Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Polnjeni lignji v vinski omaki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Tile lignji so prava mala poslastica! Za razliko od bolj poznanih lignjev, polnjenih s šunko in sirom, so ti polnjeni z dobro sesekljanimi lovkami, kruhom in špinačo. Dobri pa niso le sami lignji, saj plavajo še v čudoviti vinski omaki. Poleg postrezi s kruhom za pomazat vso božansko omako in veliko skledo solate.


Ingredients

Scale

Sestavine za nadev:

  • 1/2 (rjave) čebule ali 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 2 kosa kruha
  • 1 pest špinače
  • 4 vejice svežega peteršilja
  • 1 žlička limonine lupinice
  • 1 manjše jajce
  • sol, poper
  • 0,5 dcl mleka
  • lovke od lignjev

Ostale sestavine:

  • 2 žliči (olivnega) olja
  • 12 lignjev
  • 1 dcl belega vina
  • 1,5 dcl vode ali jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
  • peteršilj za postrežbo

Instructions

  1. Kruh: Kruh nareži na koščke in prelij z mlekom, da se kruh napoji.
  2. Praženje: Lignje operi, lovke pa sesekljaj. V ponvi segrej žlico olja in na njem prepraži sesekljano čebulo. Dodaj česen in praži toliko časa, da zadiši. Dodaj sesekljane lovke, narezano špinačo, posoli in popopraj ter dodaj še nasekljan peteršilj ter naribano limonino lupinico.
  3. Nadev: V skledo daj ožet kruh, mešanico lignjev in špinače ter dobro premešaj. Dodaj še toliko razžvrkljanega jajca, da dobiš kremast nadev.
  4. Polnjenje: Lignje z nadevom do polovice nadevaj z malo žličko. Zapri jih z zobotrebci.
  5. Popeka in kuhanje: V ponvi segrej žlico olja ter na ogretem na obeh straneh popeci lignje. Nič hudega, če nekaj nadeva uide (lahko ga poješ, lahko pa pustiš, da se umeša v omako). Ko lignji dobijo barvo, ogenj zmanjšaj, dodaj vino ter počakaj minuto, da alkohol izpari. Potem dolij vodo ter pokrij ter kuhaj približno še 20 minut, vmes lignje enkrat obrni. Nato ponev odkrij in pusti, da se omaka zreducira in zgosti.
  6. Postrežba: Lignje serviraj, okrasi še z nekaj peteršilja in takoj postrezi.

Notes

Uporabiš lahko sredico in skorjico kruha.

Uporabiš lahko tudi zamrznjene lignje – odmrzni jih v hladilniku čez noč ali v hladni vodi.

Jed je najboljša sveže pripravljena, lahko pa jo tudi enkrat pogreješ.

  • Prep Time: 20 minut
  • Cook Time: 20 minut