Polnjeni lignji v vinski omaki

2 comments

Tile lignji so prava mala poslastica! Za razliko od bolj poznanih lignjev, polnjenih s šunko in sirom, so ti polnjeni z dobro sesekljanimi lovkami, kruhom in špinačo. Dobri pa niso le sami lignji, saj plavajo še v čudoviti vinski omaki. Poleg postrezi s kruhom za pomazat vso božansko omako in veliko skledo solate.

Prava mala škoda je, da veliko ljudi uživa le v ocvrtih lignjih. Saj ne rečem, da niso dobri. Odlični so! Tile moji enostavni ocvrti lignji so božanski! Vendarle pa se z lignji da naredit še marsikaj. Med drugim so odlični polnjeni. In to ne le s šunko in sirom. Meni ti s šunko pravzaprav sploh niso preveč všeč – so preveč težki in šunka in sir čisto povozita lignje, ki se jih sploh nič več ne okuša. Zato jaz pripravim polnjene lignje s dobro sesekljanimi lovkami (stran pa ne bomo metali!), namočenim kruhom, potenstano čebulo, česnom in špinačo in so prav neverjetno sočni in okusni so in lignji se prav lepo okušajo. Prava morska poslastica. Če pa te to še ni prepričalo, naj povem, da se kopajo v okusni vinski omaki, ki neverjetno diši, pa še božansko dobra je. Če delaš to jed za otroke, nič ne skrbi, saj vino pokuhamo, da alkohol izpari. Poleg pa nujno postrezi s kruhom, s katerim pomaži omako do zadnje kapljice. Seveda pa poleg odlično sodi še skleda solate.

Priprava že ni med tistimi najkrajšimi, je pa zelo zabavna. To jed pripravi v štirih korakih:

  1. Priprava nadeva: Najprej pripravi nadev. Nekaj lepih lignjev, ki so med večjimi, izberi za nadevanje, lovke in morebitne ostale lignje pa sesekljaj. Na ognju najprej zmehčaj čebulo, dodaj malo česna in lovke ter vse skupaj prepraži. Nato dodaj še dišavnice, začimbe, špinačo in naribano limonino lupinico. Posebej kruh napoji z mlekom, nato pa ožetega dodaj k prej pripravljeni mešanici. Nato dodaj še jajce in dobro premešaj.
  2. Polnjenje lignjev: Ko imaš nadev pripravljen, lignje napolni. Z majhno žličko jih napolni do polovice – ker se bo nadev ob kuhanju razširil – ter jih zapri z zobotrebcem.
  3. Pečenje in kuhanje lignjev: Napolnjene lignje najprej na obeh straneh popeci, nato dodaj vino ter malo počakaj, da alkohol izpari. Nato dodaj še vodo oziroma jušno osnovo, pokrij in lignje skuhaj. Ko se lignji skuhajo, kozico odkrij in počakaj, da se omaka zreducira in zgosti.
  4. Postrežba: Lignje z omako serviraj na krožnik, po želji okrasi s sesekljanim peteršiljem in takoj postrezi s kosom kosom kruha za pomazanje vse omake in pa veliko skledo solate. Božansko!

Ko ti zadiši še kakšna morska jed, pa si pripravi:

Priprava vzame nekaj časa, vendar je zabavna in enostavna. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej izberi najlepše lignje (ostale sesekljaj ali zamrzni za naslednjič), lovke pa dobro sesekljaj. Kruh namoči z mlekom.

Nato prepraži zelenjavo z lovkami in pripravi nadev.

Nato lignje napolni ter popeci, nato pa skuhaj čudovito omako.

Pripravljeno jed takoj postrezi s kosom kruha in veliko skledo solate.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Polnjeni lignji v vinski omaki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 40 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Tile lignji so prava mala poslastica! Za razliko od bolj poznanih lignjev, polnjenih s šunko in sirom, so ti polnjeni z dobro sesekljanimi lovkami, kruhom in špinačo. Dobri pa niso le sami lignji, saj plavajo še v čudoviti vinski omaki. Poleg postrezi s kruhom za pomazat vso božansko omako in veliko skledo solate.


Ingredients

Scale

Sestavine za nadev:

 • 1/2 (rjave) čebule ali 1 šalotka
 • 2 stroka česna
 • 2 kosa kruha
 • 1 pest špinače
 • 4 vejice svežega peteršilja
 • 1 žlička limonine lupinice
 • 1 manjše jajce
 • sol, poper
 • 0,5 dcl mleka
 • lovke od lignjev

Ostale sestavine:

 • 2 žliči (olivnega) olja
 • 12 lignjev
 • 1 dcl belega vina
 • 1,5 dcl vode ali jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
 • peteršilj za postrežbo

Instructions

 1. Kruh: Kruh nareži na koščke in prelij z mlekom, da se kruh napoji.
 2. Praženje: Lignje operi, lovke pa sesekljaj. V ponvi segrej žlico olja in na njem prepraži sesekljano čebulo. Dodaj česen in praži toliko časa, da zadiši. Dodaj sesekljane lovke, narezano špinačo, posoli in popopraj ter dodaj še nasekljan peteršilj ter naribano limonino lupinico.
 3. Nadev: V skledo daj ožet kruh, mešanico lignjev in špinače ter dobro premešaj. Dodaj še toliko razžvrkljanega jajca, da dobiš kremast nadev.
 4. Polnjenje: Lignje z nadevom do polovice nadevaj z malo žličko. Zapri jih z zobotrebci.
 5. Popeka in kuhanje: V ponvi segrej žlico olja ter na ogretem na obeh straneh popeci lignje. Nič hudega, če nekaj nadeva uide (lahko ga poješ, lahko pa pustiš, da se umeša v omako). Ko lignji dobijo barvo, ogenj zmanjšaj, dodaj vino ter počakaj minuto, da alkohol izpari. Potem dolij vodo ter pokrij ter kuhaj približno še 20 minut, vmes lignje enkrat obrni. Nato ponev odkrij in pusti, da se omaka zreducira in zgosti.
 6. Postrežba: Lignje serviraj, okrasi še z nekaj peteršilja in takoj postrezi.

Notes

Uporabiš lahko sredico in skorjico kruha.

Uporabiš lahko tudi zamrznjene lignje – odmrzni jih v hladilniku čez noč ali v hladni vodi.

Jed je najboljša sveže pripravljena, lahko pa jo tudi enkrat pogreješ.

 • Prep Time: 20 minut
 • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2015, v maju 2022 pa sem fotografije osvežila in dodelala recept.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

 1. Lignje imam rada, vendar se polnjenih obicajno izogibam (ne vem…sunka, sir, prsut, drobtine ali izkljucno samo lovke, mi nekako ne teknejo), ampak tale recept! Noro! Taksne polnjene lignje bi jedla vsak dan! Limonca je pika na i, saj nadev naredi res svez.
  Absolutno priporocam taksnim kot sem jaz, da dajo polnjenim lignjem se eno priloznost in si nardijo te.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.