot sem jaz, da dajo polnjenim lignjem se eno priloznost in si nardijo te.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.